Bonjour Paris

Zagrebački par Lidija i Nenad Kacian otkrivaju manje poznata mjesta u francuskoj prijestolnici u kojima ćete uživati: Ove adrese vrijedi otkriti...

Zagrebački globtroteri Lidija i Nenad Kacian

 PRIVATNA ARHIVA/
Svake godine se u gradu pojave nove atraktivne adrese - galerije, muzeji, hoteli, butici, parfumerije, restorani, vinski barovi - koje treba istražiti

Osim glavnim i nezaobilaznim atrakcijama poput Eiffelova tornja, katedrale Notre-Dame, Montmartrea ili muzeja Louvre, Pariz osvaja i nizom manje poznatih ili manje dostupnih mjesta koja očaravaju ljepotom, kulturom, poviješću i tradicijom. Svake se godine u tom bogatom gradu pojave i nove atraktivne adrese - galerije, muzeji, hoteli, butici, parfumerije, restorani, vinski barovi - koje treba istražiti. Profesorica hrvatskog i ruskog jezika Lidija Kacian i njezin suprug Nenad svake godine uživaju u tom opojnom koktelu prošlosti i sadašnjosti, koji ih iznova omamljuje romantikom, hedonizmom i glamurom.

image
/SHUTTERSTOCK

1. PARIŠKI PASAŽI

Preteče su današnjih šoping-centara kabineti čudesa puni skrivenog blaga za ljubitelje starina, koje osim Parižana posljednjih godina otkriva sve više turista. Krajem 18. stoljeća Pariz je imao 150 natkrivenih pasaža, koji su osim trgovina sadržavali i koncertne dvorane, kazališta, javne kupelji... U doba procvata trgovine i društvenog života početkom 19. stoljeća izgrađeno je sedam natkrivenih pasaža. Do danas se sačuvalo njih tridesetak. Posebno su zanimljiva tri pasaža, koji su svjedoci povijesne preobrazbe i modernizacije gradske trgovine, ali i obrta koji polako nestaju. Naša je preporuka da posjetite pasaž Panoramas, na koji se nastavljaju pasaži Joffroy i Verdau. U malom pasažu Galerie Vero Dodat zavirite u minijaturni butik Ligne Blanche u kojem se prodaju porculanski tanjuri, čaše i mirisne svijeće s reprodukcijama djela svjetskih umjetnika.

image
SERGEI GAPON/AFP/PROFIMEDIA/SERGEI GAPON/AFP/PROFIMEDIA

2. 59 RIVOLI - KUĆA MLADIH UMJETNIKA

To je posebna pariška umjetnička adresa. Godine 1999. trojica umjetnika, Kalex, Gaspard i Bruno (KGB), uredili su napuštenu zgradu bivše banke u Ulici Rivoli br. 59, koju su bili zaposjeli skvoteri i skitnice. Desetak umjetnika pomoglo je u čišćenju i uređenju prostora kako bi se umjetnicima omogućio stvaralački prostor u centru Pariza. Tu se na šest katova nalazi 30 umjetničkih studija koje rado posjećuju mnogi ljubitelji umjetnosti - 15 studija koriste stalni umjetnici, a drugih 15 namijenjeno je rezidencijalnom smještaju umjetnika na razdoblje tri do šest mjeseci. U prizemlju je galerija za povremene izložbe, a vikendom se održavaju i koncerti. Privlačna šarena fasada mijenja se svakih nekoliko mjeseci. Do sada je izlagalo više od petsto umjetnika. Mladi umjetnici žive i rade vrlo skromno, pa je na ulazu u zgradu škrabica za donacije. Osim ateljea, posebno je dojmljivo šareno oslikano spiralno stubište, kao staza u neki nadrealni svijet.

image
MAGALI COHEN/AFP/PROFIMEDIA/MAGALI COHEN/AFP/PROFIMEDIA

3. VILLAGE SUISSE

Nedaleko od Eiffelova tornja, na nevelikom platou ispod nebodera, između malih trgova nazvanih po švicarskim gradovima, smjestilo se “švicarsko selo” - Village Suisse. Riječ je o 150 antikvarnica i galerija koji su pravi raj za kolekcionare, od slika i skulptura primitivne do azijske i suvremene umjetnosti, art deco namještaja i posuđa, afričkog nakita, starog oružja, satova... Village Suisse izgrađen je 1900. za svjetsku izložbu, a prvotno su se svojim proizvodima predstavili švicarski obrtnici: urari, sirari, čokoladeri, zlatari... Zatim su tu bili mali dućani s rabljenom robom, a 60-ih godina 20. stoljeća “selo” se obnavlja i postaje jedno od pariških središta antikvarnica i galerija s dizajnerskim namještajem i umjetninama u kojima certificirani stručnjaci mogu procijeniti vrijednost dragulja, tepiha, tapiserija, satova...

