Brrrrrrr

Najveći zmijski otok u Europi: pogledajte kako izgleda mediteranska meka poskoka!

 /SHUTTERSTOCK

Jeste li čuli za Golem Grad? Otok na Prespanskom jezeru, poznat i kao Otok zmija, nalazi se u Makedoniji, samo nekoliko kilometara od Grčke i Albanije.

Na otoku Golem Grad nalazi se nekoliko drevnih ruševina i crkvi. Ima površinu 0.2 četvornih kilometara. Slikoviti otok sa svih strana okružen je stijenama i špiljama visokim 20 do 30 metara. Iznad njih je visoravan s dva brežuljka na sjevernom i južnom dijelu otoka.

image
/SHUTTERSTOCK

Proglašen je prirodnim rezervatom zbog specifičnih geomorfoloških značajki, karakteristične flore i faune, te zbog svoje povijesne vrijednosti. Otok je dug 750 m, širok 450 m, najviši dio je 50 m iznad jezera. Sa svih strana okružen je stijenama i spiljama visine od 20 do 30 metara. Iznad njih je plato s dva brda na sjeveru i jugu otoka.

Osim velike koncentracije zmija, poput poskoka, otok je bogato stanište i drugog rijetkog biljnog i životinjskog svijeta. Također, krije neke povijesno važne arheološke ostatke i pravo je blago za istraživače, biologe i avanturiste, navodi pustolov iz Bosne i Hercegovine, Robert Dacešin.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Prije nekoliko mjeseci, u moru lijepih, ali i uzbudljivih destinacija, Roberta je put odveo na Golem Grad, otok koji je zbog svojih geomorfoloških specifičnosti te osebujnih biljaka i životinja proglašen rezervatom prirode. Otok je za posjetitelje otvoren tek 2008. godine, a danas budi znatiželju ljubitelja zmija i kornjača. Iako se situacija u međuvremenu promijenila, u Golem Gradu još uvijek nema gužvi, prenosi Hayat.

- Nedaleko od slavnog Ohrida nalazi se mistični otok zmija na kojem stoljećima nije bilo ljudi i na kojem se tijekom godina razvila divlja flora i fauna, stvorivši poseban svijet kakav nećete vidjeti nigdje u Europi - opisuje Dacešin i dodaje kako su donedavno samo biolozi. Danas tu živi oko 7000 neotrovnih zmija ribarica, 2000 poskoka (100 zmija po hektaru, što je vrlo gusta populacija) i nešto više od 2000 kornjača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 15:13