Kada temperatura hrane poraste iznad određenog stupnja, bakterije se počinju razmnožavati. Nisu sve te bakterije loše - ali nisu sve ni dobre. Kako zbog kvalitete hrane tako i zbog smanjenja rizika od trovanja, bilo bi mudro držati hladnjak na preporučenoj temperaturi, pipe Najzena.
Prema istraživačima s australskog sveučilišta RMIT, iako se preporučuje držanje ohlađene hrane između 2 i 7 stupnjeva, 17 posto ljudi svoj hladnjak drži na višoj ili nižoj temperaturi. "Kada je hrana pretopla, bakterije se prebrzo razmnožavaju. Kada je hrana prehladna, može se smrznuti u zamrzivaču. Oba stanja dovode do kvarenja hrane", rekla je dr. Bavna Mida za Real Simple.
Istraživači su rekli da kućanstva koja se ne pridržavaju odgovarajućeg raspona temperature u hladnjaku često moraju bacati hranu jer se pokvari. Kako bi se borili protiv količine bačene hrane u kućanstvima, istraživači su proučavali temperature hladnjaka u 56 domova. Primijetili su da su u nekima temperature bile i do 10 stupnjeva, dok su u drugima bile niske - čak i do -1 stupanj. Međutim, kućanstva s djecom često su imala fluktuirajuće temperature jer se hladnjak otvarao i do 20 puta dnevno. Istraživanja su pokazala da ljudi nisu svjesni da će im se hrana brže pokvariti ako je temperatura viša od standardne.