Uhvatite se u koštac

Kladimo se da niste isprobali ovaj genijalni način čišćenja pećnice. Nema boljeg

 /SHUTTERSTOCK

Nitko ne voli prljavu pećnicu. Međutim, sigurno ćete se složiti da rijetki vole čistiti svoju pećnicu. Iako sredstvo za čišćenje pećnice možete kupiti u trgovini, ono nije uvijek najbolje rješenje. Kemijska sredstva za čišćenje imaju vrlo visok pH. Iako ih to čini učinkovitima u razbijanju zagorjelog nereda, čini ih i jetkim. To znači da mogu iritirati ili čak opeći vašu kožu. Osim toga, mnogi proizvođači pećnica savjetuju da se ne koriste kemijska sredstva za čišćenje u njihovim jedinicama.

Dakle, ako izbjegavate jaka sredstva za čišćenje pećnice i ne želite provesti cijeli dan u struganju i ribanju nakupljene hrane, što biste trebali učiniti? Srećom, postoji nekoliko savjeta i trikova koji vam mogu pomoći da relativno lako postignete blistav izgled. Čitajte dalje kako biste saznali više i možda ćete pronaći inspiraciju koja vam je potrebna da se uhvatite u koštac s neredom koji vas čeka.

image
/SHUTTERSTOCK

Očistite pećnicu parom s pomoću octa i vode

Ocat je svestran proizvod za čišćenje koji se može koristiti u cijelom domu. A jedan od načina korištenja u kuhinji je čišćenje pećnice. Međutim, način na koji koristite tekućinu ovdje izgleda drugačije nego na drugim površinama. Umjesto izravnog brisanja uređaja spužvom ili krpom natopljenom tekućinom, pećnicu možete očistiti parom.

Prvo ispraznite sve iz pećnice, uključujući i rešetke. Zatim zagrijte pećnicu na 150 C stupnjeva i dodajte vodu i ocat u zdjelu prikladnu za pećnicu (u omjeru 1:1). Ostavite vrata zatvorena od 30 minuta do sat vremena, dok vruća pećnica zagrijava tekućinu, stvarajući paru koja će otpustiti sav otpad. Na kraju izvadite posudu s tekućinom iz pećnice i pustite da se unutrašnjost ohladi prije nego što je obrišete. Možda ćete morati ponoviti postupak.

Kao što možda znate, ocat sadrži oko 5 % octene kiseline. To mu pomaže u uklanjanju mineralnih naslaga, taloga od sapuna i drugih nečistoća s mnogih površina u cijelom domu.

Isprobajte Bar Keepers Friend za čišćenje velikog nereda

Ovo svestrano sredstvo za čišćenje, koje je dostupno na Amazonu, može se koristiti za čišćenje raznih površina uključujući nehrđajući čelik, keramiku, staklo, bakar, pločice i, da, čak i pećnicu. Tajni sastojak ovog sredstva za čišćenje je oksalna kiselina, prirodni spoj koji se nalazi u nekoliko vrsta povrća i voća. Djeluje kao sredstvo za posvjetljivanje, uklanja nakupljenu hrđu, mrlje i drugu prljavštinu.

Postupak započnite mokrom spužvom za brisanje unutrašnjosti kako biste je navlažili. Zatim napravite pastu tako što ćete pomiješati malo praha Bar Keepers Friend s malo vruće vode. Spužvicom rasporedite pastu po unutrašnjosti pećnice, pustite da djeluje oko minutu i sve prebrišite kako biste uklonili zagorenu hranu i višak sredstva za čišćenje. Ovisno o tome koliko je vaša pećnica prljava, možda ćete morati nekoliko puta ponoviti gornje korake. Ako je potrebno, također možete dodati malo paste na za ribanje kako biste se uhvatili u koštac s posebno tvrdokornom prljavštinom.

