ZAGREB DESIGN WEEK

Posjetite Dan talijanskog dizajna u Jadran filmu, a nakon toga se dobro provedite na Italo Disco tulumu

 PRESS

Italija je sinonim za dizajn. Od mode i namještaja, do automobila i brodova, talijanski dizajn globalni je predvodnik oblikovanja. Nemjerljiv utjecaj talijanske kulture na hrvatsku, odnosi se i na dizajn. Deseci hrvatskih dizajnera školovali su se i radili u Italiji, a Trst je desetljećima bio najbliža oaza dizajna izvan željezne zavjese.

Italija je prirodan partner Zagreb Design Weeka, najvećeg hrvatskog festivala dizajna koji se od 25. do 29. rujna održava u glavnom gradu Hrvatske. Program je organiziran pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Italije i sastoji se od izložbi, predavanja, panela i projekcije dokumentarnog filma.

image
PRESS
image
CLAUDIA MANDLIK
image
PRESS
image
CLAUDIA MANDLIK

Izložba talijanskih dizajnerica predstavlja povijesni pregled uloge žena u talijanskom dizajnu. Proboj žena u dizajn trajao je desetljećima, put je bio polagan i mukotrpan. "Ja inzistiram, ja vrištim, nazivaju me gnjavatoricom, ali na kraju dobijem što hoću", izjavila je Paola Navone (r. 1950. godine).

Drugi put do svijeta dizajna bio je rad u studiju s muškim kolegom, kako je zaključila Gae Aulenti (1927. - 2012.): "Većina arhitektica radi u uredima sa svojim muževima ili braćom", posvjedočila je Aulenti. Jacqueline Vodoz (1921. - 2005.) radila je u duetu sa suprugom, Brunom Daneseom. "Možda ne bih bila uspješna da sam radila sama," priznala je Vodoz.

image
PRESS
image
PRESS
image
PRESS

Najstariji izložak na zagrebačkoj izložbi serija je pedagoških predmeta koje je 1907. dizajnirala Maria Montessori za vlastite potrebe, tako nije "ugrožavala" muške dizajnere. Iako je takva situacija danas teško zamisliva, odnos prema dizajnericama u Italiji bio je bolji nego, primjerice, u SAD-u, zaključila je Suzanne Slesin u članku objavljenom 1981. u New York Timesu. "Kreativnost i uspjeh talijanskog dizajna početkom 1960-ih, stvorio je posebne okolnosti. Čak i prije vala feminizma 1970-ih, nekoliko se žena etabliralo kao dizajnerice i arhitektice, i to uspješnije nego njihove kolegice u SAD-u", napisala je tada.

image
PRESS
image
PRESS
image
PRESS
image
PRESS

U subotu, 28. rujna, održat će se Dan talijanskog dizajna. Program počinje u 14 sati projekcijom dokumentarnog filma o dizajnerskom i bračnom paru Vignellis, "Design Is One: The Vignellis". Slijede predavanja, koja će održati Elena Salmistraro, službena "veleposlanica dizajna", Chiara Di Pinto iz Studiapepe te Fabio Novembre, u ovom trenutku možda najvažniji svjetski dizajner namještaja. Nakon predavanja slijedi panel, koji će moderirati Zoran Jedrejčić, hrvatski dizajner i odličan poznavatelj talijanskog dizajna, s obzirom na to da je sedam godina radios Ettoreom Sottsassom u Milanu. Dan završava "Italo Disco" partyjem.

image
PRESS
image
PRESS
image
PRESS
image
PRESS

Izložbi dizajnerica posvećen je cijeli studio u Jadran filmu, prigodno preimenovan u "Talijanski paviljon". Prostor će podijeliti s mini izložbom Calligarisa koji predstavlja četiri kultna, višestruko nagrađena, stolca iz svoje povijesti: ADEL i postpotrošački proizvodi OPS! od recikliranog tetrapaka, ZERO od reciklirane plastike i REEF od reciklirane plastike iz mora.

Valja podsjetiti da je ulaz na ZGDW besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 16:40