Posebno je dojmljiva Galerija Jabert u kojoj se prodaju i restauriraju tapiserije iz prošlih stoljeća, obiteljska radionica s dugogodišnjom tradicijom koja surađuje sa svjetskim muzejima.

image
CHRISTOPHE DELATTRE/AFP/PROFIMEDIA/CHRISTOPHE DELATTRE/AFP/PROFIMEDIA

4. PALAIS ROYAL

Zaštićeni spomenik kulture, palača koju je 1628. sagradio kardinal Richelieu bila je kraljevska palača do gradnje Versaillesa, s prekrasnim vrtom i drvoredom lipa, u kojem je djetinjstvo proveo Luj XIV. U 180 arkada burne prošlosti od 18. stoljeća nižu se kavane, restorani, kockarnice; cvjeta noćni život (kazalište, noćne dame)...

Godine 1980. postavljena je instalacija od 260 efektnih crno-bijelih stupova Danijela Burena, a 1985. fontane s čeličnim zrcalnim kuglama Pola Buryja, koje privlače zaigrane posjetitelje i djecu. Danas su u palači uredi Ministarstva kulture, državnog i ustavnog vijeća te Théâtre du Palais-Royal. U preuređenim arkadama niz je fantastičnih galerija, antikvarijata, biranih butika francuskih obrtnika sa stoljetnom tradicijom, nekoliko kafića i dva vrhunska restorana - Palais Royal Restaurant i Grand Véfour (od 1784., prvo kao Cafe Chartres, ugostio je mnoge političare, pisce i umjetnike - od Napoleona i Jozefine do Molièrea, Victora Hugoa, Andréa Malrauxa...). Divno je to mjesto za šetnju i odmor od užurbanog pariškog života.

image
PRIVATNA ARHIVA/

5. MAISON MATISSE

Praunuk slavnog slikara Henrija Matissea 2019. je uz potporu obitelji osnovao Maison Matisse, dizajnersku kuću koja slikarevo nasljeđe nastoji prenijeti kroz vesele kolekcije namještaja, posuđa i predmeta za dom.

Nakon internetske prodaje, 2022. godine u Parizu je otvoren prvi butik. Slijedeći Matisseovu koloristiku i motive, nekoliko svjetskih dizajnera (A. Mendini, braća Bouroullec, J. Hayon...) oblikovalo je namještaj, tapete, tepihe, jastuke, pokrivače, čaše, tanjure, svijećnjake, a iskorak u modu napravili su izradom svilenog rupca s motivima filodendrona, prema Matisseovoj slici La Musique.

Jednostavnost, optimizam i održivi dizajn načela su Maison Matissea, što nastoje ostvariti kroz ručnu izradu i kreativnost u primjeni vrhunskih materijala. Takav izlog ne može ostati nezapažen.

image
RICCARDO MILANI/AFP/PROFIMEDIA/RICCARDO MILANI/AFP/PROFIMEDIA

6. MUZEJ MAILLOL

Osim najpoznatijih nacionalnih muzeja, u Parizu je niz privatnih i manjih muzeja posvećenih umjetnicima. Jedan od najpoznatijih je Rodinov muzej u blizini kojega se nalazi muzej također uglednog francuskog slikara i kipara Aristidea Maillola. Poznat je po monumentalnim arhetipskim kipovima ženskih aktova klasične ljepote, koji se osim u ovom muzeju mogu vidjeti u vrtovima Tuileries. Uz Rodinove i Giacomettijeve kipove ondje se nalazi 18 statua Aristidea Maillola postavljenih 60-ih godina prošlog stoljeća kao donacija njegove muze i modela Moldavke Dine Vierny. Došavši u Pariz, mlada djevojka postala je umjetnički model raznim kiparima, a u njoj je Maillol 1934., nakon kriznih godina, ponovo pronašao inspiraciju i prema njenom liku izradio desetke kipova. Bila je model i Rodinu, Matisseu, Bonnardu ... Kad ju je Gestapo 1943. uhapsio zbog suradnje s Pokretom otpora, Maillol ju je uz pomoć kolege njemačkog kipara bliskog Hitleru uspio osloboditi iz zatvora. S kiparom je surađivala desetak godina, do njegove smrti 1944. U nevelikom muzeju čuvaju se skice, slike, tapiserije i mnoštvo divnih skulptura poznatog kipara, na drugom katu je stalni postav, a u prizemlju i na prvom katu povremeno se održavaju i druge zanimljive izložbe. Povjesničari umjetnosti napominju da je pročišćena estetika njegovih djela utjecala na radove kipara Constantina Brâncușija i Henryja Moorea.

