TOP PREPORUKE

Boja je najbolji povrat ulaganja u vaš dom: Savjeti za bojanje u koje se kunu najveće zvijezde dizajnerske scene

 /SHUTTERSTOCK

I dok se bojanje čini lakim za napraviti, zapravo je potrebno mnogo vještina i promišljanja. Morate uzeti u obzir boje, rasvjetu u vašem prostoru, vrste završnih slojeva koje želite koristiti, odgovarajuće alate i savjete za nanošenje boje. Prava boja može vašu nekretninu učiniti vrjednijom, a kriva boja može je obezvrijediti. Na primjer, prema stranici Zillow, potencijalni kupac kuće platit će 1,6 % više za kuću s plavom kupaonicom, ali ako kuća ima mint zelenu kuhinju, ponuđena cijena će biti 1.830 USD niža od tražene cijene.

Ako želite uljepšati svoj dom svježom bojom, želite biti sigurni da sve radite kako treba. Dakle, tko će vam bolje dati savjete za bojanje od stručnjaka za dizajn interijera, uključujući Property Brothers, Mikea Holmesa, Sabrinu Soto, Joannu Gaines i druge?

Property Brothers preporučuju pronalaženje odgovarajuće završne obrade

Ako ste ikada razmišljali o bojanju sobe, vagali ste koju završnicu biste trebali koristiti. I niste sami. Drew i Jonathan Scott, Property Brothers, kažu da je odabir završne obrade drugi na popisu, odmah nakon odabira boje. Kako biste odredili točan sjaj, morate razmisliti o tome kako će boja izgledati i kako će funkcionirati.

Blog braće objašnjava tri vrste boja koje biste trebali razmotriti. Prva je mat boja, koja je poznata kao ravna završna obrada. Ne reflektira svjetlost i može se teško čistiti. Kažu da je mat boja dobra za područja gdje nemate puno aktivnosti. Dalje, satenska ili polu mat boja ima malo više sjaja nego mat završni sloj, a čišćenje je puno lakše. Oni preporučuju saten za većinu prostorija, posebno za područja s velikim prometom. Treća mogućnost je boja visokog sjaja, koja je najsjajnija boja i lako se čisti. Preporučuju je za obloge i ormare.

Nate Berkus i Jeremiah Brent kažu da je važno uzeti u obzir rasvjetu

Kupnja boje može biti kao kupnja nove odjeće. To je zato što u trgovini izgleda drugačije nego kod kuće. Nate Berkus i Jeremiah Brent iz projekta "The Nate and Jeremiah Home Project" kažu da je rasvjeta ključni čimbenik pri odabiru boje za vaš prostor. - Ljudi često biraju boje ne uzimajući u obzir osvjetljenje svog stvarnog prostora, rekao je Brent za Homes & Gardens. - Ono što vidite u trgovini s fluorescentnim osvjetljenjem jako se razlikuje od prirodnog svjetla koje će se mijenjati svakih sat vremena u vašem domu.

Jedno od rješenja za pronalaženje prave boje je objesiti neke uzorke boje u domu i provjeravati ih tijekom dana kako biste vidjeli kako različito reflektiraju svjetlost ujutro, poslijepodne i navečer. Imajte na umu da boja može izgledati na jedan način na prirodnoj sunčevoj svjetlosti, a na drugi kada je oblačno. Također možete eksperimentirati s različitim svjetiljkama u sobi, uključujući stolnu lampu ili zidne lampe, da vidite kako boja reflektira umjetno svjetlo.

Mike Holmes boja sobu određenim redoslijedom

Jeste li se ikada zapitali postoji li pravi način da obojite sobu? Mike Holmes iz "Holmes Family Rescue" kaže da postoji pravi put. Na svom blogu daje savjete kako se najučinkovitije uhvatiti u koštac s poslom. Kaže da ispravan slijed bojanja počinje s plodom i svim ukrasima po sobi, nakon čega slijedi strop, a zatim zidovi.

Korištenje određenih koraka za bojanje omogućit će vam da obavite zadatak kako treba. Najbolje je ako možete raditi u praznoj prostoriji. Ako nije, uklonite predmete sa zida tako da ih premjestite na sredinu sobe. Očistite zidove suhom krpom prije nanošenja soboslikarske trake. Obavezno zalijepite traku na prekidače za svjetlo ili utičnice i uklonite sve stropne ili zidne elemente koji bi mogli smetati vašem valjku. Stavite zaštitu na pod kako biste zaštitili pod od eventualnog kapanja, a zatim počnite bojati.

