savjeti za pet

Ovo morate napraviti prije jeseni: stolar otkrio kako zauvijek zaboraviti na kondenzaciju

 /SHUTTERSTOCK

Kondenzacija na prozorima je česta pojava koja se javlja u mnogim domovima. Često se misli da je to uzrokovano zbog loše kvalitete prozora, ali to ne mora nužno biti uzrok.

Kondenzacija se događa kada topli zrak pun vodene pare dolazi u dodir s hladnom površinom, zbog čega se temperatura zraka odjednom naglo spušta i uzrokuje kondenziranje na površini. Budući da su prozorske površine najmanje izolirana područja kuće, kondenzacija se prije svega događa na ovom području.

Kondenzacija na prozorima povezana je sa sljedećim čimbenicima:

1. vanjska temperatura

2. unutarnja temperatura

3. relativna vlažnost zraka

Od navedenih čimbenika na koje se može utjecati je unutarnja temperatura i unutarnja relativna vlažnost zraka.

Postoje određene životne navike koje se mogu usvojiti kako bi se smanjila količina vodene pare koja se oslobađa u zraku, smanjujući relativnu vlažnost zraka:

- osigurajte dobra odvod zraka prilikom kuhanja i tuširanja

- kraće se tuširajte tijekom zimskih mjeseci kako bi smanjili količinu vlage u zraku

- držite manje biljaka u kući

- nemojte prekrivati prozore roletama ili zavjesama osima ako to ne morate

- držite otvorena vrata svih prostorija u kući kako biste osigurali dobru cirkulaciju zraka

- izbjegavajte velike promjene u sobnoj temperaturi.Također, moguće je smanjiti relativnu vlažnost u kući tako da osigurate kvalitetnu termoizolaciju unutarnjih i vanjskih zidova, piše portal Renoviranje.hr.

image
/SHUTTERSTOCK

U hladnoj i prilično vlažnoj prostoriji vjerojatnost kondenzacije je veća. Obično se ne stvara u toploj i suhoj prostoriji. Na drvenim prozorima u pravilu postoje vrlo male pukotine, kroz koje stalno ulazi mnogo suši zrak s ulice, smanjujući vlažnost u prostoriji. Nažalost, ‘znojni‘ prozori nisu samo estetski problem. Kondenzacija ukazuje na nezdravu mikroklimu u stanu. Visoka vlažnost dovodi do pojave raznih vrsta gljivica i plijesni. Nedovoljna ventilacija pridonosi nakupljanju ugljičnog dioksida i povećava koncentraciju štetnih tvari u zraku. Kao rezultat toga, stanari se počinju osjećati loše.

No, postoje načini kako efikasno spriječiti kondenzaciju. Jedan stolar popisao ih je sve. Evo ih!

1. Koristite eliminatore vlage: kako biste smanjili količinu vlage koja putuje kroz zrak u vašem interijeru, stavite vrećice za sušenje pokraj prozora i ogledala. Ako ih stavite u ladice i ormar, sredstva za sušenje također mogu zaštititi vašu odjeću od vlage.

2. Kupite odvlaživač zraka: ako je kondenzacija posebno gusta i česta tijekom zimskih mjeseci, razmislite o ulaganju u odvlaživač zraka. Većina jedinica prodaje se po približno istoj cijeni kao klima uređaj, ali može biti jednako bitan za udobnost vašeg stambenog prostora.

3. Isključite ovlaživač zraka: ako su ovlaživači zraka značajka vašeg životnog okruženja, razmislite o njihovom deaktiviranju tijekom hladnih dana kada su vam prozori skloni kondenzaciji. Maglica koja se oslobađa u zrak može zamagliti vaše prozore u hladnim danima.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Koristite svoje ventilatore: svaki put kada kuhate ili se kupate ili tuširate, uključite odgovarajuće ventilatore za takve aktivnosti. Ventilator u vašoj kupaonici može pomoći smanjiti kondenzaciju na ogledalu i spriječiti širenje pare, čime se eliminira nakupljanje magle na vašim prozorima. Također držite zatvorena vrata kupaonice kad god se tuširate.

5. Kružite svojim sobama: topli zrak putuje prema gore unutar zatvorenog prostora. Okrenite stropne ventilatore u smjeru kazaljke na satu tijekom hladnijih mjeseci kako bi topliji zrak cirkulirao prema dolje.

6. Otvorite vrata: Ako vanjske temperature nisu preniske, otvorite prednja ili stražnja vrata nekoliko minuta kako biste oslobodili zapareni unutarnji zrak.

7. Pojačajte grijanje: Ako se zrak u vašem stambenom prostoru podigne na proljetnu temperaturu, mogli biste smanjiti mogućnost kondenzacije na unutarnjim staklima, osobito ako se izvor topline nalazi blizu vaših prozora.

8. Premjestite svoje biljke: Svaka biljka u vašoj kući izvor je pare vezane uz zrak. Ako inače postavljate biljke uz rubove prozora, tijekom hladnijih mjeseci premjestite ih u druge prostore unutar stambenih prostorija. Suzdržite se od pretjeranog zalijevanja biljaka, jer će to povećati sadržaj pare u zraku u vašim sobama.

9. Čuvajte cjepanice vani: cjepanice će obično imati značajan sadržaj vode iz vremena koje su provele vani prije upotrebe. Ako ih unesete tjednima prije konačne upotrebe, sadržaj pare u vašem unutarnjem zraku mogao bi se zgusnuti kao rezultat.

10. Prijeđite na dvostruke prozore: Unatoč tome što su uobičajena značajka u domovima izgrađenim u posljednjih 15 godina, dvostruki prozori su rijetki u starijim kućama. Ako to niste učinili, razmislite o prelasku s jednostrukih na dvostruke prozore. Ako i kada se pojavi kondenzacija između prozorskih stakala, problem se obično može riješiti zamjenom jednog od stakala, prenosi homespireforlife.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 22:04