RAZBIJANJE MITA

Zaboravite pranje rublja na 40 stupnjeva, stručnjaci preporučuju novi standard koji smanjuje račune za energiju i čuva odjeću

 PHAELNOGUEIRA/GETTY IMAGES

Je li doista potrebno prati odjeću na 40 °C da bi bila čista? Stručnjaci su nedavno identificirali idealnu temperaturu za našu odjeću, prenosi essanews.

Mnogi od nas godinama su navikli prati odjeću na 40°C. Čini se da je ovo rješenje zlatna sredina između učinkovitog čišćenja i zaštite tkanina. No, sve više stručnjaka iz industrije kućanskih aparata i vodoinstalatera naglašava kako više temperature nisu uvijek potrebne te mogu dovesti do nepotrebne potrošnje energije i oštećenja odjeće.

Prema informacijama u članku jedan od najvažnijih argumenata za pranje na nižim temperaturama je ušteda energije. Zagrijavanje vode u perilicama rublja troši puno električne energije tijekom ciklusa pranja. Prebacivanjem s 40°C na 30° C ili čak 20°C može znatno smanjiti račune za energiju i, što je još važnije, ograničiti naš ugljični otisak. Prema procjenama, pranje na 30 stupnjeva može potrošiti do 40% manje energije od ciklusa pranja na 40.

Drugi važan aspekt pranja na nižim temperaturama je zaštita naše odjeće. Više temperature mogu uzrokovati brže trošenje tkanina, osobito onih osjetljivih poput vune, svile ili sintetike. Pranje na nižim temperaturama omogućuje dulje zadržavanje intenziteta boja, elastičnosti materijala i njihove teksture. Dulji životni vijek tkanine ne samo da štedi novac, već i smanjuje tekstilni otpad, što pozitivno utječe na okoliš.

Razotkrivanje mita o pranju na 40 stupnja

Neki se ljudi boje da pranje na 30 stupnjeva neće ukloniti sve mrlje. Međutim, ovo je mit. Proizvođači perilica rublja, uočavajući sve veći interes za uštedom energije i očuvanjem okoliša, uvode naprednije modele koji optimiziraju pranje na nižim temperaturama.

Mnogi od njih nude eko programe koji skraćuju vrijeme pranja i prilagođavaju temperaturu stupnju onečišćenosti odjeće uz minimalnu potrošnju vode i struje.

Još jedna zabrinutost je što niže temperature ne ubijaju sve bakterije i mikroorganizme. Iako postoje situacije u kojima se preporučuju više temperature (npr. pranje posteljine ili ručnika), temperatura od 30 stupnjeva potpuno je dovoljna za učinkovito svakodnevno pranje, tvrde na portalu essanews.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 17:59