ORGANIZACIJA I POSPREMANJE

Smočnica je "spas" za održavanje reda u kuhinji, posebno u vrijeme pripreme zimnice. Evo 17 ideja kako ju urediti

 /SHUTTERSTOCK

Kuhinja je, prema tumačenjima mnogih dizajnera interijera, "srce" svakog doma, no kako se u njoj često nešto radi i priprema, često može biti i nered. Spas za otvorene namirnice, posuđe i mali kućanske aparate nalazi se u smočnici, a ako ju sama kuhinja nema već izgrađenu, ona se može jednostavno napraviti od starog ormara ili zagraditi od knaufa.

Vrijeme je pripreme zimnice pa je smočnica sada od još veće važnosti. Da bi se moglo pohraniti što više ukusnih delicija za hladne zimske mjesece koji su već iza ugla i istovremeno stvoriti ugodan i stilski kutak u kuhinji, važno je dobro osmisliti, organizirati, ali i urediti smočnicu.

Portal theenglishhome.co.uk donosi čak 17 odličnih ideja kako ovaj praktični prostor za pohranu učiniti što funkcionalnijim, ali i atraktivnijim.

1. Nek vrata djeluj kao "lažni ormarić" koji se slaže s kuhinjom

Ako je kuhinja površinom manja, dobro je odabrati bojui vrata smočnice istu kao i na kuhinjskim frontama. Tako će se postići koloristički sklad, u kojemu će onda ostati dovoljno "prostora" za dodatne dekoracije.

2. Iskoristite ukrasne naljepnice ili sitne dekoracije za zid

Da smočnica ne mora biti "dosadna" pokazuju i brojni šareni primjeri s Instagrama. "Oživjeti" ju se može jednostavno s ukrasnim naljepnicama za zid ili sitnim dekoracijama koje se mogu staviti na vrata.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Birajte ormar koji ima različite zapremnine na policama

Za što praktičniju zapremninu najbolje je u smočnicu staviti ormar s policama na različitim visinama. Na taj način neće ostati puno praznog prostora jer ćete manje tegle i proizvode moći staviti u niže prostore i obratno.

4. "Zamaskirajte" ugradbenu smočnicu

Ako umjesto klasičnih vrata na smočnicu stavite ona koja izgledaju kao fronte kuhinje, dobit ćete jedinstven sklad u prostoru, a i vaši će se gosti nemalo iznenaditi kad otvorite "ormarić" iza kojeg se skriva puno više no što su očekivali.

5. Izaberite lijepe staklenke i posude za pohranu

Kako su ambalaže uglavnom šarolike, teško ih je u isti prostor pohraniti a da ne stvoje vizualni "kaos". Izaberite zato lijepe, ujednačene staklenke i posude za pohranu koje se mogu višestruko koristiti, na koje možete staviti i male naljepnice s natpisima za jednostavnije snalaženje.

6. "Izgradite" smočnicu od starog ormara

Ako nemate smočnicu, nije tragedija. Možete prenamijeniti stari ormar na način da mu obojite vrata i zamijenite ručke, a u unutrašnjost ugradite što više polica. ovakvu "mobilnu" smočnicu postavite što bliže kuhinjskim elementima da vam namirnice mogu biti pri ruci.

7. Malu smočnicu napravite svjetlom i prozračnom

Ako imate malu i tamnu smočnicu koja je poput niše u kuhinji "osvijetlite" ju pomoću svjetlih polica manjih dimenzija da ne djeluje pretamno i prenatrpano.

8. Dodajte osobnost uz pomoć jakih boja ili upečatljivih detalja

Svojoj smočnici možete dodati "osobnost" tako što police obojite u žive boje ili na unutrašnju stranu vrata naslikate zanimljive detalje. Ovako ćete imati "veselu" smočnicu koja će vam izazvati osmjeh na lice svaki put kad posegnete za nečim.

9. Izgradite malu "walk in" smočnicu

To se vrlo jednostavno može uracditi pomoću knaufa, a najbolje je smjestiti ju u izvan kuhinjskih elemenata i štednjaka te blizu hladnjaka, tako da su svi sastojci u prikladnoj zoni i na dohvat ruke.

10. Pretvorite ormarić s dvokrilnim vratima u spremište

Postoje male kuhinje u kojima se naprosto nikako ne može smjestiti visoki ormar. U tom slučaju prenamijenite dvokrilni kuhinjski ormarić u malenu smočnicu. Unutrašnjost podijelite na pola, a onda svaku od polovica napravite drugačijom, kako bi stali i veći i manji proizvodi.

11. Oživite smočnicu tapetama u boji ili s uzorkom

Zidovi smočnice ne moraju biti "sivi". Ako imate monokromatsku kuhinju, a ne želite previše boja ili uzoraka u većem dijelu prostora, zid u smočnici idealan je za prevlačenje šarenom tapetom.

12. Pažljivo kombinirajte boje i materijale

Iako njezin interijer nije vidljiv, smočnicu ne treba "stilski" zapustiti. Jesen je idealno vrijeme za njezinu obnovu pa možete, primjerice, prebojiti police u nijansama komplementarnim kuhinjskim elementima.

image
/SHUTTERSTOCK

13. Odlučite se za klizna vrata smočnice

Klizna vrata odlično su rješenje kod malih prostora pa tako i za smočnice koje se u njima nalaze. S njima ćete biti puno okretniji u prostoru, posebice kad radite kompleksnija jela ili zalihe zimnice za zimu.

14. Ugradite usku smočnicu u manju kuhinju i uštedite prostor

Uska smočnica do stropa još je jedno praktično rješenje za manje kuhinje. Ovdje će vam često od pomoći biti i male sklopive ljestve da možete dohvatiti najviše postavljene predmete. Nabavite ih na vrijeme.

15. Elegantni kontrast fronti i unutrašnjosti

Ako vam kuhinja nema previše kontrasta, možda je smočnica idealan kutak u kojemu ga možete ostvariti. Tako ćete naglasiti prostor i dati mu na važnosti, a police kontrastnih boja u odnosu na zidove ili kuhinju vidljivije su i uz prigušeno svjetlo.

16. Ručno obojite dijelove i tako dodajte "osobni potpis"

Ako volite biti kreativni, akrilnim bojama možete udahnuti "život" u smočnicu tako što ćete mjestimice na drvene dijelove nacrtati razne motive. Kreativci ovdje obično slikaju voće, povrće, posuđe i slične detalje povezane s kuhinjom.

17. Fokusirajte se na organizaciju

Ne zaboravite da, iako može izgledati atraktivno i stilski, smočnica prije svega treba biti dobro organizirana. Razmislite o tome za čime najčešće posežete i stavite najbliže. Popunite sav prostor u smočnici optimalo, a ako nemate dovoljno polica, od pomoći će biti i ukrasne kutije ili košare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 09:30