Regija

(VIDEO) Došao je potiho, ali njegovi udarci glasno odzvanjaju: Martin Batur veliki je dobitak za FNC

Martin Batur (lijevo) | Batur vs. Shota Betlemidze (desno)

 Instagram (fnc)
Martin Batur nije puno pričao uoči eventa, ali njegove šake "glasno su govorile" unutar kaveza

Nekako u sjeni, u zatišju, ostala je vijest o dolasku Martina Batura (9-3-0) pod okrilje FNC organizacije. 32-godišnji Zadranin sredinom osmog mjeseca potvrđen je kao novo FNC-ovo pojačanje i najavljen je njegov meč protiv iskusnog Gruzijca Shote Betlemidzea.

Vijest je privukla pozitivne reakcije fanova, ali nije se stvarala pretjerana pompa oko Baturovog dolaska. Jedan od razloga leži u činjenici da dobar dio mlađih FNC-ovih fanova zapravo ne poima Martina Batura kao naročito veliko ime na regionalnoj sceni.

32-godišnjeg Zadranina puno bolje pamte oni nešto stariji koji su s velikim zanimanjem pratili nekadašnju Hrvatsku MMA ligu, a zatim i FFC organizaciju. Batur je još 2012. godine nastupao u MMA ligi gdje je porazio Josipa Balentovića, a zatim gubio od Tea Radnića i Mateja Batinića, aktualnog prvaka FNC-ove poluteške kategorije.

Nakon epizode u MMA ligi, Batur se otisnuo u FFC, a pod okriljem FFC-a nanizao je četiri pobjede u jako kratkom razmaku. Nešto više od sedam mjeseci bio je period dovoljan da Batur upiše četiri pobjede. Dvije pobjede upisao je u istoj večeri, u sklopu super finala tadašnjeg FFC Futuresa. Batur je porazio Ivicu Tadijanova u svojevrsnom finalu, a iste večeri slavio je i u meču protiv Strahinje Denića osvojivši FFC Futures turnir u poluteškoj kategoriji.

Težak poraz od Rakića, a zatim duga pauza

Nedugo poslije Batur je imao zakazane mečeve prvo s Aleksandrom Rakićem, a zatim s Marcinom Prachnijom. Oba borca danas su članovi UFC-a, najveće svjetske MMA organizacije. U oba navrata Batur je ostao bez nastupa, ali u šestom mjesecu 2015. godine konačno je dobio priliku okušati se protiv Aleksandra Rakića koji je u taj meč ušao sa "scoreom" 6-1. Borba se nije održala u FFC-u, nego na prvom eventu Austrian FC organizacije. Nažalost po Batura, meč je trajao samo 26 sekundi, a Rakić je slavio nokautom u prvoj rundi.

Na krilima osvojenog Futuresa, Batur je vrlo agresivno, ali i neoprezno ušao u taj meč. Neopreznost ga je koštala i Rakić ga je sjajno pogodio lijevim krošeom. Bio je to brutalan nokaut nakon kojeg je Batur ostao ležati bez svijesti i nekoliko minuta pružali su mu pomoć.

Nakon tako teškog poraza, uslijedila je duga pauza Martina Batura koji se zapravo i privremeno povukao iz sporta. Kombinacija ozljeda i financijskih poteškoća odvela je Batura podalje od dvorane, a pobliže bauštelama i noćnim klubovima. Noćne klubove nije posjećivao kako bi uživao u čarima noćnog života. Batur je naime nebrojene noći proveo je kao redar na vratima noćnih klubova, a preko dana radio bi na gradilištu. Nije bilo previše vremena za izgradnju sportske karijere, ali odlazak u UFD Gym koji vodi Ivan Dijaković pokazao se jako dobrim potezom za Batura.

Uz Dijakovićevu pomoć, Batur je dobio uvjete da oživi svoju karijeru i 2020. godine vratio se u kavez. Zanimljivo je da je Batur povratnički nastup odradio baš u FNC-u, iako se mnogi ni ne sjećaju njegove pobjede nad Martinom Horskym. Meč se održao na sada već davnom FNC 3 eventu koji su predvodili Ivica Trušček i Vaso Bakočević borbom za "balkanskog BMF-a".

