Sezona je marelica i nismo mogli ne poželjeti slastan desert od ovog ljetnog voća, a upravo takav smo pronašli na Instagramu Anamarije Brkić. Ljubazno nam je ustupila recept i video s pripremom, a vikend pred vama je idealna prilika za pripremiti ga - i guštati.
Scrollati društvenim mrežama jedna je od naših omiljenih zabava - pogotovo kad možemo pronaći i nešto korisno. Tako smo na Instgramu naše dizajnerice Anamarije Brkić uz predivne fotografije ljetne zabave na Korčuli koji je priredila za četvrti rođendan svoga sina Sana ugledali i zamaman za oko tart od marelica - a sigurni smo i da je i okus jednako dojmljiv.
Isti je u svojoj objavi na Instgramu podijelila i Nevena Rendeli koja je imala priliku isprobati Anamarijin ljetni desert.
Kako je sezona marelica na vrhuncu, a sezonsko je uvijek najbolje, morali smo pitati dizajnericu brenda A‘marie za recept, a ona ga je ljubazno ustupila. A kako je ona podijelila s nama, tako i mi šaljemo dalje i dijelimo ga s vama. Priprema nije prekomplicirana, a kako nam otkriva Anamarija, ne morate se ograničiti samo na ovu vrstu voća već isprobati razne okuse, ovisno o ponudi na tržicama u tom trenutku.
"Recept radim već godinama, i isprobala sam razno voće, uključujući smokve, jabuke, breskve, marelice. Sve kombinacije su bile čarobne i ukusne", kaže Anamarija.
Sastojci (za 8 osoba)
Tijesto
3 šalice pirovog brašna, 1 žličica soli, 3 žlice šećera, 250 g maslaca, 6 žlica hladne vode
Nadjev
8 kom marelica, 2 žlice pirovog brašna, 1/2 šalice smeđeg šećera (ili manje po ukusu), 2 žličice cimeta
Posip
1 šalica pirovog brašna, 1 šalica smeđeg šećera, 125 g maslaca
Priprema: 1h 30 min
- U posudi umijesite tijesto od brašna, soli, šećera, maslaca i vode.
- Stavite tijesto u frižider cca. 30 min.
- U međuvremenu narežite marelice.
- Posipajte ih smeđim šećerom, brašnom i cimetom te dobro promiješajte.
- Za posip u drugoj posudi pomiješajte brašno, smeđi šećer i maslac tako da smjesa izgleda kao krušne mrvice.
- Razvaljajte tijesto u obliku pleha za pečenje (najbolje okrugli plići pleh) i pažljivo ga prebacite u pleh tako da cca. 3 cm tijesta visi preko ruba.
- Marelice prebacite na tijesto i posipajte posipom.
- Višak tijesta palcem i kažiprstom ovijte oko pite da izgleda kao pletenica.
- Pecite oko 45 minuta na temp od 180°C.
Korisni savjeti
- Namočite ruke hladnom vodom prije nego što radite s tijestom kako bi bilo lakše za rukovanje.
- Prije nego što stavite nadjev, pospite tijesto s malo brašna kako bi upilo sok od marelica.
- Ohladite pitu prije rezanja kako bi se nadjev stisnuo.
Uživajte!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....