DJEČJE SOBE

Otkrijte kako različite nijanse boja mogu suzbiti nemir ili potaknuti povjerenje kod djece

 /SHUTTERSTOCK
Iako su znanstvenici puno izučavali načine na koji boje utječu na naš um i tijelo, imajte na umu da je svako dijete različito

Boja ima sposobnost nadahnuti, uzbuditi, smiriti, liječiti pa čak i uznemiriti. To se odnosi na djecu koja mogu biti posebno osjetljiva na utjecaj boja. Dakle, ne treba podcjenjivati važnost odabira baš prave boje za sobu vašeg djeteta.

Iako su znanstvenici puno izučavali načine na koji boje utječu na naš um i tijelo, imajte na umu da je svako dijete različito; ove se generalizacije ne odnose na sve. Ali ako ste znatiželjni o tome kako unijeti boju u dječju sobu, informacije iz knjige o bojama - The Complete Book of Color autorice Suzy Chiazzari mogu vam pomoći da započnete.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Crvena.

Crvena ima sposobnost potaknuti dodatnu energiju tijela i uzbuditi um, povećavajući brzinu srca i disanja. Međutim, neka istraživanja sugeriraju da previše izlaganja crvenoj boji potiče agresivno ponašanje i nemogućnost fokusiranja. Crvena je sjajna kao naglasak, ali možda nije najbolja boja zida za nemirno dijete.

2. Narančasta.

Ova boja je u velikoj mjeri nedovoljno iskorištena, narančasta je možda jedna od neshvaćenih boja. Ova topla, prijateljska i mladenačka boja zapravo je izvrsna za djecu jer navodno potiče samopouzdanje, ekstrovernost i neovisnost. Društvena priroda ove boje također olakšava djeci i njihovim prijateljima nadahnjujući komunikaciju i suradnju.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Žuta.

Većina nas žutu boju povezuje s osjećajima sreće i vedrine. Studije također povezuju ovu svijetlu i veselu boju s motivacijom; mekše žute mogu pomoći koncentraciji, dok svjetlije mogu povećati pamćenje. Ipak, pripazite da ne koristite previše svijetlo žute boje. U velikim dozama može stvoriti osjećaj uznemirenosti, pa čak i ljutnje.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Zelena.

Ova umirujuća, prirodna boja djeluje opuštajuće na dijete. Znanstvenici su također otkrili da zelena boja može poboljšati djetetovu brzinu čitanja i razumijevanja. Budite potpuno slobodni u korištenju ove boje koja smanjuje tjeskobu.

image
Alexander James/Johnston Parke Interiors

5. Plava.

Ova boja neba ima suprotan učinak crvene, plava smanjuje osjećaj tjeskobe i agresije te snižava krvni tlak i otkucaje srca. Djeci koja su hiperaktivna ili imaju druge probleme u ponašanju umirujuće djelovanje ove boje može puno pomoći.

image
/SHUTTERSTOCK

6. Ljubičasta.

Često povezana s kraljevskom, ljubičasta je ambiciozna i samouvjerena. To je također boja strasti, kreativnosti, mudrosti i duhovnosti. Ova duboka i emotivna boja izvrsna je za nadahnuće osjetljivosti i suosjećanja kod djece. Ali ako je vaše dijete posebno osjetljivo, možda ćete htjeti ovu boju ograničiti samo u detaljima.

7. Ružičasta.

Iako je obično povezana s tipičnim prostorima za djevojčice, ružičasta ima smirujući utjecaj koji se može iskoristiti na oba spola. Bilo koje dijete može brzo prerasti previše ružičaste boje, pa pokušajte upariti ružičaste detalje, dodatke i tekstil s neutralnom pozadinom

8. Tople boje.

Tople boje većini ljudi nadahnjuju sreću, ugodu i udobnost. One također mogu učiniti da se veliki, otvoreni prostori izgledaju pristupačniji. Naravno, to ne znači da ste ograničeni na smeđu i bež boju - koristite ove jednostavne boje kao platformu za svjetlije i odvažnije nijanse

image
Kitesgrove

9. Hladne boje.

Neki od nas hladne boje povezuju sa sterilnim okruženjima nalik bolnicama, ali svjetlije hladne boje mogu imati umirujući učinak na djecu. Osim toga, mnoge od ovih boja pomažu da se mali prostori čine otvorenijima. Pokušajte naslagati nijanse toplijih boja radi mekoće i kontrasta ili razmislite o takvim detaljima na tekstilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2024 12:14