NE, NIJE FIKCIJA

Morat ćete dobro protrljati oči da biste shvatili u što gledate: ovo su najluđe, najčudnije i najbizanije kuće u Europi!

 /SHUTTERSTOCK

Nama je to u opisu posla, ali vjerujemo da je i nekima od vas privlačno zaviriti u tuđe domove, inspirirati se i pronaći zanimljiva, lijepa i funkcionalna rješenja koja ostavljaju bez daha. No, ove su građevine malo drugačije. U neke od njih morat ćete se dobro zagledati jer biste mogli pomisliti da je riječ o - fikciji! Vodimo vas u neke od najluđih, najčudnijih i najbizarnijih kuća diljem svijeta.

Snail House, Sofija, Bugarska

image
/SHUTTERSTOCK

Smještena u četvrti Simeonovo u Sofiji u Bugarskoj, ova se građevina svojim oblikovanjem i psihodeličnim bojama zaista ističe. Ima pet etaža i nema niti jedan ravni zid. Kuća izgleda poput gigantskog puža, s prednje je strane lice s dvije antene, slijedi prugasto tijelo, dok je sa stražnje strane divovska spiralna ‘puževa kućica‘. Ako pažljivo pogledate, mogli biste uočiti i nekoliko sićušnih kipića u obliku puža koji ukrašavaju pločnik ispred kuće, piše Loveproperty.com.

Heliodome, Bas-Rhin, Francuska

image
/SHUTTERSTOCK

Kada je stolar Eric Wasser odlučio sagraditi svoj dom u Cosswilleru u Francuskoj, odlučio je ne slijediti pravila. Umjesto projektiranja pravokutne ili kvadratne rezidencije s četiri vanjska zida i krovom, odlučio se stvoriti dom inspiriran NLO-om koji bi mogao iskoristiti snagu sunca. Wasser je rezidenciju nazvao Heliodome i izgradio ju je pod pažljivo izračunatim kutom, kako bi unutrašnjost bila hladna tijekom ljetnih mjeseci, dok bi tijekom zime, kada je sunce niže na horizontu, hvatala dovoljno sunčeve svjetlosti da zagrije prostorije i održava ih na željenoj temperaturi. Površine je 200 kvadrata, jedna strana kuće prekrivena je drvenim pločicama, dok je donji dio ukrašen desecima staklenih ploča. Neki kažu da imanje podsjeća na sunčani sat, dok ga drugi uspoređuju sa svemirskim brodom. U svakom slučaju, kuća koja je sagrađena 2009. godine kasnije je služila kao dom i laboratorij te je razvijen i Helio Concept, što bi značilo da danas možete imati vlastiti Heliodome.

Casa do Penedo, Fafe, Portugal

image
/SHUTTERSTOCK

Možda će vam trebati nekoliko sekundi da u potpunosti shvatite što gledate. Poznata kao Casa do Penedo, što u doslovnom prijevodu znači ‘kuća od gromada‘, ova je građevina smještena između četiri stijene koje tvore njezine zidove, podove i stropove. Nazvana ‘Kuća Flintstones‘, rezidencija se nalazi u portugalskoj općini Fafe, a izgradila ju je obitelj Rodrigues 1974. godine. Iz objave portala Idealista doznaje se kako je obitelj planinarila jednog kišnog dana te nakon što je sate provela skrivajući se u automobilu, shvatila je da planina može pružiti sklonište. Nakon pregovora uspjela je kupiti zemljište i angažirala tim za izgradnju kuće. Projekt je trajao godinu dana, a želja je bila stvoriti mjesto gdje bi članovi obitelji mogli provoditi vikende ili praznike i biti uronjeni u prirodu, a da ne naruše okolni krajolik - otuda i odluka da kuća bude unutar samih stijena.

