KORAK PO KORAK

Ne trebate ni ocat ni sodu, s ovim sastojkom uspješno ćete očistiti cijelu kupaonicu!

 /SHUTTERSTOCK

Kada krenete čistiti svoj dom, kupaonica je prostor kojem obično treba posvetiti posebnu pozornost, a uobičajeno je koristiti mnoštvo sredstava za čišćenje i osvježivača kako bi je održali u vrhunskoj formi. Međutim, oni koji teže ekološki (i financijski) prihvatljivijoj opciji, odlučit će se za prirodnija sredstva za čišćenje, poput sode bikarbone, alkoholnog octa i limunske kiseline. Ti su se sastojci, iako to nije njihova primarna namjena, pokazali vrlo učinkovitima u čišćenju doma. No, postoji još jedan, često zanemarivan, prirodan sastojak kojeg biste već mogli imati doma, a predlaže ga House Digest. Riječ je o Epsomovoj soli, poznatoj kao gorka sol, koja zapravo nije sol, već prirodni mineralni spoj magnezija i sulfata, a najčešće se koristi u kupkama za uklanjanje bolova u mišićima, kod grčeva, za olakšavanje stresa i tjeskobe...

image
/SHUTTERSTOCK

Ako ju pravilno koristite, navodi spomenuti portal, Epsom sol će vam pomoći da transformirate svoju kupaonicu u čist, higijenski prostor bez upotrebe jakih kemikalija. Za što se sve, dakle, može koristiti?

Kupaonski odvodi

Kako biste osvježili svoje kupaonske odvode i uklonili prljavštinu i ostatke sapuna iz cijevi, izmjerite šalicu Epsom soli i ulijte je izravno u odvod. Prokuhajte nekoliko šalica vode i ulijte kipuću vodu u odvod nakon soli. Sol bi trebala pomoći u razgradnji i otapanju nakupina, a voda ih isprati. Ako neko vrijeme niste čistili odvod ili imate problema sa začepljenjem, bilo bi dobro ponoviti ovaj postupak dva ili tri puta zaredom kako biste uklonili nakupine. Ako je vaš WC začepljen, Sveučilište Rice preporučuje dodavanje 1/4 šalice Epsom soli u WC školjku, s malo vruće vode da se otopi, te ispiranje nakon 20 minuta. Međutim, nemojte dodavati više od četiri šalice Epsom soli kako biste izbjegli veće probleme.

Pločice, fuge i vrata tuš-kabine

Napravite nježnu, ali učinkovitu pastu miješanjem tekućeg deterdženta za suđe s Epsom soli u posudi. Četkom za ribanje ili spužvom nanesite pastu izravno na sve što želite očistiti, poput fuga, pločica ili vrata tuša. Nježno izribajte površine kružnim pokretima i ostavite pastu da odstoji 10 do 15 minuta. Temeljito isperite područja kako biste se riješili ostataka paste. Preporuka je prvo isprobati pastu na manjem, skrivenom području prije nego prekrijete cijeli zid, kako biste bili sigurni da neće oštetiti fugu ili izgrebati pločice i staklo. Ovaj piling djeluje na zbog kombinacije tekućeg deterdženta za suđe i abrazivne prirode soli.

Kada i tuš-kabina

image
/SHUTTERSTOCK

Za uklanjanje plijesni na spoju kade i pločica potrebno je pripremiti mješavinu Epsomove soli, bijelog octa i tekućeg deterdženta za pranje posuđa. Pomiješajte šalicu gorke soli sa šalicom octa i dodajte malu količinu deterdženta za suđe. Trebali biste dobiti gustu pastu koja se lijepi za okomite površine i dovoljno je abrazivna da se njome trlja. Uzmite pastu i stavite je točno na sva područja s plijesni, pazeći da je potpuno prekrijete i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Zatim uzmite četku ili spužvu i ribajte područja dok ne budu čista.

WC školjka

Kako biste napravili prirodno sredstvo za čišćenje svoje WC školjke, odmjerite šalicu sode bikarbone i šalicu Epsom soli. Usipajte na unutarnju stranu WC školjke te ostavite nekoliko sati, za tvrdokornije mrlje i tijekom noći. Zatim ju oribajte WC četkom. Za kraj, pustite školjku vodom iz vodokotlića. Ova bi mješavina trebala ukloniti mrlje, ali House Digest upozorava da ovaj postupak neće ubiti sve bakterije prisutne u WC školjci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 18:20