POPRAVAK U TRENU

Usisavač više ne vuče kao prije? Ne brinite, dovoljno je napraviti ovo i ponovno će raditi kao nov

 /SHUTTERSTOCK

Sjetite se samo kako ste se veselili kad ste prvi puta usisali stan novim usisavačem? Sigurni smo da ste ostali zadivljeni snagom usisa, bojeći se da ne iščupa neku daščicu parketa... Ali nakon dugotrajne uporabe snaga usisavanja počinje padati, a vi počnete razmišljati je li vrijeme za nabavku novog, snažnijeg usisavača.

Na sreću, nema potrebe za tako drastičnim potezom - naročito ako znate trik kojim ćete vratiti snagu usisa svom usisavaču. Još bolji podatak: cijeli će vam postupak oduzeti samo desetak minuta vremena.

image
SHUTTERSTOCK

Prvo otvorite usisavač, dio u kojem se nalazi vrećica za prašinu. Vidjet ćete gumu na otvoru za plastično crijevo usisavača, koja naliježe na gumu na vrećici za prašinu. Kad je poklopac zatvoren, ove dvije gume bi trebale osigurati da zrak ne izlazi sa strane.

Kad taj spoj nije hermetički zatvoren, gubi se snaga usisa jer zrak može proći između dviju guma. Naslage prašine ne moraju biti velike debljine, dovoljno je da se stvori milimetar visoka naslaga da spoj više ne bude hermetički zatvoren. Stoga dobro očistite obje gume od tvrdokornih naslaga prašine; najbolje je to obaviti vlažnom krpom.

image
SHUTTERSTOCK

Ako ste to napravili, već ste na konju i vaš bi usisavač trebao osjetno bolje raditi. Ali odvojite još nekoliko minuta i očistite ili zamijenite filtre - to će dodatno poboljšati rad vašeg usisavača. Ovisno o modelu, postoje usisni i filter koji pročišćava zrak koji izlazi iz usisavača.

Oba filtera dobro očistite od prašine, a zatim ih operite deterdžentom i vodom. Kad se osuše, vratite ih na njihova mjesta. Nakon ovog mini-servisa, vaš bi usisavač trebao raditi kao nov. Ako se to ipak ne dogodi, nemojte ga odmah otpisati - možda je riječ o manjem kvaru koji će u ovlaštenom servisu znati otkloniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 11:21