Iako je američki National Sanitation Foundation odobrio Bar Keepers Friend za korištenje u komercijalnim pogonima za preradu hrane, ipak je važno temeljito isprati pećnicu nakon čišćenja. Vlažnom spužvom obrišite unutrašnjost i ispirite je više puta kako biste bili sigurni da su svi ostaci sredstva za čišćenje uklonjeni prije ponovnog kuhanja. Tvrtka također kaže da, nakon čišćenja i ispiranja ostataka, možete ostaviti svoju pećnicu na 200 stupnjeva oko 10 minuta kako biste uklonili mirise iz sredstva za čišćenje.

image
/SHUTTERSTOCK

Upotrijebite čarobnu gumicu za brisanje prljavštine s vrata pećnice

Možda ju već imate u svom arsenalu za čišćenje. No, jeste li znali da vam ovaj mali alat može pomoći i u čišćenju pećnice? Dok se Magic Eraser može činiti kao magija, njegova moć čišćenja leži u abrazivnoj melaminskoj pjeni od koje je načinjen. Dok trljate površine, poput pećnice ili vrata pećnice, ovom pjenom, ona stvara trenje, pomažući u uklanjanju prljavštine i mrlja. Čarobne gumice mogu se koristiti suhe ili mokre. Kada im dodate vodu, mikro trokuti od melaminske pjene znatno otvrdnu.

Međutim, nemojte očekivati ​​da će se prljavština jednostavno obrisati jednim prolazom. Ako baš ne ide lagano slobodno dodajte malo deterdženta za suđe. Ovisno o stanju vaše pećnice i snazi ​​koju možete upotrijebiti.

image
/SHUTTERSTOCK

Zagrijte vodu s limunom kako biste oslobodili svu prljavštinu u pećnici

Jeste li pokušali očistiti mikrovalnu pećnicu koristeći samo limun i zdjelu vode? Pa, ta ista dva sastojka mogu vam pomoći da prirodnim putem otpustite prljavštinu u pećnici tako da ju je lakše očistiti. Para od limuna zvuči kao spa tretman u toplicama, ali u ovom slučaju će priskočiti u pomoć prilikom čišćenja pećnice.

Trebat će vam posuda za pećnicu ili tava za pečenje djelomično napunjena vodom. Zatim narežite nekoliko limuna i dodajte ih u zdjelu (ili im ocijedite sok) i stavite u vruću pećnicu. Pustite pećnicu oko sat vremena da zagrije vodu i limunov sok kako bi se stvorila para prije nego što isključite pećnicu i pustite da se ohladi. Zatim spužvom ili krpom od mikrovlakana obrišite svu prljavštinu koju vam je otopila limunska para. Možda ćete morati ponoviti postupak ako ustanovite da ne možete ukloniti svu prljavštinu jednostavnim brisanjem. Ili, kombinirajte ovo s drugom metodom, kao što je Magic Eraser, za vrlo prljave pećnice.

Limun je svestran proizvod za čišćenje. Kao kiselina, nudi antibakterijska i antiseptička svojstva kako bi površine u vašem domu ostale čiste. Štoviše, izvrsno razbija masnoće i prljavštine, što ovaj trik čini učinkovitim.

image
GEO-GRAFIKA/SHUTTERSTOCK

Napravite pastu od sode bikarbone za uklanjanje hrđe u pećnici

Ako je hrđa počela preuzimati vašu pećnicu, trebali biste ukloniti crvenkasto smeđu prljavštinu prije nego što zauvijek uništi uređaj. Pitate li se kako je hrđa uopće dospjela u vašu pećnicu? To je povezano s kemijskom reakcijom koja se dogodila nakon što željezo ili čelik u uređaju dođe u kontakt s kisikom i vodom tijekom duljeg razdoblja.

Koliko god hrđa bila ružna, postoji relativno jednostavna metoda za njeno uklanjanje iz pećnice. I vjerojatno trenutno stoji u ormariću nedaleko od pećnice. Tako je, tajni sastojak za uklanjanje hrđe je soda bikarbona. Pokušajte napraviti pastu dodavanjem dovoljno vode u prah da postane vlažan i gust. Nanesite pastu na zahvaćene dijelove pećnice i zatim ih izribajte vlažnom krpom. Nastavite dodavati pastu od sode bikarbone dok hrđa ne nestane. Ako vam se pasta ne čini dostatnom, možete isprobati i kombinaciju sode bikarbone i octa da se riješite hrđe. Kao kiselina, ocat može pomoći u otapanju, a abrazivna svojstva sode bikarbone pomoći će vam da izribate sve preostale nečistoće.

image
/SHUTTERSTOCK

Isprobajte kombinaciju jabučnog octa i šećera za razbijanje masnoće u pećnici

Još jedna kombinacija sastojaka koja vam se trenutno vjerojatno nalazi u smočnici također može dobro doći ako pokušavate ukloniti gustu i odvratnu masnoću iz pećnice: jabučni ocat i šećer. Ocat je poznat po svojim sposobnostima čišćenja. Može se koristiti na različitim površinama u cijelom domu. Napravite sprej tako da ga pomiješate s jednakim dijelovima vode. Kao dezinficijens, ocat će pomoći da vaša pećnica ostane čista i sigurna za korištenje za buduće kuharske zadatke.

