TOP PREPORUKA

Zaboravite zavjese, umjesto njih koristite ovaj trik za prozore: Štiti od pogleda i sunca, a ne košta ništa

 LIUBOV KAPLITSKAYA/GETTY IMAGES

Jedan od ključnih načina da se soba učini potpuno dizajniranom i uređenom je pokrivanje prozora, ali tradicionalni sistemi zavjesa i žaluzina možda nisu uvijek najprikladniji. Možda živite u unajmljenom stanu u kojemu ne možete napraviti trajne promjene, ili tradicionalne prozorske navlake su izvan vašeg budžeta, ili jednostavno ne odgovaraju vašem osobnom stilu dizajna interijera. Međutim, ako ipak želite neku vrstu sjenila ili zavjese kako biste stvorili privatnost ili napravili zaštitu od sunčeve svjetlosti na dobrom ste mjestu. Čak i ako ne želite zavjese ili rolete, vaši prozori ne moraju ostati goli, jer još uvijek postoji mnogo kreativnih načina da ih dotjerate.

Sastavili smo listu od 11 kreativnih načina da prekrijete svoje prozore. Tražili smo opcije koje bi mogle odgovarati različitim budžetima, vještinama i scenarijima. Volite izgled vitraj, ali ne možete si priuštiti komad izrađen po narudžbi, jer, dobro, tko može? Zato pogledavajte neke od naših omiljenih trikova za pokrivanje prozora.

image
CERRO_PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Vitraj folije

Ako volite vitraje, ovo bi moglo biti za vas, posebno zato što postoji tako širok izbor mogućnosti s dostupnim bojama i dizajnom. Oni dodaju dekorativni element dosadnim prozorima i pružaju malo privatnosti, a sve to bez potpunog gašenja svjetla. Upute se neznatno razlikuju od proizvođača do proizvođača, ali općenito, ovaj je način prikrivanja prozora pogodan za unajmljene stanove jer se može lako ukloniti bez nanošenja štete. Neki proizvođači tvrde da se mogu višekratno koristiti, tako da ih možete spakovati i za buduće prozore! Prodaje se na Amazonu za 19 dolara.

2. Čipka

Ako vam je baka ostavila kolekciju krpica ili ih uočite u antikvarnici, razmislite o tome da ih koristite kao prekrasan pokrivač za prozore. Možete ih sašiti zajedno kako biste stvorili prekrasne, zamršeno dizajnirane panele i objesili ih o šipku ili ih objesili pojedinačno preko prozora na različitim visinama. Možete ih čak i zalijepiti direktno na prozorsko staklo s pomoću paste od kukuruznog škroba (napravljene od jednakih dijelova kukuruznog škroba i vode), koja je potpuno pogodna za unajmljivače - samo trebate očistiti prozore nakon uklanjanja čipke sapunom i vodom da biste uklonili kukuruz ostatak škroba.

image
LIUBOV KAPLITSKAYA/GETTY IMAGES

3. Prozirna folija u duginim bojama

Ako ste ikada poželjeli da imate disko kuglu u svakoj prostoriji, koja prelama svjetlost u milijun malih duga, onda bi svakako trebali isprobati duginu prozirnu foliju. Ovo funkcionira kao i svaki drugi film za prozore, ali obično ima apstraktni uzorak koji baca duge po cijeloj prostoriji kada svjetlost udari u njega. Ovo nije za blokiranje svjetlosti, ali općenito, obrasci su fragmentirani i dovoljno neprozirni da ponude pristojnu količinu privatnosti. Sviđa nam se ova ideja u prostoriji koja ima puno prirodnog svjetla za maksimalan efekt duge. Ova je na Amazonu dostupna od 7 dolara.

image
GKUNA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Penjačice i sadnice

Umjesto ulaganja u sintetičke materijale za pokrivanje prozora, zašto ne biste pokušali uzgajati biljke penjačice u svom stanu, poput bršljana ili glicinije? Oni dodaju autentičan stari svijet eksterijerima kuće, čineći ovo savršenom opcijom za povijesne gradnje. Naravno, njihovo uzgoj može potrajati, tako da u međuvremenu možete koristiti viseće žardinjere i visoke sobne biljke ispred prozora kao potpuno prirodne prozorske obloge. Samo budite svjesni koliko sunčeve svjetlosti prima prozor i u skladu s tim odaberite svoje biljke.

image
POLINA STRELKOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. Starinske škure

