Arhitektica Sandra Jančić svojim projektima pristupa kao da kreira poligon za nove životne priče, često uz dodavanje nekih novih, neočekivanih elemenata. Primjerice, na jednoj rekonstrukciji obiteljske kuće pomoćni je objekt, nekadašnje skladište, pretvorila u polivalentan prostor za druženje s unutarnjom i vanjskom kuhinjom te dječjim toboganom koji se s ravnog krova spušta u vrt.
Nova linija vanjskih kuhinja Epicura, koju je dizajnirala za tvrtku Klanjčić, trebala je biti još jedan novi, funkcionalni element koji će zainteresirati svojim elegantnim dizajnom, a istodobno iznenaditi mogućnostima i sadržajem te, uza sve to, u potpunosti biti otporan na vanjske utjecaje. Rezultat, premijerno predstavljen na nedavno održanom sajmu Ambienta u Zagrebu, nikoga nije ostavio ravnodušnim.
- Dobili smo potpuno novi elegantan dizajn u odnosu na klasične robusne vanjske kuhinje, novi način korištenja prostora i inovacija u privatnim prostorima, uz birane materijale otporne na sve vremenske uvjete, te uz precizno izvedene detalje i spojeve po uzoru na sveopće poznati talijanski dizajn i njemačku razradu. Ovako to imamo potpuno u Hrvatskoj - od ideje do realizacije, što nas posebno veseli. Kao dizajnerica sam prilikom izrade vodila računa o tome da unutrašnjost bude na visokom nivou kao i vanjski plašt, vodeći se interijerima automobila, što smo uspjeli postići - kaže Sandra Jančić, vlasnica Ailour Studija, pojašnjavajući kako je sam naziv kuhinje sinonim za umjetnost života i ljubav prema dobroj hrani i piću.
Suradnja između nje i Zvonimira Klanjčića, vlasnika tvrtke u Svetoj Nedelji koja više od 50 godina proizvodi ugostiteljsku opremu i oprema hotele i restorane po najvišim standardima, započela je u lipnju ove godine.
- S obzirom na to da se nakon koronavirusa ponovno sve više družimo, pjevamo i plešemo na zraku oko zamamnih roštilja, pojavila se potreba za dizajnom korisnih elemenata koji će pratiti korak s vremenom i ljudima i naslanjati se na današnju arhitekturu i dizajn, ali i prilagoditi prostore novim namjenama, jer se i eksterijeri privatnih objekata, a ne samo hotela i restorana, sve više projektiraju kao produžeci unutarnjih prostora - kaže Sandra Jančić.
S razradom ideje krenula je nakon što je, priznaje nam, pogledala Interstellar.
- Prvi je dizajn dijelom bio inspiriran filmom, silama i međudjelovanjima. Tako u prvom dizajnu postoje alu produžeci iz ploče iz jednog komada s međusobnim rasterom koji se pod kutem spajaju s bazom i šire prostor za manevar. Međutim, kada sam se dovoljno poigrala i uživala u igri svjetla i sjene koju bacaju ti produžeci, maknula sam ih i dobila elegantnu formu kojoj sam dala na vrijednosti sadržajem i kontrastima u materijalima. Nisam htjela stvarati umjetnost radi umjetnosti, ipak je funkcija i praktičnost s estetskom komponentom polazišna točka. Zvonimir je bio oduševljen i prvom i drugom varijantom, ali smo zaključili da ćemo ipak razviti ovu drugu jer bi prvu mogli gledati do besvijesti i diviti se pa zaboraviti na kuhanje - smije se.
Kuhinja je zamišljena i izvedena u kombinaciji kamena, aluminija i drveta.
- Bilo mi je važno da kontrastno unesem toplinu drveta vodeći računa o vanjskim uvjetima, pa smo koristili HPL za klizni šank i unutrašnjost elemenata. To je bilo poprilično izazovno u proizvodnji jer smo htjeli otporan materijal, a njega je trebalo aplicirati na drugi materijal kako bi imao svoju debljinu i čvrstoću, uz perfektno izvedene detalje i spojeve - kaže.
Prilikom slaganja elemenata koristila se standardiziranim kretnjama čovjeka u prostoru: u prvom elementu smještene su izvlačne "kašete" za namirnice, zatim izliveni sudoper sa skrivenim odvodom i cilindričnim sustavom odlaganja otpada, radna ploha, vinski hladnjak, integrirani roštilj, inovativnu, nevidljivu indukciju u kamenu te u produžetku radna ploča s kliznim drvenim šankom za sjedenje i posluživanje.
Ovo bi bio puni set, ali s obzirom na to da se ista kuhinja može koristiti i kao unutarnja, umjesto roštilja može se postaviti šira zona integrirane indukcije ili integrirani plinski ringovi. U svakom slučaju, kuhinja je u potpunosti prilagodljiva, a elemente je moguće različito kombinirati ovisno o potrebi korisnika i veličini prostora.
- S proizvodom ćemo aplicirati na europsku nagradu za dizajn i inovacije. U interakciji s klijentima došli smo i do nove ideje: da osim vanjskih kuhinja, dosadašnji način dizajna i korištenja unutarnjih kuhinja napokon podignemo na viši nivo. Smatramo da bi naše inovacije mogle potaknuti inovacije i u drugih branšama, unijeti nove perspektive i prosperitet - zaključuje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....