Sada se možda pitate kakvu ulogu igra šećer u ovom triku za čišćenje. Pa, radi kao mineralni abraziv. Ima vrlo grubu teksturu, koja pomaže u uklanjanju zalijepljenih mrlja stvaranjem trenja. Za čišćenje pećnice s pomoću jabučnog octa i šećera dodajte otprilike 2 do 2 1⁄2 žlice šećera u šalicu octa. Natopite DIY sredstvo za čišćenje na dno tople pećnice i ravnomjerno rasporedite. Nakon što prođe sat vremena, spužvom izribajte zrnca šećera i uklonite ostatke prljavštine prije nego što očistite pećnicu. Možda ćete morati dulje tretirati šećerom više prljava mjesta ili dodatno posipati za veću abrazivnu moć čišćenja.

image
/SHUTTERSTOCK

Za čišćenje staklenih vrata pećnice koristite krpu od mikrovlakana i limetu

Dva su jeftina proizvoda kojima možete očistiti staklena vrata pećnice: krpa od mikrovlakana i limeta. Ovo na prvu može zvučati kao čudno uparivanje, ali svaki predmet ima specifičnu zadaću i njih dvoje stvarno dobro funkcioniraju zajedno kako bi riješili masnoću i prljavštinu. Za početak, limeta je kisela i uklanja masnu prljavštinu. Limeta također nudi ugodan citrusni miris, pa će nakon što završite s čišćenjem pećnica prekrasno mirisati.

Krpe od mikrovlakana vrhunski su proizvod za čišćenje koji se sastoji od tona tankih cijepanih mikrovlakana. Ovaj sastav čini ih idealnima za upijanje vode i skupljanje prljavštine.

image
/SHUTTERSTOCK

Održavajte pećnicu i vrata čistima uz pomoć vodikovog peroksida

Vodikov peroksid može biti koristan za održavanje vrata vaše pećnice čistima i bez potencijalno opasnih bakterija ili virusa. Iako ga možete koristiti samostalno, vjerojatno ćete otkriti da je najučinkovitiji u kombinaciji sa snagom sode bikarbone. Stručnjaci za čišćenje preporučuju da počnete s pravljenjem paste od sode bikarbone, vodikovog peroksida i malo deterdženta za suđe. Nanesite ovu smjesu na masne dijelove u pećnici i ostavite najmanje 12 sati ili preko noći. Nakon što prođe 12 sati, možete vlažnom spužvom ukloniti prljavštinu.

Dok se vodikov peroksid više ne preporučuje za čišćenje rana, još uvijek je najbolji izbor za čišćenje mnogih površina u domu. Nudi dezinfekcijska svojstva za uklanjanje štetnih bakterija. Osim toga, njegove sposobnosti čišćenja pomoći će vam da ste sigurni da je vaša pećnica spremna za sljedeći obrok koji želite skuhati.

image
/SHUTTERSTOCK

Nabavite aluminijsku foliju i njome očistite pećnicu

Jeste li znali da aluminijsku foliju možete koristiti za više od kuhanja ili spremanja ostataka hrane? Može se koristiti za čišćenje vaše pećnice, a može biti posebno od pomoći kada je riječ o uklanjanju prljavštine. Da biste koristili aluminijsku foliju za čišćenje rešetki pećnice, poprskajte ih s malo octa. Zatim zgužvanom kuglicom aluminijske folije utrljajte ocat. Lagano abrazivni DIY alat za čišćenje trebao bi pomoći u uklanjanju nečistoće s rešetki.

Zgužvana kuglica aluminijske folije također vam može pomoći u čišćenju vrata pećnice. Započnite prekrivanjem prljavih vrata s malo sode bikarbone i vode. Nakon nekoliko minuta protrljajte kuglu folije uokolo. Djelovat će na sodu bikarbonu da otpusti prljavštinu tako da je možete jednostavno obrisati čistom krpom ili papirnatim ručnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. srpanj 2024 07:37