Upija manje topline

Znanstvenici stvorili boju koja odbija sunčevu svjetlost od zgrade: Hladi bez potrebe za klima uređajem

 YIPENGGE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Boja upija znatno manje topline od postojećih bijelih boja, a znanstvenici kažu da bi mogla biti alat za rješavanje klimatskih promjena

Ideja je bila napraviti boju koja bi odbijala sunčevu svjetlost od zgrade, rekao je Xiulin Ruan profesor strojarstva na Sveučilištu Purdue, piše BBC. Kaže da bijela boja reflektira više od 98 posto sunčeve svjetlosti, što znači da bi mogla hladiti zgrade bez potrebe za korištenjem energije.

Tradicionalne bijele boje odbijaju samo između 80 i 90 posto sunčeve svjetlosti, dok Purdue boja upija manje sunčeve topline nego što je odbija, što joj omogućuje da ostane hladnija od okoline. Što određuje koliko će krov biti vruć.

- Korištenje ove nove boje za pokrivanje krovne površine od oko 300 četvornih metara moglo bi rezultirati snagom hlađenja od 10 kilovata. To je snažnije od klima uređaja koje koristi većina kuća. Dakle, komercijalne bijele boje će apsorbirati 10 do 20 posto sunčeve svjetlosti. Naša boja upija 5 do 10 puta manje sunca. To je velika razlika, rekao je Ruan.

- Kad bismo pokrili jedan posto kopna, mogli bismo potpuno neutralizirati učinak zagrijavanja Zemlje, rekao je.

Tradicionalne boje koriste pigment koji je u stanju reflektirati svjetlost u vidljivom spektru, ali ova bijela boja reflektira UV zrake i to je ono što njihovoj boji daje prednost.

Dvije značajke čine ovu boju ultrabijelom: vrlo visoka koncentracija kemijskog spoja koji se zove barijev sulfat – koji se također koristi u fotopapiru i kozmetici – i različite veličine čestica barijevog sulfata u boji, rekli su znanstvenici s Purduea.

Ruan je rekao da je njegov tim još uvijek u procesu izrade komercijalno isplative boje, što uključuje testiranje dugotrajne trajnosti boje. Znači da može proći jedna do dvije godine prije nego što boja stigne na tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 07:08