Čas posla

Cijelo vrijeme krivo perete svoje voće i povrće: Jedite povrće - ne kemikalije na njemu, evo kako

 /SHUTTERSTOCK

Nedavna analiza Environmental Working Group, organizacije koja se zalaže za čišću opskrbu hranom, otkrila je da čak 75% svježeg voća i povrća sadrži ostatke potencijalno štetnih kemikalija.

Iako su detoksikacijska svojstva voća i povrća dobro utvrđena, jedna nutricionistica tvrdi da plodovi mogu imaju koristi od vlastite kupke za detoksikaciju.

image
LANASTOCK/GETTY IMAGES

Stručnjaci sugeriraju da ispiranje proizvoda pod vodom iz slavine ne čini dovoljno da ih očisti od pesticida i drugih potencijalno opasnih kemikalija kojima je izloženo tijekom rasta i berbe.

Nutricionistica Jessica Shand objasnila je britanskom Vogueu prošli tjedan: - Oni koji se najčešće koriste na voću i povrću su herbicidi, fungicidi, insekticidi i baktericidi.

Shand govori da, iako uklanjanje kore s voća i povrća može pomoći u oslobađanju od toksina, također ih lišava vlakana i drugih vrijednih hranjivih tvari. Kako bi ublažila te rizike, Shand je uključila "detoksikaciju" proizvoda u svoju wellness rutinu.

Ona objašnjava da pravilno pranje voća i povrća može smanjiti izloženost kontaminantima, posebno kemikalijama koje ometaju rad endokrinog sustava.

Te su kemikalije "endokrini oponašači", što znači da su slične strukture hormonima u tijelu, posebno estrogenu.

- Imaju moć oponašanja, blokiranja ili miješanja u vaše ključne spolne hormone, rekla je za britanski Vogue. - Pravilnim pranjem povrća možete smanjiti izloženost i zaštiti svoje hormone.

image
PEOPLEIMAGES/GETTY IMAGES

I pazite, skupa organska hrana nije imuna na kemijsku kontaminaciju. Shand objašnjava: - Izloženost toksinima je manji problem s organskim voćem i povrćem, ali proizvodi se i dalje rukuju i izlažu drugim potencijalnim zagađivačima, pa je najbolje oprati sve prije jela. Također poziva na pranje salata u vrećicama i predmeta koji se prodaju kao "oprani i spremni za jelo".

Na tržištu postoji mnogo komercijalnih sredstava za čišćenje povrća, ali nutricionistica inzistira da svoje proizvode očistite kod kuće s uobičajenim kuhinjskim sredstvom i njezinom metodom u četiri koraka.

image
ENVIROMANTIC/GETTY IMAGES

Metoda detoksikacije voća i povrća Jessice Shand

1. Stavite proizvode u čisti sudoper napunjen svježom vodom — poželjna je filtrirana voda. Ulijte jedan dio jabučnog octa - ili samo veliku žlicu - u tri dijela vode.

- Jabučni ocat bogat je antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima, što ga čini idealnim za detoksikaciju vaših proizvoda. Također možete koristiti sodu bikarbonu - dodajte jednu čajnu žličicu u dvije šalice vode.

Jabučni ocat također je hvaljen zbog svojih potencijalnih svojstava mršavljenja - ali malo je znanstvenih dokaza da je to tako.

image
/SHUTTERSTOCK

2. - S pomoću četke za povrće nježno očetkajte svaki pojedinačni komad povrća i zatim ostavite da se namače 15 minuta. Na kraju isperite, rekla je Shand za britanski Vogue. - Ako perete bobičasto voće, stavite ga u cjedilo i potopite u vodu na najviše pet minuta - ako je duže u vodi postat će kašasto.

Tawashi četke, izrađene od palminih vlakana, posebno su korisne za uklanjanje prljavštine s korijenskog povrća.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Izvadite voće i povrće iz sudopera i osušite ga kuhinjskom krpom. Pustite bobice da se suše na zraku na ručniku sat vremena.

4. Prebacite proizvode u staklene, a ne plastične posude kako bi dulje ostali svježi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 11:54