VIKENDICE U BRDIMA

Ove planinske destinacije oduzimaju dah, a evo i razloga zašto je tamo dobro kupiti kuću

 /SHUTTERSTOCK

Iako je ovih dana zahladilo, ne zaboravlja se da su ljetne vrućine iz godine u godinu sve nesnosnije. Pitoreskna mjesta u planinama poput Alpi ili Dolomita baš su zato posljednih sezona sve zanimljivija za putovanja u toplijem dijelu godine, a provjerili smo i u koja od njih se isplati uložiti. Radi povoljnih cijena nekretnina ili potencijala samog mjesta, izdvojilo se nekoliko lokacija.

Cortina d’Ampezzo, Italija

Smještena u Dolomitima, ova destinacija za skijanje privlači posjetitelje iz cijelog svijeta, a osim zimi tu je živo i u toplijim mjesecima uz ljetne sportove poput golfa, jahanja, brdskog biciklizma i planinarenja održavaju područje živahnim tijekom proljeća i ljeta.Iako same nekretnine nisu baš jeftine u startu, povrat sredstava se može očevikati vrlo brzo jer u "udarnim tjednima" najma u zimskoj sezoni u Cortini d’Ampezzo uvijek se traži apartman više.

Još jedan dobar razlog za kupnju: Cortina će zajedno s Milanom biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2026., što će povećati potražnju u regiji.

Courmayeur, Italija

Courmayeur je vrlo popularan među stranim kupcima, posebno iz Švicarske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, zbog svoje blizine, ali i reputacije kao luksuzne skijaške destinacije. Smješten u podnožju Mont Blanca - nedaleko od Chamonixa - gradić je prepun popločanih ulica, pitoresknih kućica, dizajnerskih butika i restorana koji poslužuju vrhunsku talijansku kuhinju.

No, cijene nekretnina općenito su visoke, posebice luksuznih planinskih kuća i stanova u središtu grada. No, kao i u Cortini, uvijek možete iznajmiti svoju nekretninu kako biste nadoknadili troškove.

Courchevel, Francuska

Courchevel je ušuškan u najvećem europskom skijaškom području, zvanom još i Tri doline, koje se nalazi u francuskim Alpama. Nastao je tako da je 1942. godine Francuska komisija za turizam pretvorila skupinu zaselaka i farmi ovaca u ekskluzivni skijaški grad. Sada se sastoji od šest sela povezanih žičarama i besplatnim prijevozom, a svako ima svoju posebnu atmosferu, od šarmantnog Le Praza do glamuroznog Courchevela 1850, poznatog po restoranima s Michelinovim zvjezdicama i elegantnim trgovinama.

Planina se može pohvaliti i pažljivo uređenim, širokim skijaškim stazama za sve razine skijaša, što je čini dobrim izborom za obitelji. I dok se Courchevel smatra vrlo luksuznim, uvjeti kupnje, posebno oni pravni, administrativni i porezni su jednostavni u usporedbi sa, primjerice, Švicarskom.

Chamonix, Francuska

Oko dva sata sjeverno od Courchevela nalazi se povijesni i živahni grad Chamonix, također u podnožju Mont Blanca. Chamonix je bolji izbor za napredne skijaše, a izdvaja ga i njegova blizina zračne luke jer je samo nešto više od sat vremena od ženevske zračne luke. Ovo je posebno interesantno za Amerikance koji žele uložiti u skijašku kuću, a osim što je jeftinini od američkih destinacija, Francuska ima povoljnu pravu i poreznu politiku za strane kupce.

Mont Blanc je, inače, najviša planina u zapadnoj Europi i poznata je po strmom, zahtjevnom terenu kojemu je najbliže upravo ova destinacija za napredne skijaše.

Åre, Švedska

Mir Årea i svježi planinski zrak smatraju se toliko pomlađujućim da je to područje u 19. stoljeću osnovano kao lječilište, koje je služilo kao mjesto gdje su obiljeli od plućnih bolesti mogli dolaziti i oporavljati se. Danas je to popularno skandinavsko planinsko selo poznato odredište za skijaški spust, skijaško trčanje, planinarenje na krpljama, penjanje po ledu, pecanje na ledu i još mnogo toga.

Åre nudi jedinstvenu kombinaciju modernih pogodnosti i autentičnog skandinavskog šarma. Ova mješavina čini ga vrlo privlačnim međunarodnim kupcima, kojima će se svidjeti i činjenica da je kupnja nekretnine u Švedskoj jednostavna, bez ograničenja stranog vlasništva i transparentnog pravnog postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 09:59