JASNE SMJERNICE

Sve navike oko pranja posteljine tijekom ljeta i toplinskog vala ‘padaju u vodu‘. Stručnjak objašnjava zašto

 /SHUTTERSTOCK

Koliko često treba mijenjati posteljinu? Ovo pitanje često dovodi do rasprave: neki će reći svaka dva tjedna, a neki jednom tjedno. To bi trebalo biti dovoljno za uklanjanje mrtvih stanica, peruti, prljavštine i ostatke šminke koji se skupljaju na plahtama, jastučnicama i prekrivačima, stvarajući plodno tlo za grinje, klice i bakterije. No, vrijede li te smjernice tijekom ljeta i sve češćih toplinskih valova?

Ne, reći će Nick Ross, stručnjak za čišćenje iz tvrtke Home Spritz, koji je nedavno Britancima savjetovao da bi plahte trebali prati dva puta tjedno tijekom toplinskog vala.

"Dva puta tjedno može se činiti pretjeranim, ali s mrtvim stanicama kože i tjelesnim uljima koji su se već nakupili, toplinski val donosi još jedan neugodan element - znoj. Moje je pravilo da se posteljina pere svaki put kada više nije svježa. Očito, to se događa brže tijekom ljeta", rekao je Ross za Express.

No, primijetio je da se okolnosti razlikuju od kućanstva do kućanstva i da bi svatko trebao učestalost pranja prilagoditi svojim potrebama i navikama. Dvaput jedno je, istaknuo je, dobro pravilo za sve, no oni s alergijama, osjetljivom kožom ili kućnim ljubimcima bi se toga trebali držati strože od ostalih.

Izdvojio je i neke smjernice kojih bi se trebalo pridržavati prilikom pranja posteljine.

image
/SHUTTERSTOCK

"Vidio sam neke savjete o pranju posteljine na nižim temperaturama, 20 ili 30 stupnjeva, kako bi se uštedjelo na računu. Ovo ima smisla, ali predlažem da se držite 60 stupnjeva kako biste bili sigurni da ćete ukloniti grinje umjesto da ih kupate u mlakoj kupki", rekao je, prenosi Gloucestershire Live.

Ipak, važno je provjeriti materijal posteljine jer je poliester, savjetovao je, najbolje prati toplom vodom. Također, dodao je kako plahtama treba osigurati dovoljno prostora za pomicanje u bubnju perilice kako bi se spriječilo njihovo zapetljavanje. Slično tome, ručnike bi također trebalo prati na visokim temperaturama kako bi se učinkovito uklonile klice, bakterije i grinje.

Ako je želja ušteda, savjetuje sušenje posteljine na vani umjesto u sušilici rublja. Iskorištavanje sunčeve svjetlosti za sušenje plahti također može pridonijeti ubijanju svih preostalih klica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 21:26