Vikendica u bojama

Pogledajte upečatljivu crvenu kolibu nadomak centru grada!

 PIOTR MACIASIZEK

Domaćini jedne neobične kuće nadomak centra Varšave poželjeli su svoje vesele karaktere i kreativne profesije ocrtati i u svojoj nekretnini, a za to su angažirali poznati tamošnji arhitektonski studio NOKE. Tako su, samo nekoliko stanica metroom od središta grada, Magda Grabowska-Wacławek i Grzegorz Wacławek, osnovali svoju šarenu oazu usred zelenila.

Magda je pjevačica, plesačica i performerica, ali i likovna umjetnica, a Grzegorz - osnivač studija Animoon, autor svjetski poznatih i nagrađivanih animacija, često punih humora. Inače žive u kući u samom centru Varšave, radi čega su žudjeli za kvalitetnijim kontaktom s prirodom. Promjene perspektive, dobri uvjeti za kreativan rad, a ljeti - mnogo povoljnija mikroklima nego u srcu grada odveli su ih na novu lokaciju, a za osmišljavanje i uređenje doma po nihovoj mjeri zaslužni su Karol Pasternak, Piotr Maciaszek i Mateusz Jaworski iz NOKE-a.

image
PIOTR MACIASIZEK
image
PIOTR MACIASIZEK
image
PIOTR MACIASIZEK
image
PIOTR MACIASIZEK
image
PIOTR MACIASIZEK
image
PIOTR MACIASIZEK

Originalna crvena vrata s okruglom svjetiljkom u vrtu nastala su prema crtežu same Magde i to je jedini element strukture vidljiv iz aleje. Kuća, namjerno skrivena, postupno izlazi iz zelenila tek nakon ulaska u vrt. Nekoliko koraka dalje, ispada da se kuća "otvara" prema okolini velikim ostakljenjem i terasom s pergolom. Trsovi koji ga prekrivaju stari su 80 godina.

– Nastojali smo sačuvati svo zelenilo koje smo zatekli na parceli. Nismo posjekli nijedno stablo, a najvećim uspjehom smatramo spašavanje ove stoljetne loze. Rastavljena je od stare rešetke i prebačena na novu - kaže Karol Pasternak iz NOKE-a. Tako je među ostacima starog vrta nastao današnji, koji je ispunio sva suvremena očekivanja, a njegov važan element je betonski stol uronjen u zelenilo. Ovdje, u hladovini stare trešnje, Magda i Grzegorz vole sjesti za doručak i ručak s prijateljima.

image
PIOTR MACIASZEK
image
PIOTR MACIASIZEK
image
PIOTR MACIASIZEK
image
PIOTR MACIASIZEK
image
PIOTR MACIASIZEK
image
PIOTR MACIASIZEK

Boje trešnje i maline na stazi, ogradi i stolu, kao i boja interijera, u učinkovitom su kontrastu s bujnim, ležernim zelenilom. Kućica sadrži dnevni prostor s kuhinjom i radnim prostorom za ove kreativce, spavaću nišu i kupaonicu. Kompaktne prostorije u njoj spajaju se s prirodom vrta uz pomoć ostakljenja velikog formata, koje je izvedeno tako da se jednostavno mogu razdvojiti pa se za toplijih dana i rad i odmor sele na terasu.

Zidovi i stropovi kuće obloženi su šperpločom obojanom prirodnim, ekološkim uljima, a na njima ističe se nijansa maline. Ista boja pojavljuje se u mnogim varijantama, uključujući okvire prozora, zavjese, kuhinjski namještaj i pribor. Ova upečatljiva boja uravnotežena je nježnim tonovima drva, bež tkanine i sivih podova.

Pokraj kuhinje pozornost privlači polukružni prozor koji daje dodatni pogled na vrt. To je funkcionalni i umjetnički element u isto vrijeme. Umjetnost ugrađena u zid, kako kažu iz NOKE-a, a u kupaonici je još jedno iznenađenje. Crveni dimnjak koji strši iz zelene zgrade kuće zapravo je ovalna kapsula s tušem, umivaonikom i WC-om.

image
PIOTR MACIASIZEK
image
PIOTR MACIASIZEK
image

Arhitekti studija NOKE s vlasnicima kuće u okolici Varšave

PIOTR MACIASIZEK
image
PIOTR MACIASIZEK
image
PIOTR MACIASIZEK

Nakon što padne mrak, ova prostorija osvijetljena je malim sfernim svjetiljkama, a njihova se svjetlost reflektira u sjajnim kobaltnim pločicama i staklima zrcala. Lampe je dobro gasiti kasno navečer jer je umjesto stropa stakleni krov oa je to jedinstvena prilika za kupanje s pogledom na varšavsko nebo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 02:28