El Capricho de Cotrina, Badajoz, Španjolska

image
/SHUTTERSTOCK

Španjolski umjetnik Francisco Gonzalez Grajera započeo je projekt izgradnje seoskog doma za sebe i svoju obitelj 1988. godine. Inspiriran djelima katalonskog arhitekta Antonija Gaudija, želio je izgraditi nešto neočekivano i nezaboravno, a sigurni smo da ćete se složiti da je u tome uspio kada je realizirao vilu El Capricho de Cotrina. Smještena u Los Santos de Maimona, u španjolskoj pokrajini Badajoz, vila površine 183 kvadrata u stilu dvorca izrađena je ručno i definirana je svojim organskim oblikom, složenim mozaicima i tornjevima koji podsjećaju na vrhove krune. Dovršavala se desetljećima, s tim da je vlast nekoliko puta prisilila Francisca da pauzira gradnju. Možda ne iznenađuje da Franciscovo hirovito živo umjetničko djelo nije bilo u skladu s lokalnim građevinskim propisima. Dolaskom nove uprave 2011. godine Francisco je dobio zeleno svjetlo za nastavak radova. Osim što je dovršio postojeće komponente kuće i dodao nove, pozabavio se i okolnim vrtovima, u kojima su sada skulpture stabala, terase od mozaika i drugi neobični detalji. Danas ovo imanje djeluje kao muzej.

The Headington Shark House, Oxfordshire, Velika Britanija

image
/SHUTTERSTOCK

Možda izgleda kao optička varka, ali iz krova ove kuće doista viri golemi morski pas. Naravno, riječ je o skulpturi. Pitate se zašto? Niste jedini. Nasljednik kuće u Oxfordshireu u Engleskoj, Magnus Hanson-Heine, rekao je kako su instalaciju osmislili njegov pokojni otac Bill Heine i kipar John Buckley. Izradili su ju u potpunoj tajnosti i postaviti bez dozvole, pa ne iznenađuje što su mnogi mještani izrazili nezadovoljstvo. Započela je šestogodišnja pravna bitka s vijećem Oxfordshirea, a tek kada je tadašnji državni tajnik za okoliš Michael Heseltine posjetio posjed, presudio je da morski pas može ostati. Skulptura je izrađena od stakloplastike i čelika, a dugačka je 7,6 metara. Dizajnirana je da izgleda kao da morski pas "pada kroz krov inače prosječne kuće, u mirnoj stambenoj ulici", a cijela ideja počiva na tome da odražava protivljenje vojnoj intervenciji i ratu, uključujući uništavanje domova i života ljudi. Naime, Bill Heine bio je djelomično inspiriran time što je svjedočio letovima ratnih zrakoplova iznad Tripolija u Libiji, one noći kada se uselio u kuću. Morski pas je postavljen 9. kolovoza 1986., kako bi se poklopio s godišnjicom bacanja druge atomske bombe na Nagasaki. Danas se nekretnina može unajmiti putem Airbnb-a, piše Loveproperty.com.

Upside Down House, Szymbark, Poljska

image
/SHUTTERSTOCK

Ova naopako okrenuta kuća u Szymbarku u Poljskoj navodno je prva okrenuta kuća u Europi. Izgrađena je 2007. u podnožju brda, a djelo je poljskog biznismena, filantropa i umjetnika Danijela Czapjevskog koji je ovim projektom htio prenijeti svoju poruku o svijetu u kojem je nekad živio. Naime, ova drvena kuća stvorena je kako bi prikazala neizvjesnost života tijekom komunističkog režima u toj zemlji. Dvokatnica je namjerno nagnuta kako bi se gosti mogli popeti kroz tavanski prozor i istražiti dom hodajući po ‘stropu‘. Interijer je uređen tako da imitira 1970-e, kada je Poljska bila pod komunističkom vlašću. Prema ranije objavljenim podacima, radnicima su bila potrebna čak 144 dana kako bi dovršili kuću, što je pet puta više od razdoblja koje bi im bilo potrebno da su je gradili ‘normalno’. Priča se da ih je interijer do te mjere zbunjivao da su osjećali mučninu i vrtoglavicu. Danas je kuća posjećena turistička atrakcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 10:28