Upisne kvote rastu

Sve više mladih želi raditi u ovoj struci: Uključuje poseban skup vještina i temeljna je karika modernog života

 Daikin
S obzirom na to da još uvijek imamo potrebu za stambenim objektima, poticanje strukovnog obrazovanja ključno je za gospodarski prosperitet

„Moraš imati dobre ocjene ako ne želiš jednog dana završiti na gradilištu“, rečenica je koju smo nedavno načuli, vozeći se tramvajem kući nakon posla. Ove riječi uputila je majka svom sinu kada su razgovarali o tome koju će srednju školu upisati. Iz tih riječi prilično je jasno da u društvu još uvijek vlada uvjerenje da su poslovi manualnih radnika nepoželjni i manje cijenjeni, i to ne samo u Hrvatskoj, nego i van naših granica. To potvrđuje i istraživanje iz 2022. koje je provelo Britansko ministarstvo gospodarstva. Rezultati su pokazali da još uvijek postoji kulturološka stigma prema onima koji nisu uspjeli upisati fakultet te da učenici, ali ni njihovi roditelji i profesori, ne cijene strukovnu kvalifikaciju kao sveučilišno obrazovanje.

S druge strane, Hrvatska je u posljednjih nekoliko godina suočena s velikim manjkom domaće radne snage, posebice unutar obrtničkih zanimanja, zbog čega se uvoze radnici iz stranih zemalja. Prema procjenama hrvatskih ekonomista, njih bi ove godine trebalo biti više od 200.000. Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je na sjednici Gospodarskog vijeća Komore Zagreb u svibnju ove godine istaknuo da se nedostatak visokokvalificirane radne snage najviše osjeti u građevini i turizmu. Predsjednik GV Komore Zagreb Josip Zaher je pak naglasio da se na tržište rada prije svega trebaju staviti domaći ljudi jer to, uz ostalo, generira domaću potrošnju.

Međutim, jasno je da se visokokvalificirani zanatlije neće pojaviti sami od sebe. Njih se može osigurati, rekla je ranije ove godine Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, samo sustavnim pristupom koji uključuje moderan Zakon o radu, aktivaciju radno sposobnih stanovnika na tržištu, kao i usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama na tržištu rada. Kao i prijašnjih godina, Hrvatski zavod za zapošljavanje je početkom godine objavio popis deficitarnih zanimanja te je on poprilično dugačak. Na njemu su iz godine u godinu dimnjačari, krovopokrivači, vodoinstalateri, zidari, elektroinstalateri i mnogi drugi stručnjaci kojih kronično nedostaje. S obzirom na to da i dalje imamo potrebu za stambenim objektima, opremljenim svime što mora imati moderan dom (struju, vodu, krov, grijanje, klimu…), jasno je da je potrebno sačuvati zanatske vještine.

Dobra je vijest da je sve više mladih zainteresirano za deficitarna zanimanja te da strukovne škole povećavaju svoje upisne kvote. Da bismo istaknuli ulogu zanata u gospodarskom napretku naše zemlje, istražili smo nekoliko njih s vrha popisa deficitarnih zanimanja i koje vještine su potrebne za obavljanje tih poslova.

Elektroinstalater

Električna energija važan je dio modernog života te ne želimo ni zamišljati što bi se sve dogodilo da nam više nije dostupna. Bez nje danas rijetko što može funkcionirati, a jedni od glavnih stručnjaka u građevinskoj i industrijskoj sferi su elektroinstalateri. Odgovorni su za instaliranje, održavanje i popravak električnih sustava u raznim objektima, uključujući kuće, zgrade, tvornice i infrastrukturne objekte. Ipak, vještine potrebne za ovaj posao nisu samo tehničke prirode, već i takozvane soft skills.

image
Shutterstock

Prve „meke vještine“ koje mora imati elektroinstalater su pažljivost i preciznost u radu. Jer kvalitetno postavljeni električni sustavi smanjuju rizik od požara, kratkih spojeva i drugih nezgoda vezanih uz struju. Osim toga, električari moraju imati puno strpljenja, kako kod eventualnih iznenadnih problema, tako i kod rada u neugodnim uvjetima i položajima.

