prirodne metode

Čisti baš sve, od tenisica do vrtnog namještaja: smjesa od samo 3 sastojka uz koje će prljave bijele površine opet zablistati

 /SHUTTERSTOCK

Ako ste jedna od onih osoba koja će prije napraviti neko prirodno sredstvo za čišćenje nego kupovati razne, skupe kemikalije za istu akciju u trgovinama, onda je ovo prava stvar za vas. Sigurni smo da se često u svom domu susrećete s problemom prljavštine i tvrdokornih mrlja zbog kojih inače lijepe, bijele površine ne izgledaju više ni upola tako lijepo kao kad ste ih tek kupili. Ono što je još gore jest da je sve to jako teško čistiti i da, koliko god se trudili, ne možete u potpunosti postići da one zasjaju ponovno istim sjajem. Što učiniti da takve površine poput primjerice plastičnih vrtnih stolica i stola ili poplata tenisica više ne izgledaju starije nego što jesu i izlizano? Postoji rješenje koje preporučuju mnogi koji su isto isprobali, a, tvrde, kako se pokazalo posebno učinkovito kod bijelih površina koje se lako zaprljaju, a jako teško čiste. Isto tako, ako nemarno čistite te površine, one se mogu ošteti pa ni to nije najsretnije rješenje.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Kako bi im vratili bjelinu, mnogi ljudi kažu da je najbolje pripremiti domaću smjesu od sode bikarbone i alkoholnog octa. Soda bikarbona je natrijev bikarbonat, bijeli prah koji je topiv u vodi. Upravo sol ima vrlo široku primjenu u čišćenju, u kombinaciji s alkoholnim octom tjera nas da uspješno "manipuliramo" molekulama. Drugim riječima, soda bikarbona otapa prljavštinu, a ocat razgrađuje minerale – rezultat je čistoća koju često ne možemo postići ni kupljenim, specijaliziranim tekućinama namijenjenim upravo tome. Trebat će vam, naravno, još i voda, a recept je sljedeći: pomiješajte vodu i ocat u omjeru 1:1, zatim dodajte dovoljno sode bikarbone da dobijete gustu smjesu. Umočite staru četkicu za zube i njome izribajte bijelu površinu, nakon čega je treba isprati toplom vodom i ostaviti da se osuši. I to je to! Vaše bijele površine opet će zasjati starim, bijelim sjajem!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. kolovoz 2024 02:07