Julia Roberts i Emma Roberts

 MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK
Sad mu je žao

Julia i Emma Roberts napokon su dočekale javnu ispriku: Eric Roberts pokajao se zbog oštrih riječi i napuštanja djeteta

Američki glumac Eric Roberts objavio je autobiografiju "Pomahnitali vlak: Priča mog dosadašnjeg života" u kojoj je opisao genezu svog odnosa s mlađom sestrom i kćeri.

Američki glumac Eric Roberts objavio je autobiografiju "Pomahnitali vlak: Priča mog dosadašnjeg života" u kojoj je opisao genezu svog odnosa s mlađom sestrom i kćeri.

Njegova filmografija broji nevjerojatnih 738 naslova, a sad je u knjižare stigla i autobiografija "Pomahnitali vlak: Priča mog dosadašnjeg života" (Runaway Train: Or the Story of My Life So Far), u kojoj je 68-godišnji američki glumac Eric Roberts opisao je svoj put od problematičnog djetinjstva i mladosti u Georgiji do Hollywooda.

U njoj je bez dlake na jeziku progovorio o svim svojim usponima i padovima u filmskoj tvornici snova, a iskoristio je i priliku da se javno ispričao svojoj mlađoj sestri, 56-godišnjoj glumici Juliji Roberts s kojom je imao složen i kompliciran odnos i u čijoj je sjeni proveo veliki dio svog profesionalnog života.

image

Naslovnica knjige

PRESS

Eric Roberts će ove godine sudjelovati u američkoj inačici showa "Ples sa zvijezdama", ali prije toga je krenuo na promotivnu turneju s knjigom koja se po cijeni od 15 dolara može nabaviti na svim prodajnim mjestima.

Eric Roberts bio je prvo dijete Waltera Robertsa, alkoholičara i obiteljskog nasilnika, i Betty Lou Bredemus, voditeljice progresivne glumačke škole u Atlanti, a nakon njega dobili su i dvije kćeri - danas 59-godišnju Lisu Roberts, te 56-godišnju Juliju Roberts, jednu od najvećih holivudskih zvijezda na prijelazu stoljeća.

image

Eric Roberts ovog ljeta u Los Angelesu

TODD WILLIAMSON/JANUARY IMAGES/SHUTTERSTOCK

Nakon roditeljskog razvoda 1971. kćeri su nastavile živjeti s majkom, dok je "brigu" o sinu preuzeo otac, koji ga je nemilosrdno maltretirao i konstantno vrijeđao. Zbog toga je Eric Roberts kao tinejdžer pobjegao od kuće i preselio se u New York gdje je započeo glumačku karijeru, dok su njegove sestre Julia i Lisa odrastale s očuhom Michaelom Motesom i polusestrom Nancy Motes, i s njima nije imao gotovo nikakvog kontakta.

image

Eric Roberts u New Yorku početkom osamdesetih

MGM/UA/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Zahvaljujući markantnoj pojavi i glumačkoj snazi Eric Roberts je dobio uloge u važnim filmovima, a činilo se da mu je Hollywood na dlanu nakon što je za ulogu u film "Runaway Train" (Pomahnitali vlak) iz 1985. nominiran za Oscara za najbolju sporednu ulogu.

No, ovisnosti o alkoholu i drogama kumovale su mnogim lošim odlukama, među kojima je sigurno najgora rezolutno odbijanje glavne uloge u filmu Martina Scorsesea "Posljednje Kristovo iskušenje". Roberts je u knjizi opisao i tešku prometnu nesreću nakon koje je zapao u trodnevnu komu, koja mu je, tvrdi, narušila kognitivne funkcije, pa otad ima problema sa sjećanjem.

image

Eric Roberts i Jon Voight u filmu "Pomahnitali vlak" 1985.

CANNON/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Ali zato je jako dobro zapamtio svoju najslavniju izjavu koju je više puta ponavljao i njome duboko i zauvijek povrijedio svoju mlađu sestru Juliju Roberts. "Da nije bilo mene, ne bi bilo ni Julije Roberts", izjavio je Eric Roberts kad su ga zamolili da prokomentira filmske uspjehe svoje mlađe sestre, a sad joj se u knjizi, prvi put nakon više od tri desetljeća - javno ispričao.

"Mislim da Juliji dugujem ispriku, moja tadašnja izjava, koju sam često ponavljao bila je - čista ludost", napisao je Roberts i dodao da su njegove mlađe sestre umjesto ljubavi i zaštite od njega dobile ispade bijesa, zastrašivanja i nesigurnosti.

image

Sa suprugom Elizom Garrett, posinkom Keatonom i pokćerkom Morgan na premijeri filma "Knjiga o džungli 2" u Los Angelesu 2003.

PICTURE PERFECT/SHUTTERSTOCK

Najvećom gubitnicom zbog njegove ovisnosti smatra, pak, kćer Emmu Roberts, koju je napustio dok je bila beba, a otkrio je da je s Julijom Roberts definitivno prekinuo svaki odnos kad je njegova mlađa sestra u bitci za skrbništvo podržala njezinu majku Kelly Cunningham.

"To je bila najbolja moguća odluka za moju kćer, kojoj, ako to ona želi, sada želim biti dobar otac do kraja svog života. Baš kao što želim biti i dobar stariji brat svojim sestrama Juliji i Lisi. No, ta odluka je na njima i kakva god da bude, ja ću je prihvatiti", zaključio je Eric Roberts.

Linker
18. rujan 2024 11:48