KULTNA LOKACIJA

Preuređen je restoran u povijesnoj splitskoj vili Tončić. U novim bojama i s novim dekoracijama izgleda zaista sjajno

 DUŠKO VLAOVIĆ

Omiljeno odredište Splićana za druženje i uživanje ponovno je otvorilo svoja vrata. S novim imenom i novom pričom, restoran Mokosh, smješten unutar povijesne vile Tončić u Slavićevoj ulici, spreman je nastaviti stoljetnu tradiciju oaze za guštanje u sjeni drveća jednog od najljepših starih splitskih perivoja. Povijest vile, koju je kao svoj obiteljski dom podigao čuveni arhitekt Kamilo Tončić, bila je inspiracija i za novo uređenje koje će oduševiti i najzahtjevnije ljubitelje interijera.

Osobitu čar vili Tončić daje njen poznati perivoj koji se posjetitelju otkriva čim stupi iza zidina koje ga dijele od vreve grada. Raskošan i pomalo divlji mediteranski vrt upotpunjen je prepoznatljivom fontanom koja stvara opuštajuću atmosferu, dok prirodna hladovina i prostranstvo perivoja s puno skrovitih mjesta čine oazu u kojoj se lako prepustiti uživanju.

image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ

U središtu secesijskog perivoja smjestila se vila, koja u novom poglavlju svoje priče posjetiteljima otkriva neke kutke koji su donedavno bili skriveni od očiju javnosti. Ulaz vodi kroz svijetlu verandu u stilu zimskog vrta do glavnog salona i dviju simetrično smještenih soba s mnoštvom dekorativnih detalja.

Tijekom preuređenja, provedenog uz duboko poštovanje prema Tončićevom naslijeđu u suradnji s arhitekticom Katjom Stubnyom i dizajnerskim studiom 502, zadržani su postojeći strogi geometrijski i prostorni odnosi, a selektivnom upotrebom materijala i intervencijama u unutrašnjem uređenju naglašen je osjećaj prostornosti i fluidnosti.

image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ

Ključna komponenta koja definira ovaj projekt je intenzivna upotreba boje kao sredstva za oblikovanje prostora, dok je dizajn interijera proizašao iz posvećenosti očuvanju izvornog arhitektonskog jezika zgrade, a svaki njegov pažljivo odabrani segment, poput slika Jelene Bando koje krase središnji salon i keramičkih vaza studija Anaestudio, teži izazvati emocije, potaknuti razgovor i ponuditi više senzorno iskustvo koje nadopunjuje kulinarske užitke.

Restoran Mokosh dobio je ime po zaboravljenoj staroslavenskoj boginji prirode, zaštitnici žena, domaćinstva i obitelji. Inspiracija za naziv proizlazi iz prirodne oaze koja okružuje vilu te povezanosti dekorativnih elemenata otkrivenih u kući i vrtu s povijesnim etnografskim uzorcima. Mokosh svojom pričom podržava viziju o kreiranju mjesta na kojem se ljudi okupljaju, druže i slave život i prirodu.

image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ

U skladu s ambijentom osmišljena je i gastronomska ponuda koju je kreirao Alberto Garcia Perez. Chef s impresivnim životopisom u koji spadaju rad u restoranima s tri Michelinove zvjezdice i život na različitim kontinentima, a čija se kulinarska filozofija temelji na jednostavnosti, sezonalnosti i vrhunskim sastojcima, u Mokoshu spaja svoju španjolsku spontanost s razigranim duhom Splita te kroz jela koja su istovremeno iznenađujuća, zabavna i pristupačna nudi jedinstveno gastronomsko iskustvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 11:07