NOVI TREND

Jeste li čuli za ‘teoriju crvenog konca‘? Nordijski pristup uređenja doma, ali toliko dobar da ćete goste tjerati

 MAISONS DU MONDE /
Dizajneri kažu da je to ključ za stvaranje skladnog doma. Ali kako?

Bez obzira na to koji stil uređenja interijera preferirate ili spadate li u maksimalističku ili minimalističku kategoriju (ili negdje između), postoji jedan ključni koncept koji funkcionira za sve domove i prostore – a to je jednostavno ideja koju želite kako biste se osjećali kohezivno i odmorno.

Što je teorija crvenog konca?

Teorija crvene niti je načelo izvedeno iz metafore uobičajene u nordijskim zemljama koja cijeni zajedničku karakteristiku, poput duge isprepletene niti, koja teče i povezuje teme, priče i dizajne.

image
MAISONS DU MONDE /

U dizajnu interijera, to može izgledati kao zajednička shema boja za cijeli dom, uzorak koji se ponavlja, zajednički oblik ili jednostavno objekti kao što su biljke ili stil umjetnina koji se koristi u cijelom prostoru. Ideja je da prvo identificirate svoju ‘crvenu nit‘ i unesete taj karakterističan element u svaki prostor svog doma. I, zauzvrat, stvoriti kohezivni osjećaj stila.

To vam pomaže da vidite svoj dom kao cjelinu, umjesto da dekorirate i planirate svaku sobu kao zasebnu cjelinu. Slično kao ideja oblikovanja vrata - dok se krećete iz sobe u sobu u svom domu, želite osjećaj poznatosti i udobnosti, a ne stilove, boje i uzorke koji izgledaju neočekivano i uznemirujuće.

image
MAISONS DU MONDE /
image
MAISONS DU MONDE /

- Teorija crvene niti koncept je koji se koristi u dizajnu interijera za održavanje kohezije i harmonije u cijelom prostoru, objašnjava Meredith Owen iz Meredith Owen Interiors.

- To uključuje prepoznavanje objedinjujuće teme, kao što je shema boja, uzorak ili motiv, i njezino dosljedno uključivanje u cijelom domu kako bi se stvorio osjećaj kontinuiteta i koherentnosti u dizajnu. Pomaže u povezivanju različitih elemenata i stvara kohezivno i vizualno ugodno okruženje, kaže Meredith.

image
MAISONS DU MONDE /
image
MAISONS DU MONDE /
image
MAISONS DU MONDE /

Doduše, ovo je nešto što možda već radite podsvjesno. Možda volite zelenu boju, pa imate zelenu spavaću sobu, kadulja zelene lampe koje veselo stoje u vašoj dnevnoj sobi, zeleni strop koji dočekuje goste na vašem ulazu, a možda čak razmišljate i o šumsko zelenoj kuhinji, na primjer.

Ili, ako volite ukrašavanje životinjskim printom ili prugama, možda ste se našli kako dodajete nagovještaj tog printa u svaku sobu, a da toga niste bili svjesni. Ponekad je to očito, ponekad je potreban mnogo suptilniji pristup. Vrlo je lako prepoznati crvenu nit u svom domu nakon što znate o čemu se radi, a odjednom je prepoznajete posvuda.

image
MAISONS DU MONDE /
image
MAISONS DU MONDE /
image
MAISONS DU MONDE /

S tim se slaže i dizajnerica interijera Bethany Adams. - Ovo su dizajneri oduvijek radili, kaže ona. - To stvara osjećaj kontinuiteta u domu, čak i kada su ideje za boje prostorija izvedene u vrlo različitim shemama boja. Sve dok postoji barem jedna neprekidna nit, prostor će biti kohezivan i djelovati umirujuće, a ne ludo i neodoljivo.

KAKO PRONAĆI SVOJU CRVENU NIT

Ljepota ovog koncepta je u tome što nema pravila. Vaša crvena nit može biti print ili uzorak, očiti stil uređenja interijera poput modernog namještaja iz sredine prošlog stoljeća ili Japandi dekor ili jednostavno omiljena boja. I da, može čak biti i ukrašavanje crvenom bojom ako želite.

