BEZ PREVIŠE TRUDA

Namočite papirnate ručnike u ovu tekućinu i stavite ih na svoje slavine, nakon sat vremena biti će kao nove

 YASSINE/

Krom je mekan, osjetljiv metal koji se gotovo uvijek presvlači preko običnog metala poput nikla, čelika, mjedi ili bakra kako bi se povećala izdržljivost i spriječilo tamnjenje. Njegov sjaj znači da ga je lako čistiti, ali važno je to činiti često jer se na njemu lako vide mrlje od vode i može se nakupiti talog od sapuna, zamagljujući završni sloj. Svakodnevno brisanje kromiranih elemenata pomaže u sprječavanju ovih problema. No redovito dubinsko čišćenje kromirane opreme također može pomoći u uklanjanju mrlja ili naslaga. Evo jedan novi način kako to učiniti uz pomoć bijelog octa, piše House Digest.

Ocat je učinkovit u vraćanju sjaja kromiranim elementima jer je blago kiseo, što mu pomaže u probijanju naslaga minerala i uklanjanju hrđe. Funkcionirat će bijeli ocat ili jabučni. Postoje dva načina korištenja octa za čišćenje kroma: jedan za oštrije mrlje, a drugi za redovito čišćenje.

Za prvi, metoda papirnatih ručnika je dovoljna. Namočite nekoliko papirnatih ručnika u ocat. Omotajte ih oko kromiranih dodatak i ostavite da odstoji neko vrijeme - neki kažu do jedan sat. Zatim odmotajte papirnate ručnike i obrišite nakupine. Za potonje, razrijedite ocat miješanjem jednog dijela octa s jednim dijelom vode. Raspršite otopinu po kromiranim elementima i nježno izribajte. Možete koristiti četkicu za zube za teško dostupne kutove.

Kod obje ove metode važno je nakon toga isprati opremu toplom vodom ili ih obrisati navlaženim ručnikom ako je tako lakše. To osigurava da ocat ne ostane na kromu. Na kraju, odmah osušite opremu mekom krpom od mikrovlakana kako biste spriječili mrlje od vode.

Između mekoće kroma i kiselosti octa, možete oštetiti svoje slavine ako niste pažljivi. Duljim izlaganjem ocat bi mogao proždrijeti kromiranu oplatu, uzrokujući zamagljivanje ili čak trajno oštećivanje završne obrade. Kako biste to spriječili ostaviti ocat da odstoji predugo i nemojte zanemariti ispiranje vodom nakon toga.

Nerazrijeđeni ocat predstavlja najveći rizik, pa se uvijek možete pridržavati razrjeđivanja octa s vodom kako biste bili sigurni. Alternativno, možete prvo testirati nerazrijeđeni ocat na malom neupadljivom području prije nego što ga upotrijebite na cijelom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 03:38