FILIP VINCEK
Ispred objektiva

Talentirana Dubrovčanka o modi, stilu i ljubavi prema fotografiji: "Svašta se događa u ovom našem svijetu"

Fotografkinja Dora Šarić otkriva kako je odabrala to zahtjevno zanimanje, koja su joj najdraža mjesta u rodnom Dubrovniku te tajne svoje modne i beauty rutine.

Fotografkinja Dora Šarić otkriva kako je odabrala to zahtjevno zanimanje, koja su joj najdraža mjesta u rodnom Dubrovniku te tajne svoje modne i beauty rutine.

Dora Šarić, poznatija pod umjetničkim imenom Dora Barker, rođena je Dubrovčanka koja godinama živi u Zagrebu. Još u osnovnoj školi prvi je put uzela u ruke mamin mali fotoaparat i zaljubila se u fotografiju. Da ne ostane samo na tome, u srednjoj školi je upisala tečaj u Fotoklubu Zagreb, a danas fotografira brojne reklame i snima filmove, a bez problema bi se mogla okušati i kao manekenka.

Kako je tekao vaš profesionalni put do sada?

- Fotografija me zanimala otkad sam bila dijete. Krajem osnovne škole uzimala sam mami neki mali fotoaparat koji smo imali i potom sam u srednjoj školi upisivala tečajeve fotografije u Fotoklubu Zagreb. Mama mi je potom kupila prvi DSLR fotić, Canon 550D. Njega sam koristila dok nisam zaradila za prvi bolji full-frame i otad sam počela raditi profesionalnija snimanja. Diplomirala sam Filmsko, televizijsko i multimedijalno oblikovanje na VERN-u i zatim Magistrirala Filmsku i televizijsku režiju i produkciju s diplomskim radom iz područja produkcije. Prirodno mi je ljubav prema fotografiji prerasla u ljubav prema filmu i odlučila sam se školovati za film. Na fakultetu smo imali dosta fotografskih i srodnih predmeta, tako da je to sve skupa bilo dosta povezano.

Što je najbitnije da bi fotografija ispala dobro?

- Svjetlo, kadar, fotograf, model, oprema - tim redoslijedom.

image
FILIP VINCEK

Zašto umjetničko prezime Barker?

- To je ostalo još iz osnovne škole kad je postojalo previše Dora Šarić na društvenim mrežama pa sam tražila nešto drugačije. U tom je razdoblju bilo popularno stavljati neka strana prezimena pa sam odabrala Barker prema Travisu Barkeru, bubnjaru Blink182, benda koji sam tada intenzivno slušala.

Recite nam nešto više o svoja tri kratka filma?

- Prvi je bio moj diplomski film "Konsonanca" koji sam producirala u suradnji s redateljem Sebastijanom Kobasom. Nakon njega sam radila u produkciji još dva kratkometražna filma koji su gotovi i jedan sam režirala, taj je trenutačno u montaži. Filmovi na kojima sam radila produkciju su bili prikazivani na dosta domaćih i stranih filmskih festivala.

image
FILIP VINCEK

Koga biste od poznatih voljeli fotografirati?

- Jao, popis je dugačak. Sve ljude iz javnog života čiji rad i umjetnost cijenim, glazbenike koje slušam i pratim, glumce koje volim...

Koja je bila prva profesionalna fotografija koju ste napravili?

- Hmm, prva fotografija za koju sam dobila puno pohvala i nakon koje su mi se ljudi počeli javljati bila je fotografija moje kolegice Ane iz osnovne škole koja se bavi baletom.

Možete li nam ispričati neku anegdotu sa snimanja, sigurno ih je bilo?

- Svašta se zanimljivo događa u ovom našem svijetu, nedavno me zamalo noj kljucnuo na snimanju na Brijunima, skoro sam upala u more na snimanju na Braču, često znamo pitati neke ljude koji se nađu u blizini da nam posude neki rekvizit koji baš upotpuni scenu, od štapova za pecanje do pasa pa tu bude jako smiješnih situacija.

image
FILIP VINCEK
image
FILIP VINCEK

Bavite se s više stvari, od filma, fotografije, influensanja, što vam je najdraže i koliko je teško uskladiti sve te poslove?

