TAKO SE TO RADI!

Kako u malu kvadraturu smjestiti 7 radnih mjesta, 14 korisnika i dovoljno skladišnog prostora, a da sve izgleda estetski privlačno? Evo odgovora

 Marko Todorov/Cropix
Frizerski salon u Zagrebu nakon punih 25 godina dobio je zasluženi makeover. Projekt potpisuje arhitektica Josipa Ćuk

Dobra simbioza investitora i arhitekata polučit će dobre rezultate. Tako je bilo i u projektu preuređenja interijera frizerskog salona Ritual u trgovačkom centru City Centar West u Zagrebu, koji potpisuje mlada arhitektica Josipa Ćuk. Suradnja njezina YOK STUDIJA i Marka Zirduma, vlasnika frizerskog salona Ritual, traje već godinama, a ovaj je projekt realiziran početkom godine.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

- Zajedno stvaramo prostore koji odgovaraju funkcionalnim potrebama klijenata i svevremenskom arhitektonskom izričaju. Mi kao arhitekti u ovakvim suradnjama najviše uživamo. Kao projektantski ured uvijek volimo raditi s klijentima koji nam dopuštaju da zajedno dođemo do rješenja s kojim će obje strane biti zadovoljne. Drukčija je dinamika rada kod projektiranja stambenih građevina i interijera poslovnih prostora. No cilj je uvijek isti, napraviti jedinstven projekt i zadovoljnog klijenta koji nam se rado uvijek vraća - kaže Josipa.

Prostor frizerskog salona zadnju je promjenu doživio prije 25 godina te mu je hitno trebalo osvježenje.

- Investitori su osim novih instalacija i dodatnih spremišnih prostora željeli prvenstveno povećati broj radnih stanica. S obzirom na to da se prostor nalazi u trgovačkom centru, sve izmjene na instalacijama bile su u suradnji s trgovačkim centrom - kaže arhitektica.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Dodaje kako je najveći izazov bio u 45 kvadrata smjestiti sedam radnih mjesta, odnosno 14 korisnika prostora.

- Jedan sjedi pred ogledalom, drugi radi iznad i mora se kretati. Velika je to fluktuacija ljudi na malenom mjestu, mjestu koje je zamišljeno kao prostor relaksacije, meditacije, uživanja... Iz tog razloga korisnici prostora međusobno si ne smiju smetati. Osim tog zahtjeva, velik je zahtjev bio i smjestiti prodaju u prednjem dijelu salona, koju smo mi uvijek vidjeli kao atraktivnu zonu koja te treba privući da uđeš i zadržiš se - opisuje.

Tako je u prednjem dijelu salona trećinu ukupnog prostora "zauzela" recepcija s prodajnom zonom. Prodaja je organizirana na otvorenim policama u svojoj punoj visini, a svi ormari i police svojim zaobljenim formama, svijetlim drvenim tonovima i staklenim policama prate dizajn prvouređenog Ritual salona u Slavonskom Brodu.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Drugi dio salona sadrži sedam radnih mjesta, zonu bazena i mali prostor za zaposlenike.

- Kako je prostor izuzetno malen, svi slobodni zidovi salona su ‘obučeni‘ u ormare. Spremišni prostori su organizirani i projektirani tako da odgovaraju potrebama korisnika prostora. Sve osim stolica, zidnog i centralnog ogledala je rađeno po mjeri i dizajnu YOK STUDIJA - kaže.

U prostoru dominiraju svijetli bež tonovi u kombinaciji s drvenim elementima recepcije, prostora bazena i imitacije drvenog poda slagane u francuski vez, chevron. U prvom dijelu salona, osim prozračnih, dijelom reflektirajućih polica, ističe se i cvjetna instalacija limonium koju je izradio Tulip studio, a zamišljena je kao viseća atrakcija kod zone čekanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 12:07