Uživajte u slasnim slatkim i slanim zalogajima koji asociraju na dom, zimu i obiteljska druženja za stolom.
Pri pečenju kolača, jabuke u kombinaciji s cimetom pružaju prekrasan miris i božićni ugođaj. No, jeste li znali da je osim što se koriste u tortama, kolačima i pitama, jabuke se odlično slažu sa svinjskim kareom. U nastavku pročitajte recepte koji su za prste polizati.
Preokrenuti kolač od karamela i jabuka
Karamel:
- 75 g maslaca
- 125 g svijetlog muscovado šećera
- prstohvat soli
- Za sloj jabuka dovoljne su dvije veće gala ili idared voćke
Tijesto:
- 200 g brašna
- pola žličice sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica mljevenog cimeta
- prstohvat mljevenog kardamoma
- prstohvat soli
- 125 g omekšalog maslaca
- 130 g šećera,
- 2 velika jaja
- 150 ml grčkog jogurta sobne temperature
- korica jedne naranče
Priprema:
Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje. U posudu za kuhanje staviti sve sastojke za karamel, staviti na laganu vatru da se sve otopi. Kada se šećer i maslac otopio i pretvorio u svjetlosmeđi karamel, maknuti s vatre. Važno je da je karamel gladak i sjajan. Odmah ga izliti u pripremljeni kalup za pečenje. Jabuke narezane na ploške slagati u krug počevši od vanjskog ruba prema sredini.
U zadnjoj fazi pripremiti biskvit. Jaja dodati u posudu za miksanje te ih zapjeniti, dodati šećer i omekšali maslac, pomiješati i staviti sa strane. U veću zdjelu staviti brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet, kardamom, sol te sve lagano promiješati. U sredini napraviti malenu udubinu i uliti smjesu jaja. Sve lagano sjediniti uz dodatak grčkog jogurta i korice naranče.
Kada je smjesa glatka, lagano izliti na jabuke pazeći da se ne pomaknu. Kalup staviti u pećnicu i peći oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti oko 5 minuta da odstoji. Na kalup staviti veći tanjur za serviranje (njegovu unutarnju stranu) te brzim pokretom okrenuti kolač. Sada je biskvit dolje, a fino karamelizirane jabuke gore. Kolač poslužiti uz tučeno vrhnje.
Cimet rolice
Tijesto:
- 130 ml toplog mlakog mlijeka
- 21 g svježeg kvasca (pola kockice)
- 1 žlica šećera, 500 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 180 g čvrstog jogurta
- 1 veće jaje
Nadjev:
- 100 g omekšalog maslaca
- 120 g smeđeg šećera, 2 žlice cimeta
Preljev:
- 120 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 50 g omekšalog maslaca
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Na samom početku važno je napomenuti da svi sastojci moraju biti sobne temperature. U mlako mlijeko staviti šećer i kvasac pomiješati i pustiti da se zapjeni, oko 10 minuta. U veliku zdjelu staviti sve suhe sastojke, dodati zapjenjen kvasac, jaje i jogurt te umijesiti glatko tijesto. Posudu s tijestom prekriti krpom i ostaviti da se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
Dignuto tijesto radi lakšeg valjanja staviti na papir za pečenje i razvaljati u oblik pravokutnika dimenzija cca 50 x 40 cm. Po tijestu rasporediti smjesu za nadjev koja se sastoji od maslaca, smeđeg šećera i cimeta. Tijesto lagano zarolati u štrucu.
Oštrim nožem rezati rolice debljine oko 2,5 cm te svaku složiti u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Rolice ne lijepiti jednu uz drugu jer se još prije pečenja moraju dizati minimalno dvadeset minuta. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva oko 20 minuta.
Dok se tijesto peče pripremiti preljev. Omekšalom maslacu dodati krem sir i šećer u prahu, sve dobro izmiješati da se dobije glatka smjesa. Tek izvađene rolice iz pećnice premazati pripremljenim preljevom. Obavezno od- mah mazati da se preljev sljubi s tijestom.
Karamelizirane jabuke
Sastojci:
- 8 manjih jabuka iste veličine (sorta gala)
- 300 ml rižinog ili kukuruznog sirupa
- pola žličice jestive crvene boje
- 400 g šećera
- 180 ml vode
Priprema:
Jabuke dobro oprati ispod mlaza hladne vode, ukloniti peteljku i umetnuti drveni štapić. U manju, a duboku posudu za kuhanje uliti vodu te dodati šećer, sirup dobro pomiješati i staviti na laganu vatru. Kada tekućina prokuha, dodati jestivu boju i kuhati oko pet minuta. Posudu maknuti s vatre i pustiti nekoliko minuta da smjesa odstoji.
Jednu po jednu jabuku uroniti u karameliziranu tekućinu i njome obložiti cijelu površinu jabuke. Jabuke stavljati na rešetku da se ohlade. Servirati uz koji listić mente.
Svinjski kare s pečenim jabukama
Sastojci:
- 1 kg svinjskog karea s kožom
- sol, papar
- par žlica ulja
- 500 ml mesnog temeljca
- 1 mrkva
- 2 manja luka,
- 3 češnja češnjaka
- 4 - 5 jabuka sorte idared
Priprema:
Jako oštrim nožem kožu narezati na kockice. Paziti da se zareže samo koža, ne masnoća ispod nje. Meso dobro posoliti i začiniti svježim paprom. U posudu s poklopcem staviti meso te otklopljeno zapeći na malo ulja, oko deset minuta na 220 stupnjeva. Zatim mesu dodati oguljenu mrkvu, luk i češnjak.
Uliti mesni temeljac te poklopiti posudu. Vratiti u pećnicu i nastaviti peći sada na 150 stupnjeva oko dva sata. Jabuke dobro oprati i dodati pola sata prije kraja pečenja. Tada dodati i svježi lovor ili kadulju. Zadnjih 5 minuta pećnicu pojačati na 220 stupnjeva, maknuti poklopac s posude i dobro zapeći koricu. Dovoljno je oko deset minuta. Meso narezati i servirati uz pečenu jabuku i povrće.
Chutney od jabuka
Sastojci:
- 3 jabuke granny smith
- 100 g luka srebrenca
- 50 g grožđica
- 1 žličica sjemenki gorušice
- 2 žličice svježe mljevenog đumbira
- 100 g smeđeg šećera
- 175 ml jabučnog octa
- 1 žličica soli
Priprema:
U dublju posudu za kuhanje staviti na sitne kockice narezan luk. Zatim jabuke dobro oprati, ne guliti koru, nego prerezati na pola, izvaditi jezgru i jabuke narezati na kockice. Dodati sve ostale sastojke, lagano sve promiješati i posudu staviti na laganu vatru. Kada svi sastojci prokuhaju, nastaviti kuhati na laganoj vatri oko 45 minuta. Svakih deset minuta lagano promiješati.
Bitno je da jabuke omekšaju, a višak tekućine ispari. Chutney obavezno ohladiti prije serviranja. Chutney je umak koji se radi od voća ili povrća uz dodatak šećera, octa i začina. Idealan je dodatak burgeru, pečenjima ili sirevima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....