NOVI TREND NA POMOLU?

‘Nisam si mogao priuštiti kuću u gradu pa sam kupio nenaseljeni otočić. Sve potrebno za život na njemu sami smo napravili‘

Ilustracija

 TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Sve teža priuštivost nekretnina za mlade značajan je problem u svim urbanim središtima pa tako i u Kaliforniji, gdje si Oliver Russel nije mogao kupiti kuću u Laguna Beachu u kojemu je proveo većinu svog života. Ovaj Amerikanac finskog porijekla radi toga nije previše očajavao, no alternativa za koju se odlučio ipak nije za svakoga.

Svoju je ušteđevinu, koja za kupnju kuće u željenom američkom gradu nebi bila dovoljna niti za predujam, uložio u - nenaseljeni otok u blizini Helsinkija. Potpuno osamljen, bez struje, vodovoda i ičeg osim drveća, Oliver ga je odlučio pretovoriti u potpuno funkcionalnu i samoodrživu destinaciju sa djevojkom Helenom Tomaszewskom.

Iako nema nikakvog iskustva u gradnji ili stolariji, ovaj vrijedni 24-godišnjak prionuo je poslu čim su ušli u posjed otočića. Kupili su ga, naime, u ožujku, a već sada na njemu ima šator s drvenim podom, vanjsku kupaonicu i niz drugih samostalno izrađenih sadržaja. A, kako kaže, ovo je tek početak.

- Tražio sam više iz zabave, pregledavao sam web stranicu za nekretnine i našao sam otok - rekao je Russell za New York Post. Na kraju je ispalo jeftinije nego što sam mislio. Ponudio sam 31 tisuću dolara i prihvatili su me - pojasnio je i dodao da ga čeka puno posla.

Šator koji su složili zapravo je samo "za prvu ruku" i služi za boravak dok ne izgrade svoju kućicu iz snova na otoku, a u planu im je i izgradnja saune. Koriste pritom što više materijala iz prirode, a svaki rad dokumentiraju na svojim društvenim mrežama na kojima rado primaju i savjete budući da su posve samouki.

image
YOUTUBE

Zanimljivo je spomenuti i da su Oliver i Helena oboje još studenti. On se u Helsinki uputio jer je tu mogao ostvariti besplatno školovanje, no ne isključuju ideju da, jednom kad sve bude spremno, na otok presele u potpunosti. Russell i Tomaszewska vikendom sve rade sami i uče u hodu.

- Nismo si postavili teške rokove jer je bilo mnogo učenja. Istraživanje i obavljanje posla na otoku bilo je teško. Ipak, bilo je zabavno shvaćati nove stvari. Sjeći stablo, na primjer, to nikad prije nisam učinio do sada i može biti prilično opasno - kazao je za New York Post. To ga nije obeshrabrilo pa vjeruje da će, osim osnovnih objekata, s vremenom izrealizirati i neke druge nastambe na otoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 11:01