- Boja koja je zvijezda u jednoj prostoriji, a sporedni lik u drugoj, odličan je način za stvaranje zajedničke niti, predlaže Bethany Adams. - Često taj osjećaj nastavka pruža pod, jer doslovno uzemljuje prostore i vodi vas iz jedne prostorije u drugu, dodaje ona.

image
MAISONS DU MONDE /
image
MAISONS DU MONDE /
image
MAISONS DU MONDE /

Jedan učinkovit način uspostavljanja zajedničke niti je dosljedna upotreba materijala. To bi moglo izgledati kao izbijeljeno drvo u skandinavskom stilu, ponovljeni rustikalni prirodni materijali poput ratana ili rafije ili nešto udobnije poput širokih uzorka posteljine i brušenog pamuka za osjećaj ugode koji se proteže kroz svaki prostor.

- Vizualni kontinuitet povezan s teorijom crvene niti veliki je dio uspješnog dizajna doma, kaže poznata dizajnerica Kathy Kuo.

- Sviđa mi se ideja dodavanja komada namještaja iz iste kolekcije, ili barem iste vizualne stilske obitelji, u različitim prostorijama doma. Na primjer, vaš blagovaonski stol, radni stol i medijska konzola mogu se nalaziti u različitim prostorima, i možda se dekor i sheme boja oko njih razlikuju, ali ako su svi iz kolekcije sličnih stilova (sredina prošlog stoljeća, francuski seoski ili mediteranski dekor na primjer) dobit ćete stvarno zadovoljavajući osjećaj jedinstva, objašnjava ona.

image
MAISONS DU MONDE /
image
MAISONS DU MONDE /
image
MAISONS DU MONDE /

U konačnici, vaša crvena nit je po vašem izboru. Ključ nije u onome što odaberete kao glavni element, već više u načinu na koji ga koristite.

Sve se svodi na dosljednost i korištenje odabrane boje, teksture ili motiva na organski, prirodan način koji ne djeluje previše izmišljeno. Ne gledajte na to kao na nešto što morate nastojati postići u svakoj prostoriji jer inače vaš dom neće djelovati skladno, već više kao referentnu točku kada skupljate sitnice, dodatke ili uzorke boja.

Možda nećete odmah pomisliti da ružičasti poplun, na primjer, pristaje s ostatkom te spavaće sobe, ali nalikuje ružičastim zidovima hodnika izvana. To stvara osjećaj protoka, čineći prijelaz iz jednog prostora u drugi lakšim. I onda nekako, jednostavno uspije. Ovi neočekivani elementi, bilo da su planirani ili slučajni, najbolji su način da dizajnirate dom koji osjećate kao svoj – posebno kada je to dizajn koji poznajete i volite.

image
MAISONS DU MONDE /
image
MAISONS DU MONDE /

U biti, ovo je dizajnerski trik prikladan za one koji vole malo izravnih savjeta koje je lako slijediti kako bi im pomogli stvoriti dom koji djeluje promišljeno i dobro dizajniran. Pronaći svoju crvenu nit i unijeti je u svaku prostoriju svog doma recept je za uspjeh kako bi sve izgledalo puno povezanije, s manje oštrih podjela.

Inspiracija vam mogu biti atmosferični jesenski interijeri iz novog kataloga Maisons du Monde.

Francuska trgovina Maisons du Monde odlučila je ove godine unijeti malo drame u jesenske interijere – kompanija je u interijerima svog svježeg kataloga koristila odvažne tamne nijanse i grube prirodne površine. Osim toga, u novom dizajnu možemo vidjeti i puno vintage drvenih detalja, koji su već dugo prepoznatljivi stil brenda. I premda se stilski tvrtka malo odmaknula od uobičajenih svijetlih interijera sa šarenim akcentima, općenito se nova linija pokazala elegantnom i inspirativnom.

Nažalost proizvodi iz novog kataloga još uvijek nisu dostupni u Hrvatskoj, ali vam mogu poslužiti kao inspiracija ove jeseni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 09:48