‘URADI SAM‘ REMEK-DJELO

Dodajte talog kave u boju za zidove i oduševljeno gledajte što će se dogoditi

 /SHUTTERSTOCK

Kad razmišljate o bojanju zidova u svojem domu, na vrhu prioriteta obično je pronalaženje željene nijanse. No, rezultat možda neće biti onako savršeno kako ste zamišljali. A zašto ne biste razmislili o kupnji ‘obične‘ boje i u nju dodali jedan ili dva kućna sastojka kako biste ju pretvorili u novi medij, i pritom dobili jedinstven i atraktivan prostor osjetilnog iskustva? Da, u boju za zidove moguće je dodati, primjerice, sodu bikarbonu, cimet ili čak kavu!

image
/SHUTTERSTOCK

Ovo nisu uobičajeni slikarski trikovi i savjeti, ali cilj je ove tehnike, prema pisanju portala House Digest, transformirati životni prostor i učiniti ga teksturiranim remek-djelom na profesionalnoj razini. Izdvajamo par zanimljivih savjeta.

Kava

Što se događa kada u boju dodate talog kave? Dobivate granularnu teksturu sa zemljanom bojom koju je teško ponoviti standardnim pigmentima boje.

Umiješajte malu količinu taloga kave u boju, postupno dodajući dok ne dobijete željenu boju. Podloga mora biti potpuno suha kako ne biste dodali vlagu boji i razrijedili je. To vam ujedno pomaže da reciklirate iskorišteni talog kave, a istovremeno vam daje ekološki prihvatljiv način da dobijete rustikalni, zemljani izgled svojeg doma.

Korištenje boje s talogom kave izvrsno je za projekte koji trebaju stari ili rustikalni izgled, poput okvira, drvenog namještaja ili rukotvorina.

No, ako dodate previše ove boje ili prekrijete velike površine, morate ih često čistiti jer će se skupljati prašina. Stoga bi bilo poželjno držati se manjih, dekorativnijih detalja.

Soda bikarbona

Dodavanje svestrane sode bikarbone u boju može stvoriti teksturirani, mat izgled.

Pomiješajte žlicu sode bikarbone za svaku šalicu boje, nanesite boju valjkom ili kistom i pogledajte kako tekstura dodaje karakter i dubinu. Teksturirana završna obrada koju na kraju dobijete dobro funkcionira na manjim, više dekorativnim projektima poput okvira za slike, namještaja ili akcentnih dijelova.

Ako želite vintage dojam, obnovite stare komade namještaja ovom tehnikom. Može se koristiti i na zidovima, ali treba imati na umu da teksturirana površina hvata prašinu koju je teško očistiti.

Cimet

image
/SHUTTERSTOCK

Korištenje začina za dobivanje efekta lažne hrđe jedan je od neočekivanih načina korištenja cimeta u kući. Dat će vam ostarjeli, topli, vintage izgled i oponašati hrđu, bez ikakve stvarne korozije ili oštećenja, dajući svestran i siguran način ukrašavanja.

Započnite nanošenjem laganog sloja boje na sve što želite transformirati. Dok je boja još mokra, pospite na površinu cimet. Ovisno o omjeru cimeta i boje dobit ćete nijanse u rasponu od pješčanih i svijetlih do tamnih i zrnastih. Koristite kist ili spužvu za nanošenje boje u slojevima za autentičniji, rustikalniji rezultat.

Ovo može funkcionirati i na većim površinama, ali učinak je mnogo izraženiji ako ga koristite na manjim stvarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 11:49