SITNE NAPASTI

Šećer u prahu pomiješajte s jednim sastojkom i konačno se riješite mrava iz svojeg doma

 JESSE RORABAUGH/SWNS/SWNS/PROFIMEDIA/JESSE RORABAUGH/SWNS/SWNS/PROFIMEDIA

"Najviše smo ih imali u kupaonici!?", napisala je jedna začuđena forumašica i dodala: "Kad bi se riješili malih crnih, došli bi veliki, iza njih oni leteći, pa mali žuti, pa neki stvarno minijaturni...". Riječ je, dakako, o mravima.

U ljetnom periodu nije neobično vidjeti mrave u kući, no ovi mali insekti - koji su, usput rečeno, u prirodi korisni - mogu postati prava napast ako ‘okupiraju‘ cijeli dom. S obzirom na to da su sitni, mogu se provući kroz male otvore i pukotine, a gnijezda često rade u kuhinjama, pa čak i kupaonicama u potrazi za vlažnim mjestima. Tako se nerijetko mogu vidjeti kako izlaze iz kuhinjskih ormarića, iz zida, poda, a gnijezda rade i ispod pločica. No, postoje brojni ‘kućni‘ načini kako ih se riješiti. Pritom će netko posegnuti za cimetom, netko za limunskom kiselinom pomiješanom s vodom, a netko za kavom. No, britanski Express predlaže još jedan način. Sa sodom bikarbonom.

image
/SHUTTERSTOCK

I dok se mnogi Britanci zaklinju u sodu bikarbona kako bi ubili štetočine, drugi smatraju da je neučinkovita. Iako soda bikarbona može biti odličan način da se riješite određenih nepoželjnih insekata, ona neće privući sve vrste, stoga treba pronaći rješenje kako ih ‘natjerati‘ da sodu bikarbonu odnesu u gnijezdo. A to je moguće ako ih privućete s nečim slatkim. Primjerice, šećerom u prahu.

Dakle, potrebno je pomiješati sodu i šećer u prahu u istom omjeru te posipati na mjesta gdje su mravi. Zatim treba strpljivo čekati. Moglo bi potrajati nekoliko dana da se populacija mrava značajno smanji. Što je najbolje, ove sastojke vjerojatno imate u svojoj špajzi, no ako ih trebate kupiti, potrošit ćete samo par eura.

Naravno, prevencija je bolja; postoji niz mjera koje možete poduzeti kako biste spriječili mrave od ulaska u vaš doma, a to je najbolje čišćenjem ostataka hrane i svih sitnih mrvica koje su pale na pod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 12:01