Debi iz snova u ONE-u, ali i nova dugotrajna pauza

Batur je nakon pobjede nad Horskym nastupio na dva eventa od strane EMC organizacije i upisao je još dvije pobjede prekidom. Tri uzastopne pobjede stvorile su mu dobru podlogu za potpis ugovora s ONE Championship organizacijom.

Debi u ONE-u Batur je odradio krajem osmog mjeseca 2022. godine. Meč protiv Paula Elliotta bio je prepun preokreta. Batur je bio na rubu poraza nokautom u prvoj rundi, ali uspio je prebroditi teške trenutke u tom meču, preokrenuo je borbu u svoju korist i on je na kraju taj koji je slavio nokautom u prvoj rundi.

Bio je to Baturov početak iz snova u ponajvećoj svjetskoj borilačkoj organizaciji, ali kako to kod Batura biva, njegova karijera prepuna je preokreta, odnosno uspona i padova. Samo mjesec dana nakon pobjede, objavljeno je kako je Batur bio pozitivan na doping testiranju i poništena mu je pobjeda nad Elliottom. Osim poništene pobjede, Baturu je izrečena suspenzija u trajanju jedne godine.

Dolazak Batura u FNC sjajan je posao za sve uključene strane

Ta pauza potrajala je puno dulje, jer osim suspenzije zbog dopinga, Batur se morao nositi i s problemom koji zahvaća gotovo sve ONE-ove borce, a to je manjak mečeva unutar te organizacije.

Srećom, Batur je sa svojim timom uspio isposlovati prelazak u FNC, a priliku za drugi nastup u FNC-u dobio je sinoć. Fantastično je Zadranin iskoristio ukazano povjerenje i odličnim nastupom doslovno je prošao kroz Shotu Betlemidzea (24-3-1).

Višestruko puta Batur je rušio Gruzijca, dominirao je u parteru, a njegovi udarci glasno su odzvanjali pulskom Arenu. Batur više nije poluteškaš kao na počecima svoje karijere i danas je teškaš zastrašujućih fizikalija. Betlemidze je osjetio razornost njegovih udaraca i potpisao je kapitulaciju već u prvoj rundi, ali Batur bi mogao predstavljati velik problem i za brojne druge borce koje će mu FNC staviti na put.

32-godišnji Zadranin prozvao je prvaka Ivana Vitasovića odmah nakon pobjede nad Betlemidzeom, a dojam je kako FNC ne treba previše razmišljati. Batur nakon priprema s Robertom Soldićem, Aleksandrom Rakićem i ostatkom ekipe djeluje više nego spremno i samouvjereno, a meč između njega Vitasovića donosi nešto što FNC donedavno nije mogao ponuditi.

Naime, Vitasović napokon ima adekvatnog izazivača koji dolazi s ovih prostora, točnije iz Hrvatske. FNC je dosad uglavnom dovodio renomirane strance na megdan Vitasoviću, ali FNC-ovi fanovi ipak posebno uživaju u međusobnim okršajima domaćih/regionalnih boraca.

Martin Batur potiho je došao, odnosno vratio se u FNC, ali brzo je pokazao kako je organizacija u njemu dobila zvučno ime koje će pretendirati na sam vrh. Mlađe generacije također su spoznale tko je i što je Martin Batur, nekoć jedan od najvećih FFC-ovih potencijala.

Dovođenje Batura u svoje redove odličan je potez FNC-a, ali sjajan potez napravio je i Batur kojem bi se dolazak u FNC mogao pokazati kao pun pogodak za nastavak MMA karijere.

Preostaje nam čekati Vitasovića da se oporavi od ozljede, nakon čega ćemo vjerojatno saznati termin borbe između ove dvojice sjajnih teškaša.

Linker
16. rujan 2024 10:38