IDEALAN ZA JESEN

Fascinantna povijest boucléa: Ne čudi da ovu meku, ali izdržljivu tkaninu svi žele u domu

 YKVISION/GETTY IMAGES

Florence Knoll (Florence Marguerite Knoll Bassett) bila je žena koja je znala što želi. Bila je arhitektica, dizajnerica interijera, dizajnerica namještaja i poduzetnica. Iako je ostala siroče u dobi od 12 godina, imala je čeličnu volju. Studirala je s vodećim dizajnerima 20. stoljeća, uključujući Miesa van der Rohea i Waltera Gropiusa, prije nego što je postala suvlasnica tvrtke Knoll Associates, odgovorne za neke od ikoničnih djela modernizma.

image
MATHEUS LORENZET/GETTY IMAGES

‘No compromise ever‘, bio je njezin omiljeni moto; također je voljela reći da joj nije praksa samo dekorirati prostor, već ga kreirati. Njoj možemo zahvaliti za popularnost boucléa, ljupko taktilne, čak razigrane, teksturirane tkanine koja je doživjela povratak i zauzela istaknuto mjesto u posljednjih nekoliko godina.

image
EDELWEISS7227/GETTY IMAGES

Riječ dolazi iz francuskog "petlja", a bouclé se izvorno odnosio na pređu - obično vunu - od koje je izrađena tkanina, koja ima male petlje po svojoj dužini. Kada su istkane, ove petlje dodaju teksturu, mekoću i masu gotovoj tkanini.

image
HEMUL75/GETTY IMAGES

Veza s Knollom nastala je sredinom 1940-ih, kada je Florence razgovarala s finskim arhitektom i dizajnerom Eerom Saarinenom, svojim prijateljem iz djetinjstva i čestim suradnikom, i zamolila ga da dizajnira stolac dublju od "košare pune jastuka", nešto u čemu bi se "sklupčala". Udobno ležeći dizajn koji je proizveo Saarinen, stolac ‘Womb‘, bio je presvučen Knoll ‘Classic Boucléom‘.

image
FOLLOWTHEFLOW/GETTY IMAGES

Možda je upravo asocijacija na riječ "sklupčati" ovu tkaninu učinila savršenom. Ili je možda zbog njegove meke teksture u kombinaciji s izdržljivom praktičnošću. Bilo kako bilo, ‘Womb‘ i njegova tkanina odmah su postali hitovi.

image
MODUSTOLLENS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Što se tiče mode, ubrzo je privukao pozornost modnih dizajnera, ponajviše Gabrielle Chanel, koja je eksperimentirala s teksturiranim vunenim tkaninama poput tvida iz 1930-ih, a 20 godina kasnije također će koristiti bouclé za izradu sakoa i odijela koji su postali (i ostali)) oličenje šika.

image
VADIM BELOVODCHENKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

S obzirom na to koliko je dizajn iz sredine prošlog stoljeća popularan već niz godina, ne čudi da je bouclé ponovo doživio procvat. U proteklih pet mnoge su tekstilne tvrtke izbacile mnoge kolekcije posvećene ovom taktilnom tekstilu. Što ne čudi s obzirom na to da dodaje teksturu, vizualni interes i udobnost interijerima, a uz sve to je i izdržljiv.

image
VADIM BELOVODCHENKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Može biti naglasak - udoban jastuk, ali također izgleda sjajno na stolcima i sofama. Sada, dok vam u uhu odzvanjaju riječi Florence Knoll - ‘No compromise ever‘ - možda se i sami odvažite za ovu divno teksturiranu tkaninu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 09:39