Petra Nižetić Mastelić i Duje Maroš

 PETRA NIŽETIĆ MASTELIĆ
Kreativne fotke

I retro i slatko! Petra Nižetić Mastelić pokrenula je projekt koji instantno budi nostalgiju

Projekti "Starting School" i "Back to School" kreativan su i zabavan način za stvoriti trajne uspomene na školske dane.

Projekti "Starting School" i "Back to School" kreativan su i zabavan način za stvoriti trajne uspomene na školske dane.

Bivša voditeljica, a danas fotografkinja i producentica Petra Nižetić Mastelić (43) se, nakon što je živjela u Americi, vratila prije dvije godine u Hrvatsku, a onda prošle godine nakon trogodišnje pauze i na društvene mreže te predstavila svoj novi projekt blagdanskog obiteljskog fotografiranja. Time je posebno razveselila svoje pratitelje, a nedavno je predstavila i svoje najnovije projekte - "Starting School" i "Back to School" fotografiranje školaraca.

"Neki po prvi puta sjedaju u školske klupe, a drugi im se pak s nestrpljenjem vraćaju. Upravo zato smo osmislili "Starting School" i "Back to School" mini fotografiranje kako bi djeca imala posebnu uspomenu na neke od najvažnijih dana u svojem odrastanju. Snimanje je namijenjeno školarcima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, s naglaskom na prvašiće. Mini fotografiranja su brza i zabavna, a rezultat su kreativne i profesionalne fotografije u lijepo uređenim scenografijama", kaže nam Petra o svojim novim poslovnim projektima.

image

Luca Bitunjac

PETRA NIŽETIĆ MASTELIĆ
image

Duje Maroš

PETRA NIŽETIĆ MASTELIĆ

Iako je cijeli život koketirala s fotografijom, ideja za profesionalno bavljenje njome pojavila se dok je živjela u Americi. "Čim sam stigla u San Francisco, prijatelj mi je prodao svoj stari DSLR fotić i krenula sam fotkati. Najprije su to bila tuđa djeca, a potom i moja. U međuvremenu sam upisala i studij fotografije na City Collage of San Francisco gdje sam usvojila osnove fotografije, a pomoglo je i to što sam kroz cijelu svoju karijeru na televiziji razvijala osjećaj za kadar, svjetlo i poziranje. Amerika mi je dala još tu jednu poslovnu dimenziju cijele priče što je za mene bila točka na “i” pri odluci da otvorim svoj studio kada se vratim u Hrvatsku", ispričala je.

image
PETRA NIŽETIĆ MASTELIĆ
image
PETRA NIŽETIĆ MASTELIĆ

U Americi je ovakva vrsta fotografiranja za razne prigode vrlo popularna i uglavnom su vezana uz važne blagdane ili neke druge prigode kao što su Božić, Uskrs, Majčin dan, Prvi dan škole i slično. Petra se stoga, kaže, ne može pohvaliti time da je izmislila koncept, no prva je koja je fotografiranje na “Back To School” temu realizirala u Hrvatskoj, a sve se odvija u njezinom studiju u Sinju.

image
PETRA NIŽETIĆ MASTELIĆ
image
PETRA NIŽETIĆ MASTELIĆ

"Dolaze mi obitelji iz svih krajeva Dalmacije. Budući da i sama volim taj retro izričaj, za ovu sam godinu pripremila retro učionicu i puno zanimljivih školskih i drugih vintage rekvizita koje djeca imaju priliku koristiti tijekom snimanja. Na taj način se ujedno i upoznaju s time kako je škola nekada izgledala pa imaju prilike vidjeti originalne stare školske klupe, retro ploče, globuse, naliv pera i ostalo", napominje popularna Splićanka.

image
PETRA NIŽETIĆ MASTELIĆ
image
PETRA NIŽETIĆ MASTELIĆ

Najveća vrijednost ove vrste fotografiranja leži u tome što je to uspomena za cijeli život, smatra Petra. "Vjerujem da se mnogi sjećaju profesionalnih obiteljskih fotografija koje su se nekoć davno snimale u foto radnjama. Nije ovo ništa drugačije, samo je upakirano u kontekst modernog vremena. Odjenemo najljepšu haljinu ili odjelo, počešljamo se, fotograf nam pokaže kako da se namjestimo i stisne okidač, a pritom se svi dobro zabavimo i nasmijemo. Obožavam raditi s djecom, a posebno su me oduševili mali školarci jer su taman dovoljno odrasli da se s njima može uspostaviti odlična komunikacija", kaže Petra.

image
PETRA NIŽETIĆ MASTELIĆ

U pripremi već ima i pregršt tema za koje smatra da bi ljudima mogle biti zanimljive. "Poput super junaka, malih čarobnjaka, cirkusanata, sportaša i sličnih tema. Jako se radujem i Uskrsu, Majčinom danu, ali nekako je ipak najviše u fokusu Božić za koji i ove godine spremam čarobne scenografije", zaključuje.

Linker
16. rujan 2024 08:03