Savjet stručnjaka

Riješite se ličinki komaraca u stajaćoj vodi na terasi u 24 sata uz ovaj sastojak iz kuhinjskog ormarića

 PETRA RICHLI/GETTY IMAGES

Iritantno je imati komarce koji vam se roje na terasi i grizu vas dok pokušavate uživati ​​u vanjskom prostoru. Lokve vode uobičajen su prizor na terasama, a mogu biti legla za komarce, koji polažu jaja u stajaću slatku vodu.

Emma Grace Crumbley, entomologinja iz Mosquito Squada, za House Digest govori o učinkovitosti ovog DIY rješenja za suzbijanje malih napasnika.

- Jabučni ocat je kiseo i može sniziti pH slatkovodnih voda, čineći vodu kiselijom. Niži pH može poremetiti razvoj ličinki komaraca i ubiti ih, ovisno o intenzitetu kiselosti vode. Promjenom kiselosti vode možete ubiti komarce prije nego što počnu letjeti i gristi, rekla je.

Dok neki komarci polažu jaja samo u slatku vodu, ličinke drugih vrsta mogu preživjeti u vodi koja je malo slana. Zbog toga jabučni ocat može imati različite rezultate na različitim vrstama komaraca. Osim toga, Crumbley je objasnila da je ova metoda najprikladnija za vrlo male vodene površine, kao što su lokve na vašoj terasi ili začepljeni oluci i odvodi. To je zato što bi vam trebali deseci litara jabučnog octa da biste dobili ispravnu razinu kiselosti na mjestima s većim količinama vode.

image
SANDI ASNUR/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako ubiti ličinke komaraca jabučnim octom

Napravite otopinu koristeći 85 % vode i 15 % jabučnog octa kako biste eliminirali ličinke komaraca u približno 24 sata. Preporučila je oko 2 1⁄2 šalice jabučnog octa na 1,5 l vode kako bi komarci sigurno bili uništeni.

- Nažalost, postoje neki nedostaci ovog DIY rješenja. Naime, mogao bi potrajati dulje od očekivanog i zahtjeva dosljedno održavanje. U najmanju ruku, kontrola se može postići za 24 sata, ali uvjeti okoline poput kiše, vlage, temperature i sunčeve svjetlosti mogu utjecati na njegovu učinkovitost, objasnila je.

image
NATTRASS/GETTY IMAGES

Ova metoda također možda neće dati iste rezultate svaki put.

- Neki su komarci otporniji od drugih. Iako je istina da većina komaraca treba svježu vodu za preživljavanje, neki su opremljeni za život u slanijim vodama. Budući da mogu živjeti u oštrijim vodenim okruženjima, otopina jabučnog octa možda neće biti tako učinkovita kao druge opcije kontrole. Ako odlučite isprobati ovaj trik, pazite da ocat dodajete samo u vrlo male lokve, jer ovaj uobičajeni sastojak može biti štetan za kućne ljubimce i druge divlje životinje, bilo da piju vodu ili plivaju u njoj.

Savjeti stručnjaka za suzbijanje ličinki komaraca

Također je rekla da čišćenjem svih začepljenih oluka i uklanjanjem stajaće vode možete pomoći u odbijanju komaraca iz vašeg dvorišta, vrta i doma. Crumbley predlaže da pogledate svoje vrtlarske posude za biljke, kolica, igračke koji bi mogli skupljati vodu i jednostavno ih ispraznite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 12:43