Danas nas je većina, nažalost, primorana gledati kako možemo što više uštedjeti pa nije loše znati nekoliko trikova. Ovaj put ćemo se posvetiti onim uobičajenim i svakodnevnim stvarima. Znate li, kada je zagrijavanje hrane ili toplih napitaka u pitanju, kako ćete potrošiti najmanje energije?
Stručnjaci savjetuju da primijenite ono što se pokazalo najjeftinijim, prenosi Mondo.rs. U jednom eksperimentu zagrijavalo se 350 mililitara vode u kuhalu za vodu, na štednjaku i u mikrovalnoj pećnici. Električnom kuhalu trebalo je 125 sekundi da voda proključa, što je potrošilo 0,04 kWh električne energije. S druge strane, štednjaku je trebalo 318 sekundi, a potrošio je 0,11 kWh, što je gotovo četiri puta više od električnog kuhala. Kuhanje vode u mikrovalnoj trajalo je 191 sekundu i potrošilo je 0.07 kWh.
Prema tome, kuhalo za vodu je najbrže zagrijalo vodu, ali i ostvarilo je najmanju potrošnju. Također, stručnjaci kao glavnu prednost ovog uređaja izdvajaju automatsko gašenje koje sprječava dalja zagrijavanja nakon što je voda proključala. Tako se energija neće trošiti uazalud.
Kada je hrana u pitanju, malo tko zna da način na koji je zagrijavate zapravo ovisi od njene količine. Ako želite podgrijati jednu porciju juhe, bolje je da koristite mikrovalnu pećnicu, a sko želite podgrijati veću količinu, onda je isplativije da koristite štednjak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....