PRIPAZITE

Ako vaša pećnica proizvodi ovakve zvukove to može biti ozbiljno upozorenje

 /SHUTTERSTOCK

Jedne večeri dok pripremate večeru ili dok pokušavate očistiti to teško dostupno mjesto u pećnici, odjednom začujete buku. Iz vaše pećnice dopire uznemirujući šištavi zvuk. Niste to prije čuli i niste sigurni što učiniti. Stručnjak za uređaje Asurion Michael Cornell objašnjava da postoji više razloga zašto bi vaša pećnica mogla šištati. U intervjuu za House Digest, Cornell je rekao da uzrok neočekivanog zvuka može biti hitan slučaj; međutim, različite pećnice se razlikuju.

"Ako imate plinsku pećnicu, šištanje se može dogoditi kada jednostavno palite plamenike ili pokušavate peći. Dok plin izlazi iz otvora, šištanje je uobičajeno. To je također nešto što se može dogoditi s jedinicama koje koriste starije tipove mjerača vremena na električnim štednjacima." Ipak, objasnio je da ako plinska pećnica šišti dok se ne koristi, moglo bi doći do curenja plina. U tom je trenutku dobra ideja zatvoriti dovod plina, vidjeti osjećate li miris plina i kontaktirati obučenog stručnjaka da to provjeri, upozorio je. Također je važno isključiti pećnicu iz struje osim zatvaranja dovoda plina ako osjetite miris plina. "Curenje plina bez nadzora može uzrokovati ozbiljnu štetu uključujući požare, trovanje ugljičnim monoksidom, pa čak i eksplozije", objasnio je Cornell. Zato je važno poduzeti odgovarajuće korake kada vaša pećnica proizvodi bizarne zvukove.

Ipak, samo manji broj kućanstava ima plinsku jedinicu. Dakle, ako ste u većini domova koji imaju električni štednjak, briga o curenju nije problem. Ali koji su drugi koraci koje možete poduzeti kada dođe do neobičnih zvukova?

"Zvukovi šištanja koji dolaze iz električnih jedinica mogu jednostavno biti mali otvori na ploči koji vibriraju, ventilatori koji su malo bučni ili u ozbiljnijim slučajevima električni kvarovi koji zahtijevaju hitnu stručnu pozornost", objasnio je Cornell. Ono što je u ovom trenutku najvažnije je otkriti odakle dolazi buka. Također je moguće da je vaša pećnica jednostavno prestara, jer se kod starijih jedinica može čuti zvuk.

Možda ćete otkriti da zvuk dolazi iz plamenika što znači da su pokvareni ili možda utikača što sugerira neispravno napajanje, rekao je Cornell za House Digest. "Sve to bez intervencije i korekcije može prouzročiti ozbiljnu štetu ne samo vašoj jedinici, već i vašem domu u najgorem slučaju. To bi uključivalo strujne udare kao i požare." kaže te dodaje: "Izoliranje zvuka može vam brzo reći radi li se o šištanju ili o brzom zveckanju ili vibraciji", rekao je. "Ploče i ventilatori mogu se, u nekim slučajevima, sami olabaviti. Taj razmak može stvoriti vrlo čudne i ponekad zabrinjavajuće zvukove ako ne znate odakle dolazi." Ako ne možete shvatiti, iako su zvukovi većinu vremena bezopasni, Cornell predlaže da ugasite pećnicu. Zatim neka stručnjak za uređaj dođe obaviti pregled kako bi se osigurala sigurnost jedinice, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 12:21