UPITNA RASVJETA

Solarne lampe u vrtu nisu posve ekološki prihvatljive iz samo jednog razloga

 /SHUTTERSTOCK

Malo što može napraviti ljetnu večernju atmosferu u vrtu ili na terasi romantičnom kao solarne lampice. Njihova prigučena rasvjeta idealna je za ugodno druženje, no jesu li ove lampe koje se uvijek deklariraju najboljim izborom za okoliš zaista prihvatljive?

Portal Homes & Gardens na tu je temu konzultirao stručnjake za rasvjetu, koji su im otkrili niz zanimljivih detalja vezanih uz vanjske solarne lampice, a najvažnije je da su njihove baterije za pohranu energije iz sunca jednako štetne za okoliš kao, primjerice, baterije pametnih telefona ili prijenosnih računala.

Kako ove lamice tijekom dana upijaju energiju iz sunčeve svjetlosti, istu pohranjuju u svoju litij-ionsku bateriju, iz koje onda crpe snagu za svijetljenje tijekom noći. Rudarenje materijala za ovakve baterije često rezultira značajnim onečišćenjem okoliša, kontaminacijom i iscrpljivanjem vode radi čega, iako posredno, ni same lampice nisu posve prihvatljive za okoliš.

Ipak, u ovom se trenutku ne nudi bolje rješenje pa su i dalje jednostavniji i štedljiviji izbor u odnosu na provođenje klasične rasvjeteu vrtu ili na terasi. Kako bi smanjili utjecaj, a i dalje svom eksterijeru dali željenu rasvjetu, jednostavno nemojte pretjerivati s njihovim brojem.

S obzirom na ovu spoznaju, jednom kad se pokvare ili ih odlučite zamijeniti novima, važno je ovakve lampice pravilno reciklirati, odnosno predati u za to predviđene kontejnere, a ako su i dalje funkcionalne, razmislite možete li ih samo dekorirati pa ne uzimati nove ili barem donirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 05:50