Kako se tehnologija i razvoj proizvoda u njihovoj struci izuzetno brzo razvija i mijenja, elektroinstalateri moraju stalno učiti i dopunjavati svoje znanje i biti spremni da budu u korak s tim tehnološkim promjenama.

Primjerice, ključni su u implementaciji novih tehnologija poput pametnih kuća, solarnih sustava i energetski učinkovitih rješenja. Također, njihova stručnost omogućava prilagodbu starijih objekata modernim standardima.

Instalater grijanja i klimatizacije

Danas instalater grijanja, hlađenja i klimatizacije mora, osim dobrog majstora, biti i stručnjak za obnovljive izvore energije, odnosno za „zelena“ rješenja. Njegov primarni zadatak je postavljanje, održavanje i popravak sustava za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju (HVAC), koji su neophodni za regulaciju temperature i kvalitete zraka u zatvorenim prostorima. No, prelaskom sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kao što su dizalice topline, instalateri postaju temeljna karika u ostvarivanju europskih ciljeva dekarbonizacije.

image
Daikin

Da bi kvalitetno i precizno obavljali svoj posao, instalateri grijanja i klimatizacije moraju imati odličnu psihofizičku sposobnost, veliku spretnost ruku i prstiju, kao i dobar vid, sluh i sposobnost. Upravo zbog toga ovaj posao ne može raditi baš svatko, posebice osobe s većim zdravstvenim problemima vezanima uz oštećenje vida ili kralježnice.

image
Daikin

Moderni HVAC sustavi sve više koriste obnovljive izvore energije i tehnologije za smanjenje emisije štetnih plinova, pri čemu ključnu ulogu igraju upravo instalateri ovih sustava. Klimatske promjene, razvoj urbanih područja i povećanje svijesti o energetskoj učinkovitosti povećavaju potražnju za kvalificiranim stručnjacima u ovom poslu, a to se može ostvariti samo poticanjem mladih na obrazovanje za deficitarna zanimanja. Važnost izgradnje zanatskih vještina kod mladih prepoznala je tvrtka Daikin, globalni lider u grijanju i hlađenju, čiju su priču oblikovale revolucionarne ideje, tehnološke inovacije i predani ljudi.

Daikin je na tržištu već 100 godina, a veliku obljetnicu odlučili su proslaviti nagradnom igrom, s ciljem podrške srednjim strukovnim školama. Svi zainteresirani mogu ispuniti obrazac na ovom linku, pokušati osvojiti vrijedne klima-uređaje te glasati za jednu od ponuđenih strukovnih škola. Škola s najviše glasova od Daikina će dobiti donaciju u obliku opreme za kabinete i stručne prakse.

Daikinova priča počela je 1924. kada je mladi japanski inženjer Akira Yamada osnovao poduzeće u Osaki za proizvodnju radijatora za zrakoplove s timom od 15 članova. Sto godina kasnije, Daikin broji više od 96.000 zaposlenika u 173 zemlje. Ova tvrtka nudi vrhunske sustave grijanja i hlađenja svih prostora te stavlja naglasak na ekološki prihvatljiva rješenja za dekarbonizaciju grijanja i hlađenja, odnosno smanjenje ugljičnog otiska. Daikin je davne 1958. predstavio prvi paketni klima-uređaj na temelju tehnologije dizalice topline, a 1982. uveo je prvi svjetski sustav VRV (varijabilna zapremnina radne tvari) u Japanu. Ovim rješenjima postavio je temelje za trenutačnu vodeću ulogu u stambenim dizalicama topline i energetski učinkovito i prilagodljiv sustav za pojedinačnu klimatizaciju stambenih prostorija u malim i srednjim zgradama. Daikin je ove godine podignuo ljestvicu te upotpunio svoj izbor proizvoda novim i energetski učinkovitim sustavom dizalice topline VRV 5.

- Slaveći 100 godina Daikina i 20 godina direktnog poslovanja u Hrvatskoj, ponosni smo na brojne reference, razvojne uspjehe i snažna poslovna partnerstva. Nastavljamo i dalje ulagati u stručnost i modernizaciju poslovanja prema našim korisnicima i B2B partnerima, jer znanje i konstantno učenje su najvažniji. Hvala svim našim zaposlenicima, partnerima i klijentima na povjerenju u Daikin tehnologiju i usluge - rekao je Dalibor Borovička, direktor Daikina Hrvatska.