- Sve je postalo povezano. Film i fotografija svakako idu zajedno, kao i fotografija i društvene mreže. Nije mi teško to sve uskladiti kad se dobro organiziram.

Odrasli ste u Dubrovniku, tko je najviše utjecao na vaš stil?

- Na moj stil je utjecalo mnoštvo faktora, najviše umjetnost. Audiovizualna, glazbena… Isto tako, moj stil se neprestano razvija, nije nikad bio konstanta.

image
FILIP VINCEK

Koja su vam najdraža mjesta u Dubrovniku, a koja u Zagrebu u kojem živite već godinama?

- Kupam se na Dančama, Pogačićima i Palaceu, najdraža mjesta su mi Lokrum, Komarda, Lovrijenac, jedem najčešće doma kad sam u Dubrovniku jer više volim domaću hranu nego restorane. Kad mi se jede pizza, jedem u Tabascu. Na Lokrumu u restoranu Lacroma. U Zagrebu volim Gornji Grad, Sljeme, Tuškanac.

Pratite li trendove?

- I da i ne. Ako je u trendu nešto čija mi se estetika sviđa, onda slijedim to, a ako je u trendu nešto s čime se estetski ne slažem, onda ne, bez obzira što je to globalno trend.

image
FILIP VINCEK

Koja vam je idealna modna kombinacija?

- Ovo ljeto me uhvatilo kombiniranje bijelih običnih potkošulja s kratkim trapericama, dobrim remenom i nakitom. Layering ogrlica. Takva kombinacija se može odjenuti na različite cipele i time dobiti totalno drugačiji đir outfita. Isto tako me ovo ljeto uhvatio neki đir slatkih ženstvenih haljinica. Ali jedva čekam jesen i slojevito odijevanje, puno je kreativnije i mogu se bolje modno izraziti kad imam više komada na sebi.

Koji vam je najskuplji predmet koji imate u ormaru?

- Fotoaparat kad ga spremim u ormar. A od odjeće vjerojatno klasični bež baloner Burberry!

Gdje najčešće kupujete?

- Online, dosta toga nađem na Zalandu i još nekim streetwear stranicama. Neke dizajnerske komade volim kupiti na putovanjima jer time dobiju i sentimentalnu vrijednost. Od običnijih trgovina kod nas tu i tamo odem u Zaru, Mango...

Kojoj poznatoj osobi biste ‘‘ukrali‘‘ stvari iz ormara?

- Da sam muško, definitivno košarkašu Kyleu Kuzmi ili Lewisu Hamiltonu. Svaka čast, dečki!

image
FILIP VINCEK

Koje mirise volite?

- Volim paprene, drvenaste i puderaste mirise. Više teže nego lagane, više uniseks nego ženske. Volim specifičnije parfeme koji se ističu, trenutni favoriti su mi Comme des Garçons. Volim zaviriti u ponudu na internetskoj stranici Top.hr jer imaju odličan izbor niche parfema.

Koja je vaša beauty rutina?

- Iskreno, nemam vremena ni za što pretjerano. Imam neke serume i kreme za lice, većinom od L‘Adrije. Za tijelo volim proizvode The Body Shopa, najdraža krema za lice mi je od ItCosmetics, SPF koristim faktor 50 ISDIN FusionWater. Od šminke koristim razne brendove, ali YSL mi je favorit. Jedina rutina kojom se malo više bavim je kosa jer je prirodno kovrčava i dosta je komplicirana za održavanje pa njoj posvećujem više vremena i koristim širok spektar proizvoda.

Kakvi su vam planovi?

- Zasad imam dosta planova i želja, ali ne bih ništa specifično spominjala dok se ne ostvari! Mogu spomenuti da je u planu fotostudio i nabavka nove opreme.

image
FILIP VINCEK
Linker
15. rujan 2024 08:03