PRVI U EUROPI

Testirano je 894 lokacija za kupanje u Hrvatskoj. Imamo li čisto more?

 TOM DUBRAVEC/CROPIX

Europska agencija za okoliš (EEA), u suradnji s Europskom komisijom, upravo je objavila svoje najnovije izvješće o najčišćim destinacijama za kupanje u Europi, prema kojemu Hrvatska ima najčišće more!

Izvješće pokriva 22.081 lokaciju u svim državama članicama EU-a, uključujući Albaniju i Švicarsku. Zemlje su rangirane na temelju čistoće svojih voda za kupanje koristeći podatke prikupljene u rigoroznim godišnjim procjenama koje prate bakterijsko onečišćenje, poput E. coli, javlja Forbes. Proces ocjenjivanja razvrstava vode u četiri kategorije: izvrsne, dobre, dostatne i loše. Izvrsna ocjena pokazuje da voda zadovoljava najviše standarde čistoće i sigurnosti, što je čini idealnom za kupanje i druge rekreativne aktivnosti.

Prema posljednjem izvješću, 85 posto popularnih europskih destinacija za kupanje postiglo je izvrsnu ocjenu, a 96 posto zadovoljava barem minimalne standarde kvalitete. Samo 1,5 posto mjesta ocijenjeno je kao loše, što odražava stalne napore da se smanji zagađenje i poboljša kvaliteta vode.

"Hrvatska - mala nacija poznata po svojoj prekrasnoj obali Jadranskog mora - zemlja je s najčišćim morem u Europi. Impresivnih 99,1% od 894 testiranih lokacija u Hrvatskoj ocijenjeno je izvrsnim. Slijede Cipar, Grčka i Slovenija - koje su sve visoko rangirane zbog svojih netaknutih obalnih voda. Ove zemlje dosljedno ispunjavaju stroge EU standarde kvalitete vode, osiguravajući sigurna i ugodna iskustva kupanja za turiste i lokalno stanovništvo", piše Forbes.

Što se tiče testiranih kontinentalnih destinacija sa slatkom vodom, odnosno jezerima i rijekama, izvrsne rezultate postigle su Bugarska, Grčka, Irska, Rumunjska i Austrija.

Kad se uzmu u obzir i obalne i kopnene vode, Cipar je vodeći: 97,6 posto od testirane 123 lokacije ocijenjene su izvrsnim. Slijede Austrija, Hrvatska i Grčka, koje sve pokazuju impresivne rezultate, pokazujući svoju predanost održavanju visokih standarda kvalitete vode u svim područjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 21:14