NEIZMJERNO POMAŽE

"Napokon sam pronašla dobar trik za čišćenje hladnjaka i sada ga koristim uvijek"

 MONZENMACHI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ništa ne može pokrenuti bujicu samoosuđivanja tako brzo kao hladnjak koji u trenu sklizne u stanje kaosa. Znamo da je smiješno, ali je ljudski, osobito ako ste oduvijek željeli ovladavati organizacijom hladnjaka i postizanjem stalno savršenih polica, poput Daniele Klein.

- U svojoj maloj kuhinji imam male radne ploče i prostrani hladnjak. Raspakiranje namirnica i pranje polica i ladica znači da moj radni prostor postaje potpuno monopoliziran na nekoliko sati, a u kombinaciji s pretrpanim rasporedom, to stvara lošu naviku odgađanja. Police bi postale neurednije, neorganiziranije i ljepljivije kako ubacujem i vadim namirnice, umake i svježe proizvode sve dok ne dođem do prijelomne točke, točnije već spomenutog kaosa. Tada, obično nedjeljom u jutro, ispraznim sve iz hladnjaka; izvadim artikle kojima je istekao rok trajanja; očistim i osušim unutrašnjost i sve police, ladice i posude; a onda sve vratim.

image
ANDREYPOPOV/GETTY IMAGES

- Osjećala sam se zaglavljeno u ovom toksičnom ciklusu sve dok nisam naišla na jednostavan trik. Bavio se "čišćenjem u hodu" kao redovitom praksom, skačući na zadatke za koje mi treba manje truda da ih obavim odmah umjesto sastavljanja popisa obaveza za kasnije. Tako sam jednog dana otvorila vrata hladnjaka i odlučila očistiti i organizirati jednu policu. Ushićena, shvatila sam da ovo mogu lako ponoviti sljedećih nekoliko dana, a da ne poremetim svoj raspored, sve dok hladnjak ne bude čist.

- Shvatila sam da, ako ovu verziju "čišćenja usput" usmjerim na hladnjak, više nikada ne bih morala čekati slobodan vikend da očistim cijeli hladnjak - i dopustim da police i hrana padnu u sve upitnije stanje propadanja. Prošlo je godinu dana otkako sam implementirala ovaj trik i sa sigurnošću mogu reći da radi. Sada gotovo isključivo čistim jednu policu na dan. Evo kako to ide.

Moj trik za čišćenje hladnjaka “Jedna polica dnevno”.

- Čim hladnjak počne izgledati malo neuredno, prebacim sve s gornje police na ostale, uklanjajući pokvarene namirnice čim naletim na njih. Ako imate više hrane nego prostora, možda ćete morati staviti neke namirnice na radnu plohu, ali to može biti znak da vam je potreban ritual za smanjenje nereda u hladnjaku.

- Kad je polica čista, izvučem je i operem vrućom vodom i sapunom, zajedno s posuđem, i pustim da se osuši. Nakon što sam obrisala unutrašnjost oko police, gurnula sam je natrag i ponovno popunila. Sljedeći dan se na isti način hvatam u koštac s polici ispod, zatim sljedećom, i tako dalje, sve dok ne dođem do ladica s proizvodima. Ako se osjećam posebno nabrijano, mogu odraditi dvije police dnevno, ali kao osoba koja se oporavlja, prilično sam pažljiva da ne radim više nego što mogu dodati mojim dnevnim zadacima čišćenja kuhinje.

Postoje još dva pravila. Uvijek čistite prema dolje, kako ne biste mrvicama i prljavštinom iz hladnjaka uprljali svježe očišćene police, i koristite netoksičnu otopinu za čišćenje koja je sigurna za hranu, kao što je sprej s octom ili sredstvo za pranje posuđa razrijeđeno u vodi.

- Kao što znate, snovi se ostvaruju. Imam hladnjak iz snova i nikada više ne moram prekrasno nedjeljno jutru pokvariti čišćenjem hladnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. kolovoz 2024 06:41