RAJ NA ZEMLJI

Pusti i udaljeni otok pretvoren je u mirno odmaralište koje spaja japanski i danski stil

 MIR/BIG

Nadahnut dizajnom tradicionalne japanske kuće, BIG‘s NOT A HOTEL Setouchi spaja skandinavsku i japansku estetiku. Smješten na otoku Sagi, vizija tvrtke donosi tri vile i restoran na jugozapadni rt otoka, prenosi My Modern Met.

Arhitektonski studio BIG u svom planu daje prioritet prirodnom krajoliku, nudeći širok pogled na more i valoviti krajolik. Masline, stabla limuna i druga autohtona vegetacija ponovno će se uvesti kako bi se poboljšala prirodna ljepota otoka.

image
MIR/BIG

"Naš dizajnerski pristup za NOT A HOTEL Setouchi nije bio nametanje naših ideja na mjestu; umjesto toga, uključivalo je istraživanje, promatranje i razumijevanje krajolika," objašnjava Bjarke Ingels, osnivač i kreativni direktor BIG-a za My Modern Met. "Zamislili smo kako najbolje iskoristiti ovaj osebujni i izvanredni teren i fiksirali smo se na dizajn koji odražava eleganciju tradicionalne japanske arhitekture."

image
MIR/BIG

Tri su vile nagnute pod kutovima od 180°, 270° i 360° kako bi odgovarale pogledima koje pružaju i raspoređene su na različitim razinama. Okrugla vila od 360° nalazi se na najvišoj razini i nudi središnje dvorište za privatnost. Vila od 270° ima odgovarajuću panoramu i prostore za kupanje raspoređene poput plutajućih otoka oko bazena, kao i saunu i vatru.

Smještena na vrhu poluotoka, vila od 180° iskorištava svoj položaj svojim zakrivljenim dizajnom koji grli obalni krajolik. Sa stazama obraslim mahovinom i drvećem koje mijenja boju, to je nevjerojatan doživljaj prirode.

image
MIR/BIG

Ove jednokatne kuće počast su japanskom umijeću izrade. Podovi, zidovi, krovovi i fasade poštuju tradicionalne japanske arhitektonske elemente dok ih ponovno zamišljaju za moderna vremena. Na primjer, staklene fasade moderna su interpretacija shoji paravana, a prirodni podovi od škriljevca oblikuju uzorke koji podsjećaju na tatami.

image
MIR/BIG
image
MIR/BIG

Održivost je također važna za dizajn. Zakrivljeni glineni zidovi formirani su tradicionalnom tehnikom nabijanja zemlje sa zemljom prikupljenom na licu mjesta. Osim toga, svi su krovovi prekriveni solarnim crijepom, a kišnica prikupljena s krova koristit će se za navodnjavanje okoliša.

image
MIR/BIG

"Japan je jedna od svjetskih kultura u kojoj predanost izradi i briga za kvalitetu ostaju netaknuti," dijeli Ingels. "Može se reći da su iskrenost i jednostavnost strukture te pažljiv odabir materijala uvelike utjecali na tradicionalnu arhitekturu Japana i modernu arhitekturu Danske. Možda se zato kad odem u Japan uvijek osjećam kao da se vraćam kući."

"NOT A HOTEL Setouchi bit će eksperiment onoga što se događa kada se senzibiliteti obiju zemalja spoje – danska želja za jednostavnošću i brigom i savršenstvom Japana."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 12:22