Škure su postale manje popularne tijekom godina, zbog čega ćete ih možete pronaći odbačene na ulici. Iako su se kroz povijest koristile na vanjskim površinama kuća, nema razloga da ne ponesete set kući i prisloniti ga na unutrašnjost vaših prozora kako biste dobili čudan, ali šarmantan prozorski pokrivač. Budući da su čvrsti komadi materijala, nude i privatnost.

image
ZSTOCKPHOTOS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

6. Makrame zavjese

Makrame je zapanjujuća, tkana umjetnička forma koja zahtijeva korištenje raznih čvorova za stvaranje prekrasnih uzoraka. To je također odličan način da napravite jedinstvenu prozorsku oblogu koristeći ruke i debele pređe. Uzorci koje odaberete mogu biti jednostavni poput tri pletene niti, a složeni koliko želite. Makrame zavjese neće pružiti potpuno zamračenje, naravno, ali dodaju malo privatnosti i ručno izrađenog šarma prostoru. Osim toga, postoji bezbroj načina da ugradite makrame u svoj dom s bilo kojim ostatkom pređe!

image
ARTISTEER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

7. Sprej za zaštitu privatnosti

Ako otkrijete da film za privatnost ima tendenciju da se mjehuri i ljušti, ali i dalje želite malo pokrivenosti, pokušajte koristiti boju za matirano staklo za prozore (7 USD na Amazonu). Dolazi u spreju i daje filter za difuziju svjetlosti radi privatnosti. Ako ne želite da cijeli prozor bude prekriven ili želite ostaviti nekoliko linija izloženih, samo koristite traku za bojanje, nanesite po želji, a zatim uklonite traku kada se potpuno osuši. Sviđa nam se što i dalje osigurava tone prirodnog svjetla i što se može isprati ako želite isprobati nešto drugo.

image
LIUDMILA CHERNETSKA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

8. Zasloni za privatnost i pregrade soba

Preklopne pregrade čine odlične prozorske obloge. A budući da su dizajnirani da dijele prostorije, obično su prilično visoke i široke. To ih čini savršenim za prozore od poda do stropa, koji mogu biti astronomski skupi za opremanje zavjesama i roletnama. Osim toga, mobilni su i često prilično lagani, tako da ih možete ostaviti ispred jednog prozora ili ih po potrebi premještati po kući. Za veću pokrivenost, rasklopite zaslon do njegovog punog raspona, a za manje, jednostavno preklopite panele bliže jedan drugom.

image
BOONYAKIAT CHALOEMCHAVALID/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

9. Zamagljivanje

Ako vam se prozori sa živopisnijim bojama i uzorcima ne sviđaju i ne želite imati posla s mat staklom u spreju, postoji mnogo neutralnih folija za prozore koje imaju izobličujuće, zamućene vizualne efekte, koji se obično postižu s pomoću tekstura. Ovo otežava gledanje kroz prozor, pružajući puno privatnosti, bez blokiranja prirodnog svjetla, što je odlična vijest za sobne biljke. Ovo je idealno za sve ljubitelje minimalističkog dizajna ili one koji preferiraju neutralne dekore.

10. Stolnjaci

Nemate dovoljno vještine da sašijete vlastite zavjese, ali još uvijek želite tkaninu na prozorima? Isprobajte ovu genijalnu ideju i promijenite namjenu stolnjaka! Za razliku od upotrebe sirove tkanine, one će već biti opšivene, tako da sve što trebate učiniti da ih pretvorite u zavjese je da koristite kuke za kopče. Ili pogledajte u velikim diskontnim prodavnicama odgovarajuće setove stolnjaka, navucite ih na bilo koju karnišu i imat ćete jedinstvene zavjese za djelić cijene tradicionalnih zavjesa.

11. Vintage svileni šalovi

Zaputite se u svoju lokalnu prodavnicu second hand proizvoda i pokupite nekoliko starinskih svilenih šalova za jedinstvenu i predivno boemsku prekrivanje. Šalove ćete jednostavno sašiti, bilo ručno ili s pomoću šivaće mašine. Zatim ih možete objesiti na šipku za zavjese ili ih postaviti s pomoću kopči za zavjese. Ovo je odličan način da pokažete i kolekciju svilenih šalova. Ovisno o tome koliko su šalovi prozirni, ovo je više dekorativni dodir nego bilo što drugo, ali će i dalje pružiti ograničenu privatnost i filtriranje svjetlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 09:58