GDJE SMO MI OD OVOG

Ovih 5 zemalja ima najveće obiteljske kuće na svijetu: Sjedinjene Države nisu vodeće, iznenadit ćete se

 SANNIELY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Postoje mnogi čimbenici koje treba uzeti u obzir pri kupnji kuće: lokacija, cijena i — ako se nadate povećanju svoje obitelji — veličina

Postoje mnogi čimbenici koje treba uzeti u obzir pri kupnji kuće: lokacija, cijena i — posebno za ljude koji se nadaju povećanju svoje obitelji — veličina.

U Sjedinjenim Državama, prosječna kvadratura novoizgrađenih domova bila je u padu između 2015. i 2020. No, iako se kvadratura smanjila u kratkom roku, došlo je do desetljeća dugog povećanja površina obiteljskih kuća, prema podacima Ureda za popis stanovništva SAD-a, piše qz.com.

Prosječna obiteljska kuća izgrađena 2020. imala je površinu od 210 četvornih metara, što je povećanje od 4,2 % u odnosu na 2010. i povećanje od 9,9% u odnosu na 2000. Prosječna veličina obiteljske kuće dosegla je vrhunac od 229 četvornih metara 2015. prije nego što je pala u 2020., promjenu koju stručnjaci pripisuju sporom oporavku gospodarstva nakon financijske krize.

- Mnogi kupci, čak i financijski solidni kupci, bili su isključeni s tržišta novih domova, između 2009. i 2015., izjavila je Rose Quint, pomoćnica potpredsjednice Nacionalne udruge graditelja kuća za anketno istraživanje, za Business Insider 2021. godine.

Možda kontraintuitivno, pad gospodarstva zapravo je doveo do povećanja i veličine i kvalitete novih domova koji su izgrađeni u tom razdoblju.

- Kada pogledate sveukupne karakteristike novih domova koji su izgrađeni između ‘09. i ‘15., vidjet ćete da su domovi postajali sve veći i veći, te da su iz godine u godinu bili sve bogatiji sadržajima između 2009. i 2015.,, rekao je Quint za Business Insider.

Međutim, usprkos ovim porastima iz desetljeća u desetljeće, Sjedinjene Države nisu vodeće u svijetu kada je riječ o velikim obiteljskim kućama.

The Perfect Rug, web stranica koja prodaje tepihe izrađene po narudžbi, nedavno je provela analizu tržišta država s najvećim domom. Analiza tvrtke koristila je podatke - World Population Review, Statista, Eurostat i službenih popisa stanovništva kako bi odredila zemlje s najvećim obiteljskim kućama.

- Lista se temelji na prosječnoj kvadraturi, ali studija također uzima u obzir prosječnu veličinu kućanstva po zemlji, kao i podatke o postotku kućanstava prema živim članovima, stopu prenapučenosti i postotak vlasnika kuća, objašnjeno je u izvješću Perfect Rug.

image
KAVALENKAVAVOLHA/GETTY IMAGES

5. Malta je peta po veličini kuću na svijetu, s prosječnom veličinom od 160 četvorna metra. Prosječna veličina kućanstva je 2,85 osoba, a 81,9 % stanovništva su vlasnici kuća.

image
SL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Prosječna kanadska kuća ima 181 četvorni metar, dok su svega 66,5 % Kanađana vlasnici kuće. Prosječna veličina kućanstva je 2,45 osoba.

image
FEVERPITCHED/GETTY IMAGES

3. Američke kuće u prosjeku imaju 201 četvorni metar, što ih čini trećim najvećim na svijetu. Prosječna veličina kućanstva je 2,49 ljudi, dok su 65,9 % Amerikanaca vlasnici kuća.

image
NARUEDOM/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Kuće na Novom Zelandu u prosjeku imaju 202 četvorna metra, dok su njih 64,5 % vlasnici kuća. Prosječna veličina kućanstva je 2,67 osoba.

image
KOKKAI NG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Susjed Novog Zelanda Australija ima najveću prosječnu veličinu kuće na svijetu. Australske kuće u prosjeku imaju 214 četvornih metara, a 66,3 % stanovništva posjeduje vlastite domove. Prosječno kućanstvo ima 2,5 stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. kolovoz 2024 07:52