Antikvarijat Art Antique Angel

Retro predmeti koji bude zanimanje i nostalgiju

Antikni predmeti u meni oduvijek pobuđuju zanimanje i nostalgiju. Prije nekoliko godina nabavila sam raspelo od slonovače iz 17. stoljeća, a njegova ljepota i neopisiva energija posve su me obuzeli. Danas mogu reći da je taj prelijepi predmet, koji se nalazi na počasnome mjestu u mojoj zbirci antikviteta, bio okidač za ozbiljnije zanimanje i potragu za starinama – priča nam Mirna Župan, vlasnica novootvorenog antikvarijata Art Antique Angel u zagrebačkoj Gajevoj ulici.

Po uzoru na Boullea

A ponuda antikvarijata zaista je bogata. Između ostalog, tu su predmeti iz razdoblja francuske umjetnosti 18. i 19. stoljeća, i to uglavnom iz neobaroka i rokokoa jer, napominje Mirna, ljepota i razigranost tih stilova odišu elegancijom i profinjenošću. Ponuda antikvarijata obuhvaća i više primjeraka komoda izrađenih u Boulle tehnici, ukrašenih intarzijama od sedefa, kornjačevine ili mesinga.

– To su izdanci poznatoga francuskog umjetnika André-Charlesa Boullea, najpoznatijeg francuskog majstora za izradu namještaja s intarzijama. Sve komode te vrste napravljene nakon njegove smrti nose naziv po njemu – objašnjava Mirna koja i ljubiteljima talijanske umjetnosti te kineskih umjetnina može ponuditi svašta zanimljivo.

Iskustva s aukcija

– Što se tiče Italije, uglavnom imam predmete koji su stvarani na području Venecije, a jako sam ponosna što sam nabavila prekrasnu komodu u venecijanskom stilu, oslikanu anđelima, staru oko 200 godina. Imam i vrlo profiliranu zbirku kineskih umjetnina, a za nju je najzaslužniji moj suprug Kristian. On već 20 godina strastveno skuplja kineski porculan, uglavnom antikni, i to diljem svijeta – od Kine do Amerike.

Među njima su i vrlo rijetki predmeti iz razdoblja različitih kineskih dinastija. Prije nekoliko godina je njegova vaza sa šišmišima, prodana na aukciji Christie’sa u Pekingu, izazvala veliko zanimanje – kaže. Novosti pratite na www-art-angel-antique.com, a osim prodaje, vlasnica Mirna ističe kako pružaju i usluge procjene te otkupa antikviteta.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 23:40