PRIJE I POSLIJE

Nevjerojatna transformacija zapuštene kuće u Podstrani! Od nekadašnje radionice i skladišta do ljetne oaze

 Privatna arhiva

- Najviše me veseli kad u nekom projektu vlasnicima otkrijemo potencijal koji nisu ni znali da njihova kuća ima, poput ne transformacije iz gusjenice u leptira. Prvi dojam kuće nikako nije obećavao i to me izrazito zaintrigiralo i predstavljalo svojevrsni izazov. Često čujemo od ljudi kako su naslijedili kuću koju su sami uredili i koja im nije u konačnici funkcionalna, jer se "nije moglo ništa napraviti". Ovaj projekt je upravo naš argument da se uvijek može napraviti bolje - govori na samom početku Tanja Baldasar Duka iz arhitektonskog ureda Baldasar arhitektura i dizajn.

image

Stanje prije obnove

Privatna arhiva

Ovaj za arhitekte intrigantan projekt nalazi se u Podstrani, prekrasnom priobalnom mjestu tek 10-ak minuta udaljenom od Splita. Kako nam arhitektica objašnjava, kuća je stara negdje oko 40 godina, a dugo vremena je služila samo kao radionica i skladište. Dogovorom unutar obitelji naslijedio ju je sin te ju odlučio urediti kao kuću za odmor. Kuća nije nikada bila dovršena, koristio se samo dio prizemlja, a gornji je kat bio izveden rohbau. Također doznajemo kako su ono vrijeme vlasnici sami gradili kuću pa organizacija prostora nije bila povoljna za nove potrebe i životne standarde. Stoga je novi vlasnik odlučio angažirati splitski studio kako bi dvokatnici od 140 četvornih metara dao novi život.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

­U obnovi smo se fokusirali da od stare zapuštene kuće u cigli dobijemo atraktivnu građevinu koja zadovoljava moderne standarde arhitekture i dizajna i pritom ispoštujemo zadani proračun. Opcija povećanja volumena nije dolazila u obzir te smo morali raditi unutar zadanog gabarita. Okućnica je organizirana tako da je većina prostora bila iza kuće, a ne ispred, gdje je pogled prema moru pa je samim time izazov bio smjestiti mali bazen i sunčalište. Inicijalna ideja bila je raditi bazen iza kuće, ali zbog prekrasnog pogleda s prednje strane kuće odlučili smo iskoristiti volumen postojeće gustirne (zdenca) i u njemu napraviti bazen. Za formiranje sunčališta i natkrivene vanjske terase bilo je potrebno uzeti dio zatvorenog prostora prve etaže, jer smo smatrali da tim zahvatom možemo značajno dobiti na funkcionalnosti prostora. Srećom, sve su naše ideje prihvaćene i kreirani prostor je zaista ugodan i dovoljno prostran. Sa stražnje strane kuće formirali smo prostor vanjskog roštilja i terasu natkrivenu pergolom koja služi za vanjsko blagovanje - opisuje arhitektica.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

U prizemlju su organizirane dvije spavaće sobe, svaka sa svojom kupaonicom, ulazni prostor sa stubištem i prostor praonice smješten ispod stubišta. Na katu se nalaze kuhinja, blagovanje i dnevni boravak te natkrivena terasa nastala otvaranjem dijela zida gdje su prije bile unutrašnje stube. Unutarnje uređenje trebalo se prije svega uklopiti u zadani proračun i prilagoditi se tako da bude atraktivan za buduću funkciju najma. Pritom su se arhitekti odlučili da naglasak bude na mirnim, neutralnim tonovima koje su potom istaknuli detaljima namještaja i dekora.

- Materijali koji prevladavaju u interijeru su pločice kao podne i zidne obloge te iverali za izradu namještaja po mjeri. Zadatak je bio da ugradimo trajne materijale koji će se lako održavati i koji će dugo biti atraktivni. Čak smo i prostor oko televizora u dnevnom boravku oblagali dekorativnim zidnim pločicama kao elementom dizajna s integriranom skrivenom rasvjetom. Prostor je dodatno oplemenjen i zidnim tapetama kao velikim slikama na zidovima pa tako primjerice iza kauča imamo motiv sv. Duje u velikom mjerilu - kaže Tanja.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Arhitekti nam također otkrivaju da je rekonstrukcija kuće dogovorena kao "ljetni posao" s građevinskom tvrtkom iz Trogira pa je čitav proces projektiranja i izvođenja grubih radova trajao svega četiri mjeseca dok su se dodatna tri mjeseca radili završni radovi i opremanje. I tako je u konačnici za samo sedam mjeseci, sa strogo ograničenim i unaprijed definiranim proračunom, nastala nevjerojatna transformacija.

- Ono što bih definitivno istaknula za kraj, a što i najviše svjedoči toj zanimljivoj preobrazbi, već je spominjani preljevni bazen na poziciji stare gustirne te novoformirana terasa oko njega. Kako bi se formirala terasa, bilo je potrebno potpuno srušiti kosi krov bivših stuba. Dio zatvorenog prostora kata prema bazenu pretvorili smo u natkrivenu terasu, a dio na poziciji bivših skala u sunčalište ispod kojeg je kompenzacijski bazen i bazenska tehnika. Terasu smo odlučili ograditi staklenom ogradom. Upravo detalji osmišljeni na tom, najviše izloženom dijelu objekta, ono su što čini ogromnu razliku u izgledu volumena objekta i njegovom redizajnu - kaže arhitektica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2024 09:08