jednostavno rješenje

Uklanja i najtvrđi kamenac, a košta manje od 2 eura: namažite, pustite da odstoji, ali posebno obratite pažnju na ovu stvar

 MARTINA PROSYANYK/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/MARTINA PROSYANYK/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Za početak, malo definicija. Kamenac ili kotlovac je naslaga minerala koji se prvenstveno sastoji od kalcijevih i magnezijevih karbonata. Kamenac nastaje grijanjem vode koja sadrži topive bikarbonatne soli koje su toplinski nestabilne i razlažu se na karbonate. Kamenac se može razviti na bilo kojoj površini na kojoj dolazi do isparavanja, od kuhala za vodu i bojlera do zahoda i umivaonika.

Na društvenoj mreži Facebook se razvila rasprava koji je najbolji način za ukloniti tvrdokorni kamenac. Ljudi su pisali svoja iskustva, a većina se složila da je jedan način čišćenja puno bolji od drugih i kunu se u njegovu djelotvornost. Riječ je o prirodnoj metodi koju možete napraviti sami, no pripazite da je zbog kiselosti ne ostavljate na osjetljivim površinama dulje od dvije minute jer može doći do oštećenja. Riječ je o soku od limuna. Da, dobro ste pročitali. Postupak je sljedeći: od limuna se može pripremiti univerzalno sredstvo za čišćenje. U bocu s raspršivačem pomiješajte sok od jednog limuna, petnaestak kapi eteričnog ulja limuna i litar vode. Osim što čisti, limunov sok uspješno uklanja i ružan kamenac s kuhinjskih površina i posuđa.

Potvrdila je to i stručnjakinja za čišćenje za Tap Warehouse, Nancy Emery, koja je otkrila kako očistiti metalne slavine istom ovom prirodnom metodom - sokom od limuna.

- Da biste se riješili kamenca na slavinama, morate napraviti mješavinu soka od limuna i vode u omjeru 75:25. Uzmite mekanu spužvu i nježno trljajte sve po slavini, pustite dvije minute da smjesa otopi naslage kamenca. Nakon toga, slavinu temeljito isperite vodom, kaže ona. Za površine s posebnom završnom obradom, kao što su brušeni mesing, mat crna ili krom, posebno je važno izbjegavati upotrebu jakih kemikalija, što uključuje ocat, dodala je.

- Također, kada perete površinu, dobro ju je ispolirati suhom krpom od mikrofibre. To će dodati sjaj, ali i spriječiti stvaranje novih naslaga kamenca — zaključuje Emery. Hoćete li isprobati ovu metodu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 09:59