image
PRIVATNA ARHIVA/

7. ŠEŠIRI MAISON MICHEL

Obožavam šešire i moj su najdraži modni dodatak. Zato uvijek kada sam u Parizu prošetam do Ulice Cambon, do malog elegantnog butika Maison Michel, ugledne pariške klobučarske kuće utemeljene 1936. godine. Oni na tradicionalan način proizvode ženske i muške šešire bezvremenskog dizajna, izrađene od filca, zečje lake, slame, kože, platna, čipke, krzna... Osim šešira proizvode kape, turbane, fascinatore, ukrasna oglavlja i kutije za šešire. Od 1997., zbog iznimne kvalitete i profinjenih detalja, počinju raditi kao partner grupacije Chanel’s Metier’s d’Art, umjetničkih obrtnika visoke mode. Naime, butik Maison Michel nalazi se u Ulici Cambon na broju 22, nasuprot kojem je veliki Chanelov butik na broju 31, a malo dalje modnu je karijeru 1910. u malom dućanu u istoj ulici, na broju 21, započela upravo Coco Chanel, izradom i prodajom ženskih šešira. Od 2015. kreativna direktorica brenda je Priscilla Royer. Ona se nakon suradnje s Vivienne Westwood vraća u Pariz i prihvaća poziv Chanela da obnovi dizajn Maison Michela. Od prošle godine, na njezin prijedlog, Maison Michel počinje proizvoditi i torbice.

image
MARY EVANS PICTURE LIBRARY/MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA/MARY EVANS PICTURE LIBRARY/MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA

8. LEPEZE DUVELLEROY

U maloj ulici u pariškom 7. arondismanu nalazi se skriveno blago, arhivski primjerci lepeza u kožnim kutijama i ladicama, izrađenih od perja izumrlih ptica i nojeva perja, zatim secesijske lepeze izvezene perlicama, svilene i reklamne papirne lepeze, s drškama od bjelokosti, sedefa, ebanovine... Majstorska obrtnička radionica za izradu lepeza Maison Duvelleroy osnovana je u Parizu 1827. godine. Bili su službeni dobavljači lepeza za kraljevske kuće, od kraljice Viktorije i ruskih carica do egipatskih, švedskih, bugarskih, danskih kraljevni. U 18. stoljeću dame su lepezama davale tajne znakove svojim udvaračima, pa je sin osnivača obrta Jean Pierre Jules u Londonu objavio prvi priručnik “Jezik lepeza” (npr. lepeza u desnoj ruci otvorena ispred lica značilo je - slijedi me). Izrada lepeza vrlo je složen posao (plisiranje u 90 oblika kalupa za nabore koji moraju savršeno prianjati na tkaninu), a tzv. hladno plisiranje jedinstvena je tehnika koju izvorno primjenjuje baš kuća Duvelleroy. Za revije velikih modnih kuća (Dior, Chanel) izrađuju ekskluzivne tematske kolekcije.

image
RICCARDO MILANI/AFP/PROFIMEDIA/RICCARDO MILANI/AFP/PROFIMEDIA

9. GALERIE DIOR

Na povijesnoj adresi pokraj Avenije Montaigne 30 u privatnoj vili gospodina Diora 2022. otvorena je galerija, zapravo muzej modne kuće Dior, kulturna atrakcija koja sažima umjetnost i modu. Na toj adresi još od 1947. modna kuća i njezin legendarni utemeljitelj gospodare snovima žena diljem svijeta. U 13 galerijskih dvorana na tri kata prikazani su nastanak i razvoj modne kuće i osnivača Christiana Diora i njegovih šest dizajnerskih nasljednika (Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons i Maria Grazia Chiuri).

Izloženo je više od 400 haljina i tisuću modnih dodataka, originalnih crteža i skica, fotografija i drugog arhivskog materijala. Između ostalog, u jednoj dvorani švelje pokazuju posjetiteljima kako se uzimaju mjere te kroje i šivaju njihove bezvremenske haljine. Od amblematskog New Looka do atraktivnih modela haljina na noćnom nebu i u cvjetnom vrtu, sve očarava uzvišenom ljepotom. Impresivno spiralno stubište okružuje više od tisuću lebdećih modnih predmeta u nijansama raznih boja. Tu je i kafić, a iza ugla vrt i restoran te veliki butik s mnoštvom skupocjenih luksuznih stvari s Diorovim potpisom – torbice, cipele, nakit, parfemi, kozmetika, kolekcije posuđa i čaša, mirisne svijeće... Hram uzdisaja!

image
/SHUTTERSTOCK

10. KANAL SAINT-MARTIN

Kada Parižani požele opuštenu šetnju u mirnoj četvrti nadomak gradskom središtu, upute se na obale Kanala Saint-Martin. U njemu nema velikih muzeja, ali slikovitost se krije u atmosferi boemsko/hipsterskog kvarta prepunog malih bistroa, knjižara, vinskih i noćnih barova, butika rabljene robe, prodavaonica sira i vina... Tu su lutali i burne noći provodili Jean Gabin, Alain Delon, Georges Simeon, a sve je zanimljiviji i turističkim lutalicama. Osim u šetnju uz obale kanala, možete se uputiti i na vožnju brodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 15:43