Emily Henderson ne koristi istu boju u cijeloj kući

Korištenje iste boje u više prostorija moglo bi se činiti kao jednostavan način, ali to je zabranjeno za stručnjakinju za stil i "zvijezdu dizajna" Emily Henderson. Nije da se protivi korištenju iste boje, ali više voli imati zajedničku paletu boja. Na taj se način svaka soba čini kao nastavak teme, ali ne kao kolor replika prethodne sobe.

Na primjer, ako imate jednu sobu koja gleda u drugu sobu - kao što je kuhinja koja gleda na dnevnu sobu - vodite računa o tome kako ta dva prostora funkcioniraju zajedno. Boja bi se trebala nadopunjavati, a ne natjecati (piše Style by Emily Henderson). Ovaj komplementarni pristup bojanju uobičajen je u dizajnerskoj zajednici. Wiese Painting Contractors kaže da se koncept zove "kontinuitet boja", gdje koristite različite nijanse jedne boje u cijelom domu, dajući mu kohezivnu, dobro promišljenu estetiku.

Sabrina Soto predlaže odabir palete od tri boje

Sabrina Soto dizajnirala je mnogo soba u svojoj karijeri, uključujući emisije poput "The High Low Project", "Get It Sold" i "Real Estate Intervention". Ona zna što čini paletu boja u sobi funkcionalnom, i što je još važnije, što čini boje vidljivima. - Uvijek počinjem s bojom, rekao je Soto Chairishu. - Boja igra važnu ulogu jer postavlja opće raspoloženje bilo kojeg prostora. Inače volim odabrati tri boje i obično ih se pridržavam. To mi daje smjernicu pri uređenju i pomaže mi odlučiti što bih trebala, a što ne staviti u sobu.

Ovaj koncept je u svijetu dizajna poznat kao "trojno pravilo". Započinje primarnom bojom koja će biti središnji dio prostorije, a zatim slijede dvije druge koordinirane nijanse. Primarnu boju treba koristiti oko 60 %, dok se sekundarna boja koristi 30 %. Treća boja se smatra naglaskom i koristi se 10 %.

Carter Oosterhouse preporučuje testiranje vaše boje prije bojanja cijelog zida

Kada birate boje, može biti frustrirajuće kada shvatite kako će izgledati na vašem zidu. Naravno, mogli biste obojiti mali uzorak boje i pogledati ga iz različitih kutova, ali teško je osjetiti kako će boja izgledati u vašem prostoru. Možete čak kupiti manje količine boje i napraviti vlastite uzorke na zidu, ali to je puno dodatnog posla za pokušaje i pogreške.

- Toliko sam puta stavljao boju na zid i onda morao baciti tu boju kada mi se ne sviđa, rekao je Carter Oosterhouse Rachael Ray. Bivši "Trading Spaces" stolar, koji je također poznat po svojoj HGTV emisiji "Carter Can," predlaže da steknete bolju ideju o tome kako će boja izgledati kupnjom velikih uzoraka boje za skidanje i lijepljenje od Samplize. Postavite nekoliko na zid i moći ćete vidjeti učinak boje bez potrebe za bojanjem dok ne budete spremni posvetiti se boji. Osim toga, možete skidati uzorke i premještati ih po sobi prema potrebi.

Genevieve Gorder savjetuje da izbjegavate neon

Neon — izgled 80-ih svijetlih, odvažnih, živopisnih nijansi — aktualan je u svijetu mode, a također ima svoj trenutak u dizajnu interijera. Ali bivšu dizajnericu HGTV-a Genevieve Gorder ne zanimaju fluorescentne nijanse kao što su svjetlozelena, svijetloružičasta i svjetleće žuta. Svjetleće boje previše su trendi za dizajnera interijera. U igrici "Design or Decline", rekla je za People: - Uh. Bila sam tamo, napravila sam to. Dizajn mora biti jednostavan da bi bio cool.

Samo zato što ne voli neon ne znači da dizajnerica ne voli hrabre boje. Rekla je za Home Trends Magazine da se radi o pronalaženju ravnoteže: - Ako stavim živahnu Luscious Green iz Valspara (jedan od mojih osobnih favorita) na zid, razbijam te velike ravnine boja s dovoljno svijetlih (bijelih i krem) i uzemljenih boja (sive i crne) tako da je taman. Završila bi izgled neutralnim bojama i dodacima žute.

Vern Yip preporučuje bojanje u slovo W

Vern Yip podijelio je svoj savjet za bojanje u "Uživo s Kelly i Ryanom", naglašavajući da je povlačenje valjka u slovo W kod bojenja važno. Nastavite koristiti ovu metodu dok cijelu sobu ne obojite jednim slojem.