Vodoinstalater

Pucanje cijevi, curenje slavina, začepljeni odvodi…tek je nekoliko problema s kojima se svakodnevno suočavaju vodoinstalateri. Iako je njihova uloga primarno instalacija vodovodnih i kanalizacijskih sustava u stambenim, poslovnim i industrijskim objektima, oni se bave i njihovim održavanjem i popravcima. Imati dobrog vodoinstalatera „zlata vrijedi“, a vještine potrebne za ovaj posao su brojne. Poznavanje vodovodnih sustava, čitanje nacrta i tehničkih crteža i razumijevanje protoka vode i tlaka mora znati svaki kvalificiran vodoinstalater, jer bez tog znanja može ozbiljno ugroziti sigurnost nečijeg životnog prostora.

image
Shutterstock

Osim toga, važno je da svaki vodoinstalater ima „nos“ za brzo identificiranje uzroka problema, poput curenja, začepljenja ili kvarova na sustavu, i pronalazak odgovarajućeg rješenja. Oni, baš kao i elektroinstalateri moraju posvećivati veliku pažnju detaljima kako bi izbjegli greške koje bi mogle dovesti do ozbiljnih problema ili skupih popravaka.

Keramičar-oblagač

Predivni podovi terasa, kuhinja i kupaonica rezultat su velike preciznosti i posvećenosti detaljima keramičara-oblagača. Iako mnogi u „fušu“ rade ovaj posao, velika je razlika između samoukog i kvalificiranog keramičara. Nekada se pri samo jednom pogledu na podne pločice može vidjeti je li ih postavljao visokokvalitetni stručnjak ili ne.

image
Shutterstock

Naime, keramičari-oblagači moraju znati pravilno pripremiti površine prije postavljanja pločica, što je ključno za kvalitetan i trajan rezultat. To uključuje čišćenje, izravnavanje, popravljanje pukotina i osiguravanje da je podloga suha i stabilna. U suprotnom, pločice mogu početi pucati ili se nadizati tijekom godina. Također je važno da keramičar zna prednosti i mane svih vrsta pločica te drugih materijala poput betona kojima se mogu oblagati podovi i zidovi. Keramičari su u jednu ruku i umjetnici jer moraju imati osjećaj za estetiku kako bi osigurali skladan i vizualno privlačan završni rezultat. A vidjeti svoje „umjetničko djelo“ i zadovoljni osmijeh klijenta na licu doista je neprocjenjivo!

Zidar

I na kraju, ali ne manje važni, su oni koji postavljaju temelj za sve prethodne poslove. Zidarstvo, odnosno građevina, spada u neke od najtežih fizičkih poslova, ali sa sobom nosi posebnu vrstu ljepote i zadovoljstva. Ona proizlazi iz stvaranja nečeg opipljivog i trajnog bez čega više ne možemo zamisliti život.

image
Shutterstock

Ova djelatnost ne uključuje samo spajanje cigli i žbukanje, već cijeli niz vještina i sitnih detalja o kojima ovisi stabilnost neke građevine. Primjerice, precizno miješanje morta i betona ključno je za osiguravanje čvrstoće i trajnosti konstrukcije. Zidari trebaju znati omjere i postupke kako bi dobili pravu konzistenciju materijala, zbog čega brzopletosti u ovom poslu nema mjesta. U tom smislu, zidanje je spoj zanata i umjetnosti.

Zidar svojim radom direktno doprinosi zajednici u kojoj živi jer omogućava izgradnju domova, škola, bolnica i drugih ključnih građevina koje služe ljudima. Taj osjećaj doprinosa može donijeti veliko osobno zadovoljstvo. Bez obzira na ekonomske okolnosti, uvijek će postojati potreba za gradnjom i obnovom.

Stoga, kada prolazimo pored njih na gradilištima, važno je osvijestiti i cijeniti njihov trud i muku te biti zahvalan za sve što rade, kao i poticati obrazovanje mladih za deficitarna zanimanja bez kojih moderan svijet ne može!


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Daikina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 10:35