ULAGANJE PREKO BARE

Bogati Amerikanci bježe od kriminala i političkih problema u Europu: ‘Kupnja nekretnina udvostručila se u zadnjih šest mjeseci‘

Notting Hill, London

 /SHUTTERSTOCK

Snažan dolar, politički problemi i kriminal glavni su razlozi zbog kojih bogati Amerikanci ‘bježe‘ iz svoje zemlje te se sve više odlučuju na ulaganje u londonsko tržište luksuznih nekretnina. Novo izvješće Bloomberga, oslanjajući se na podatke online sustava kojim se služi 90 posto londonskih agenata LonRes, pokazalo je kako se broj transakcija s američkim kupcima u glavnom britanskom gradu u posljednjih šest mjeseci udvostručio: s 3,3 posto u drugoj polovici 2023. porastao je na 6,1 posto u prvoj polovici 2024. godine, prenosi NY Post.

Londonski stručnjaci za nekretnine ističu kako je to potpuna suprotnost situaciji od prije tri godine, kada su Amerikanci obično iznajmljivali nekretnine prije same kupnje. Ističu to i stručnjaci iz londonske agencije Eccord koja je nedavno zastupala američkog kupca pri kupnji kuće vrijedne 42 milijuna dolara (38 milijuna eura) u otmjenoj četvrti Notting Hill. Ta bi transakcija, kako kažu agenti, nekoć bila značajna, ali sada je postala uobičajenom.

Ovaj se trend posebno ističe u vrijeme kada se londonsko tržište suočava s manjkom domaćih kupaca kao rezultat strožih poreza za bogate.

No, čini se da postoji povijesni obrazac zašto se to događa upravo u ovom trenutku. Trevor Abrahmsohn, direktor tvrtke za luksuzne nekretnine Glentree, istaknuo je kako su Amerikanci uvijek pojačano ulagali u nekretnine ‘preko bare‘ kad god bi u posljednjih 50 godina dolazilo do financijskog ili političkog preokreta. Tako, primjerice, agencija Glentree u ovom trenutku brine o tri upita, vrijednosti preko 131 milijuna dolara, gdje klijenti traže ‘top‘ nekretnine u Londonu za smještaj svojih obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 10:55