W metoda je dobro poznata u svijetu slikarstva i to s dobrim razlogom — radi na stvaranju glatkog nanošenja boje. Cik-cak pokreti pomažu u ravnomjernom nanošenju boje na zid bez ostavljanja tragova valjka. Evo što trebate učiniti: Provjerite je li vaš valjak napunjen bojom, ali da ne kaplje. Zatim, blizu stropa, napravite W veličine jedan metar. Nakon što je slovo obojeno, vratite se unutra s valjkom i ispunite ga, stvarajući okvir oko slova. Trik je u tome da nikada ne dopustite da valjak prekine kontakt sa zidom, sve dok valjku ne treba više boje. Kada to učinite, stvorite drugi W ispod, ovaj put bliže podu, i slijedite isti postupak. Htjet ćete to učiniti preko cijelog zida.

Taniya Nayak želi da pričekate s bojanjem

Bez obzira imate li sobu, stan ili kuću, lako se oduševiti bojanjem svog prostora. Ali prije nego što odaberete boju i uzmete kist, dizajnerica Taniya Nayak potiče vas da odgodite bojanje za trenutak. Ona kaže da je prvo važno znati koji će predmeti ispuniti prostor, uključujući namještaj i prozore, prije nego što odlučite koju shemu boja želite. U suprotnom, mogli biste imati prostor obojen u jednu boju, a prostirke i zavjese bolje bi pristajale drugoj.

U objavi na svojoj web stranici, dizajnerica, koja je poznata po radu na emisijama uključujući "Battle on the Beach", "Designed to Sell" i "House Hunters on Vacation", kaže da čekanje s bojanjem otvara više mogućnosti za dizajn. Prvo biranje boje moglo bi vas ograničiti i vaše odabir dizajna jer ste previše usredotočeni na usklađivanje te nove boje.

Scott McGillivray predlaže poseban zid

Ako želite upotrijebiti malo boje da biste dali veliku izjavu, razmislite o posebnom zidu. To je savjet Scotta McGillivraya, voditelja emisija "Income Property" i "Renovation Resort". U ovom videu za Para Paints, on kaže: - Posebni zid vam omogućuje da svoju energiju usmjerite samo na jedan prostor. Vrlo je jeftin. Obično to može učiniti jedna kanta boje. Ali to radim u kuhinjama, u dnevnoj sobi, spavaćoj sobi kako bi stvorio dramatičan dojam i središnju točku u prostoru.

Što čini upečatljiv zid? Potražite zid koji privlači najviše pažnje za maksimalan učinak ili odaberite mali zid, poput kutka za čitanje ili uredske niše. I dok vaš odabir boje ne mora biti hrabar, svakako bi trebao privući pozornost svojom bojom ili teksturom.

Ty Pennington potiče da kupite kvalitetne kistove

Kvaliteta je važna kada se radi o kupnji alata za "uradi sam" ličenje. Ty Pennington, poznat po "Trading Spaces", "Extreme Makeover: Home Edition" i "Rock the Block", na svom blogu objašnjava da svaki slikar treba najmanje dva do tri mala, ali visokokvalitetna sintetička kista. Postoje dvije vrste: kutni i kvadratni. Nagnuti kistovi obično se koriste za detaljna područja kao što su ukrasi i prozori, dok su četvrtasti izvrsni za sve ostalo. Također preporučuje ulaganje u kvalitetan valjak za bojanje koji je idealan za pokrivanje velikim površinama, poput zidova.

Naravno, možete uštedjeti novac kupnjom jeftinih kistova, ali na kraju ćete to platiti. To je zato što jeftini kistovi ne drže boju dobro tijekom nanošenja, mogu biti pruge, a često će se opuštene čekinje zaglaviti u vašoj boji. Osim toga, kvalitetne četke su glađe za nanošenje boje, lakše se čiste i dugotrajnije su.

Leanne Ford kaže da postoji savršena boja za vaš ulaz

Bijela je često standardna boja u domovima, pa bi se ideja o posebnom bojanju vašeg prostora u bijelo mogla činiti neobičnom. Ali za HGTV zvijezdu Leanne Ford bijela je savršena boja, posebno za ulaz. - Tako je divan osjećaj ući u dobro osvijetljenu sobu. Sve i svi izgledaju dobro, rekla je za Homes & Gardens, objašnjavajući da bijela boja nije dosadna.

Obožavatelji, koji poznaju Ford iz njezinih HGTV emisija "Restored by the Fords", "Home Again with the Fords," i "Rock the Block", cijene njezin moderan, minimalistički stil u kojem se osjeća da se živi. Dok ona obožava svijetle boje, uključujući neutralne, bijela joj je omiljena. Ipak, nisu sve nijanse bijele iste. Voli kremasto bijele s toplim tonovima. Omiljeni su joj Shoji White Sherwin-Williamsa, koji koristi u vlastitom domu. Bijela boja koju koristi za svoje klijente je Behrova Ultra Pure White.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 10:23