K1 i Boks

(VIDEO) Jedan od najubojitijih ‘high kickova‘ u povijesti kickboksa: Prisjetite se tko je i što je Mladen Brestovac!

Rico Verhoeven (lijevo) | Mladen Brestovac

 Screenshot (youtube, Glory)
Hrvatski teškaš nekoć je bio pri samom vrhu teške kategorije

Ranije danas Glory nas je razveselio objavom o povratku Mladena Brestovca. Ponajbolji hrvatski kickboksač u povijesti nastupit će 21. rujna (deveti mjesec) na Glory 95 eventu u Zagrebu. Kako je Mladen Brestovac napisao na svojim društvenim mrežama, bit će to njegov ‘‘posljednji ples‘‘, odnosno, nastup kojim će se definitivno oprostiti od ovog sporta.

40-godišnji Brestovac nije nastupao još od 10. mjeseca 2018. godine i pobjede nad Jhonatom Dinizom. Nedugo poslije isplivala je vijest kako je Brestovac pao na doping testu provedenom od strane nizozemske antidopinške agencije i uslijedila je 19-mjesečna suspenzija. Brestovac je tada izjavio kako mu je drago da se nešto takvo dogodilo, jer će se na taj način lakše ostaviti sporta i neće dolaziti u iskušenje da se vrati.

Brestovac se u tim trenucima zasitio sportskog života, a dobar dio razloga ležao je i u njegovom ubitačnom svakodnevnom ritmu. Osim napornih treninga kojima se izlagao, Brestovac je gradio poslovnu karijeru, a tu su i obiteljske obaveze. Sve to iscrpilo je Mladena, a povlačenje iz profesionalnog sporta bio je najlogičniji potez.

Njegov učinak stao je na 55 pobjeda, 14 poraza i jednom remijom. Brestovac se tijekom karijere etablirao kao ponajbolji kickboksač kojeg je dala Hrvatska, a na neki način je nastavio seriju elitnih hrvatskih teškaša. Prvo smo imali Branka Cikatića, zatim Mirka Filipovića, a nešto poslije na scenu je stupio i sjajni Brestovac. Odlaskom Brestovca iskoračio je Antonio Plazibat, a naravno da ne zaboravljamo imena poput Mladena Kujundžića i Igora Jurkovića koji su također upisivali jako dobre rezultate na profesionalnoj sceni.

No, vratimo se na ‘‘Scorpion Stinga‘‘, odnosno, na Mladena Brestovca. Neke mlađe generacije možda su propustile ‘‘prime‘‘ ovog fantastičnog hrvatskog teškaša, a sigurno su neki i zaboravili koliko je Brestovac zapravo bio dobar. Radi se o teškašu koji je dugo kotirao kao top 5 svjetski teškaš, dvaput se borio za Gloryjevu titulu prvaka, ali najpoznatiji je po svom ubojitom lijevom ‘‘high kickom‘‘.

Svjetska borilačka javnost nekoć se divila lijevom ‘‘high kicku‘‘ Mirka Filipovića, ali ništa lošiji ‘‘high kick‘‘ nije imao ni Mladen Brestovac. Brojni njegovi protivnici ‘‘ugašeni‘‘ su upravo tim udarcem, ali ‘‘high kick‘‘ nije bilo jedino oružje Mladena Brestovca. ‘‘Scorpion Sting‘‘ dobro je baratao i ručnim tehnikama, a čak 37 puta u karijeri slavio je prekidom.

U slučaju da ste zaboravili tko je i što je Mladen Brestovac, u nastavku članka nudimo vam nekoliko podsjetnika. Nakon što pogledate sve te isječke, vjerujemo da ćete nestrpljivo iščekivati njegov meč protiv Vladimira Toka. Između ostalog, Brestovac je nokautom protiv Hesdyja Gergesa u čudu ostavio i Rica Verhoevena.

Linker
27. srpanj 2024 10:09