DIVOTA

Otkrijte 7 mjesta koja izgledaju kao da su iz bajke, a većinu možete posjetiti već za vikend. Priroda i arhitektura su posebno očaravajuće

Idstein, Njemačka

 /SHUTTERSTOCK

U svijetu u kojem moderni neboderi dominiraju horizontom, još uvijek postoje i skrivene niše povijesti i ljepote koji vas prenose u neka druga vremena. Ova bajkovita mjesta, raštrkana diljem Europe i Azije, poznata su po svojoj očaravajućoj arhitekturi koja kao da iskače ravno iz bajki. Od drvenih kuća do kamenih mostova i popločanih ulica, svaki od ovih gradova/sela nudi pogled u svijet u kojem vrijeme kao da je stalo. Evo putovanja kroz sedam takvih destinacija iz snova i arhitektonskih čuda koja ih čine doista čarobnima.

image

Monreal/Njemačka

/SHUTTERSTOCK

1. Monreal, Njemačka

Smješten u slikovitoj njemačkoj regiji Eifel, Monreal je skriveni dragulj koji odiše srednjovjekovnim šarmom. Ovaj gradić poznat je po svojim kućama s drvenom konstrukcijom, koje su lijepo očuvane i predstavljaju tradicionalni njemački arhitektonski stil poznat kao Fachwerk. Zgrade, sa svojim drvenim gredama koje križaju bijelu žbuku, stvaraju skladan i vizualno zadivljujući ulični pejzaž. U Monrealu se nalaze i ruševine dvaju dvoraca, Löwenburg i Philippsburg, koji se nadvijaju nad gradom i doprinose njegovoj bajkovitoj atmosferi. Šetajući Monrealom osjećate se kao da ste se vratili u srednji vijek, s njegovim uskim ulicama, prozorima ukrašenim cvijećem i mirnom rijekom koja teče kroz srce grada.

image

Bibury, Engleska

/SHUTTERSTOCK

2. Bibury, Velika Britanija

Često opisivan kao najljepše selo u Engleskoj, Bibury u Cotswoldsu je suštinski engleski grad koji izgleda kao s razglednice. Najpoznatije obilježje grada je Arlington Row, niz tkalačkih kućica koje datiraju iz 17. stoljeća. Ove kućice, izgrađene od vapnenca boje meda karakterističnog za Cotswolds, sa strmim krovovima i malim prozorima, savršen su primjer tradicionalne engleske arhitekture. Okolno područje jednako je šarmantno, s bujnim zelenilom, vijugavom rijekom Coln i blagim brežuljcima koji definiraju krajolik Cotswoldsa. Bezvremenska ljepota i miran ambijent Biburyja čine ga pravim odredištem iz bajke.

image

Grimentz, Švicarska

/SHUTTERSTOCK

3. Grimentz, Švicarska

Smješteno visoko u švicarskim Alpama, Grimentz je planinsko selo koje utjelovljuje rustikalni šarm Švicarske. Mjesto je poznato po svojim drvenim kolibama od kojih su neke stare i preko 200 godina. Ove planinske kuće, sa svojim zatamnjenim drvenim zidovima i živim crvenim pelargonijama koje padaju iz žardinjera, upečatljiv su kontrast snježnim vrhovima koji okružuju selo. Grimentz također ima uske, krivudave ulice s tradicionalnim zgradama, dajući gradu ugodnu i intimnu atmosferu. Arhitektura je ovdje duboko pod utjecajem alpskog okoliša, s drvenim konstrukcijama dizajniranim da izdrže oštre zime dok se besprijekorno stapaju s prirodnim okruženjem.

image

Colmar, Francuska

/SHUTTERSTOCK

4. Colmar, Francuska

Colmar, smješten u francuskoj regiji Alsace, grad je koji kao da je izvučen ravno iz bajke. Njegov stari grad je čudo srednjovjekovne i renesansne arhitekture, s jarko obojenim kućama i drvenim okvirima koji se nižu popločanim ulicama. Najpoznatije područje, poznato kao "La Petite Venise" (Mala Venecija), ima slikovite kanale omeđene ovim šarmantnim zgradama, svaka šarenija od prethodne. Colmarov arhitektonski stil odražava mješavinu njemačkih i francuskih utjecaja, što je vidljivo u raskošnim pročeljima, strmim krovovima i zamršenim drvenim rezbarijama koje krase mnoge kuće. Sa svojom bajkovitom atmosferom i bogatom kulturnom baštinom, Colmar je grad koji očarava posjetitelje na svakom koraku.

image

Dolina Wangxian u Shangrao, Jiangxi, Kina

/SHUTTERSTOCK

5. Dolina Wangxian, Kina

Dolina Wangxian, iako manje poznata, skriveno je blago u kineskoj provinciji Hubei koja djeluje kao prizor s drevne kineske slike. Mjesto karakterizira tradicionalna kineska arhitektura, s drvenim paviljonima, kamenim mostovima i klasičnim krovovima koji se na rubovima izvijaju prema gore. Zgrade su često ukrašene zamršenim rezbarijama i postavljene na pozadini maglovitih planina i gustih bambusovih šuma. Dolina Wangxian obavijena je legendama, s lokalnim pričama o besmrtnicima za koje se kaže da su nekada živjeli ovdje, a arhitektura i prirodne ljepote grada olakšavaju vjerovanje u takve priče. Mirno okruženje i bezvremenske strukture doline Wangxian pružaju pogled u svijet u kojem se povijest i mitologija isprepliću.

image

Lavertezzo, Švicarska

/SHUTTERSTOCK

6. Lavertezzo, Švicarska

Lavertezzo, malo selo u regiji Ticino u Švicarskoj, poznato je po zadivljujućem prirodnom okruženju i prekrasno očuvanoj kamenoj arhitekturi koja je u skladu s krajolikom. Selo je najpoznatije po kamenom mostu s dva luka, Ponte dei Salti, koji premošćuje kristalno čistu vodu rijeke Verzasca. Okolne kuće, izgrađene od lokalnog kamena s debelim zidovima i krovovima od škriljevca, savršeni su primjeri tradicionalne arhitekture Ticina. Rustikalni šarm Lavertezza, u kombinaciji s dramatičnim alpskim krajolikom, stvara gotovo izvantjelesno iskustvo, čineći da se osjećate kao da ste na mjestu gdje je vrijeme usporilo kako bi se uskladilo s blagim tokom rijeke ispod.

image

Idstein, Njemačka

/SHUTTERSTOCK

7. Idstein, Njemačka

Idstein, koji se nalazi u Njemačkoj, grad je koji prikazuje neke od najboljih primjera drvene arhitekture u zemlji. Povijesno središte grada ispunjeno je prekrasno očuvanim zgradama koje datiraju iz 16. i 17. stoljeća, s isprepletenim drvom i šarenim pročeljima. Središnja točka Idsteina je Hexenturm (Vještičji toranj), srednjovjekovni toranj koji gradu daje dašak misterije i legende. Šetnja Idsteinom je poput lutanja kroz knjigu priča, s njegovim kamenim ulicama, šarmantnim trgovima i bezvremenskom ljepotom kuća s drvenim okvirima.

Ovih sedam destinacija, svaka sa svojim jedinstvenim arhitektonskim stilovima i očaravajućom atmosferom, nudi pogled u svijet u kojem bajke oživljavaju. Bilo da se radi o drvenim kućama Monreala i Idsteina, rustikalnim kolibama Grimentza ili drevnim paviljonima doline Wangxian, ovi nas gradovi podsjećaju na ljepotu i magiju koje se mogu pronaći u krajevima svijeta netaknutim vremenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 11:04